Τότεναμ – Άγιαξ: Η πιο νεανική μονομαχία στους «4» του CL

Του Μάκη Ιωαννίδη

propoli

Όταν ξεκινούσε το φετινό Champions League, δεν υπήρχε κανένας που να πίστευε ότι Άγιαξ ή Τότεναμ θα έφταναν τόσο μακριά στη διοργάνωση.

Αμφότερες όμως «έδειξαν τα δόντια» τους, κυρίως στα προημιτελικά, στέλνοντάς το μήνυμά τους, αφού κόντρα στα προγνωστικά, που ήθελαν Γιουβέντους και Μάντσεστερ Σίτι να είναι τα ακλόνητα φαβορί, ο «Αίαντας» και τα «σπιρούνια» απέδειξαν ότι τα χρήματα δεν αρκούν μόνο για να πρωταγωνιστήσει μια ομάδα.

Τα μωρά του «Αίαντα»

Ο Άγιαξ του Έρικ Τεν Χαγκ θύμισε φέτος τον Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς καθώς ο Ντούσαν Τάντιτς φόρεσε τη φανέλα του Γιόχαν Κρόιφ και ενορχήστρωσε με μαγικό τρόπο την απίθανη ολλανδική ομάδα. Όλοι θυμήθηκαν τη σπουδαία ομάδα του Άγιαξ που κατέκτησε τρία συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών (1971 – 1973 ) με παίκτες όπως οι Νέεσκενς, Ρεπ, Χάαν, Κρολ, Σούιμπερς, Κάιζερ, Μούρεν, Χουλσόφ, ο Γερμανός Μπλάκενμπεργκ, ο τερματοφύλακας Στάι και ο αξεπέραστος «ιπτάμενος Ολλανδός», Γιόχαν Κρόιφ.

Στη μεγάλη επιτυχία του σήμερα μεγάλο μερίδιο έχει ο Έρικ Τεν Χαγκ που έδωσε νέους ρόλους σε παίκτες όπως ο Νταβίντ Νέρες, δούλεψε και εξέλιξε ακόμα περισσότερο σπάνια ταλέντα όπως οι Ντε Λιχτ και Ντε Γιόνγκ, ενώ δημιούργησε μια ενδεκάδα  όπου οι μισοί παίκτες είναι κάτω των 22 χρόνων.

Τα νεανικά «σπιρούνια»

Η Τότεναμ διαθέτει μια νεανική ομάδα που διαθέτει τεράστια περιθώρια εξέλιξης. Η αρχή γίνεται από την εστία και τον Γιορίς, νυν παγκόσμιο πρωταθλητή με τη Γαλλία της οποίας είναι και αρχηγός. Μεγάλη συνεισφορά έχουν και οι αμυντικοί της όπου ξεχωρίζουν οι Αλντερβάιρελντ, Βερτόνγκεν, Σάντσεζ και Τρίπιερ καθώς είναι βασικοί πυλώνες στη σωστή ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Στο χώρο του κέντρου ξεχωρίζουν οι Ντάιερ, Ντεμπελέ, Γουίνκς αλλά και ο Γουανγιάμα, ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν τόσο αμυντικές όσο και επιθετικές αρετές. Στην επίθεση διαθέτει μια από τις πιο επικίνδυνες τετράδες του κόσμου, με τους Έρικσεν, Άλι, Σον και Κέιν, με τους δυο τελευταίους ωστόσο να μην είναι διαθέσιμοι.

Τα προβλήματα είναι πολλά για την Τότεναμ, μιας δεν θα έχει στον πρώτο ημιτελικό το μεγάλο της αστέρι, Χάρι Κέιν. Γίνονται απέλπιδες προσπάθειες για να καταφέρει να αγωνιστεί, αλλά εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να θεωρείται θαύμα. Δεδομένη είναι η απουσία του Μούσα Σισοκό ο οποίος τραυματίστηκε στο ντέρμπι του πρωταθλήματος με τη Σίτι. Ο 29χρονος μέσος χρειάζεται δυο εβδομάδες για την αποθεραπεία του, κάτι που σημαίνει πως δεν θα είναι έτοιμος για το πρώτο ραντεβού με τον Άγιαξ. Θυμίζουμε πως ο Σον είναι τιμωρημένος, ενώ ο Γουίνκς είναι τραυματίας και η συμμετοχή του θεωρείται αμφίβολη. Προβλήματα έχει και ο Γιορίς με ένα μυϊκό τραυματισμό, ενώ από τραυματισμό προέρχεται και ο Λαμέλα.

* Η προϊστορία είναι μικρή για τις δυο ομάδες αφού έχουν βρεθεί μια φορά αντίπαλες στο θεσμό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το μακρινό 1981. Τότε τα «σπιρούνια» πέτυχαν δυο νίκες, επικρατώντας στο Άμστερνταμ με 1-3 και 3-0 στο Λονδίνο.

* Έγραψε Ιστορία ο Άγιαξ, καταφέρνοντας κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ άλλη ομάδα: έφτασε στα ημιτελικά του Champions League έχοντας ξεκινήσει το ευρωπαϊκό του ταξίδι από τον 2ο προκριματικό γύρο.

Γκολ και άλλες επιλογές

Η πρώτη σκέψη που υπάρχει είναι ότι θα σημειωθούν πολλά τέρματα στον αγώνα. Η αίσθηση αυτή κυριαρχεί δεδομένου ότι το πρώτο παιχνίδι διεξάγεται στην έδρα της Τότεναμ, με τους Άγγλους να είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί στο «σπίτι» τους. Οι παίκτες του «Αίαντα» έχουν αποδείξει ότι δεν καταλαβαίνουν από έδρες και σκοράρουν συνεχώς. Μια πρώτη επιλογή είναι: OVER 3.5 ΓΚΟΛ.

Με δεδομένη την απουσία των Σον και Κέιν, η Τότεναμ θα ποντάρει σημαντικά στους Έρικσεν και Αλί για να σκοράρουν. Για τον Άγιαξ οι πιθανότεροι υποψήφιοι είναι οι Τάντιντς και Νέρες.

Πρόκειται για έναν αγώνα όπου θα υπάρχει πάθος και δύναμη και αυτό θα οδηγήσει σε αρκετές κάρτες. Μια επιλογή είναι: OVER 5.5 κάρτες.

Όσον αφορά το νικητή του αγώνα, η Τότεναμ παρά τις απουσίες της έχει τον πρώτο λόγο και η επιλογή είναι: Νίκη για Τότεναμ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Loading