Βικτόρια Πλζεν – Ολυμπιακός: Το πρώτο βήμα για τους ομίλους του CL

Στη μάχη των προκριματικών του Champions League ρίχνεται ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίζονται την Τρίτη (23/7), στις 20:00, στην έδρα της Βικτόρια Πλζεν, με στόχο να κάνουν το πρώτο βήμα για την πρόκρισή τους στον Γ’ προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Του Γ. Χαβιανίδη

propoli

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς καλείται να ξεπεράσει το σοκ του σοβαρού τραυματισμού του ηγέτη της, Κώστα Φορτούνη. Ο τελευταίος υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου έξι μήνες.

Το κενό του διεθνούς άσου στη μεσοεπιθετική γραμμή του Ολυμπιακού αναμένεται να καλυφθεί σε πρώτη φάση εκ των έσω, με τη μετατόπιση του έμπειρου Γάλλου Ματιέ Βαλμπουενά από τα πλάγια στον άξονα. Ωστόσο, πρόκειται για τεράστιο πλήγμα για την ομάδα του Πειραιά, η αγωνιστική λειτουργία της οποίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ηγετική παρουσία του Φορτούνη.

Το προφίλ της Βικτόρια Πλζεν

Η Βικτόρια Πλζεν έχει πραγματοποιήσει σταθερά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και έχει καθιερωθεί στην ελίτ του τσέχικου ποδοσφαίρου. Ιδρύθηκε το 1908, αλλά χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος αιώνας για να έρθουν οι επιτυχίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει στο παλμαρέ της πέντε πρωταθλήματα Τσεχίας, όλα από το 2011 μέχρι σήμερα, ενώ έχει κατακτήσει και ένα κύπελλο Τσεχίας, το 2010.

Πέρσι διεκδίκησε μέχρι τέλους τον τίτλο, αλλά οι 78 βαθμοί που συγκέντρωσε δεν ήταν αρκετοί να της χαρίσουν το πρωτάθλημα, το οποίο κατέκτησε η Σλάβια Πράγας, με 83 βαθμούς.

Την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο, είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Τσεχίας, εξασφαλίζοντας έτσι το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League. Εκεί κληρώθηκε με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Ρόμα και την ΤΣΣΚΑ Μόσχα, αλλά, παρότι αρκετοί την είχαν «ξεγραμμένη», η ομάδα της Τσεχίας κατάφερε να τερματίσει στην τρίτη θέση, παίρνοντας το εισιτήριο για το Europa League. Η πρόκριση ήρθε με την ιστορική νίκη επί της Ρόμα, με 2-1, στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων.

Το ταξίδι της στο Europa League, πάντως, δεν κράτησε πολύ. Στη φάση των 32 αντιμετώπισε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, από την Κροατία. Παρά το 2-1 στην έδρα της, ηττήθηκε με 3-0 στο Ζάγκρεμπ και αποχαιρέτισε τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αιχμή του δόρατος ο Κρμέντσικ

Ο ποδοσφαιριστής που ξεχωρίζει και θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για την άμυνα του Ολυμπιακού είναι ο Μίκαελ Κρμέντσικ. Στα 26 του, πλέον, ο Τσέχος επιθετικός κατάφερε να καθιερωθεί, αφού έκανε το… αγροτικό του ως δανεικός σε άλλες ομάδες.

Την περσινή σεζόν σημείωσε 7 γκολ σε 13 αγώνες, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε σκοράρει 16 φορές.

Αποχώρησε από την ομάδα ο Μίλαν Πετρτζέλα, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της Βικτόρια για σχεδόν μία δεκαετία. Παρελθόν αποτελούν, επίσης, οι Έρικα Πατσίντα, Τόμας Χάγεκ, Τόμας Πόζναρ και Πάβελ Σουλτς. Στον αντίποδα, αποκτήθηκαν οι Άνταμ Χλούσεκ, Λούκας Κάλβαχ και Όντρεϊ Μίχαλικ. Τεχνικός της ομάδας από το καλοκαίρι του 2017 είναι ο 56χρονος Πάβελ Βρμπα, ο οποίος είχε μία άκρως επιτυχημένη θητεία στον πάγκο της Πλζεν και την περίοδο 2008-2013. Έχει ψηφιστεί επτά φορές καλύτερος τεχνικός στην Τσεχία.

Βικτόρια Πλζεν – Ολυμπιακός: Το πρώτο βήμα για τους ομίλους του CL

Loading