Η Αγκάτ Βερνιό για την πορεία της από την παχυσαρκία στο Σινικό Τείχος

Η παχυσαρκία είναι -μαζί με την Νόσο του Crohn (σ.σ. αυτοάνοση πάθηση του γαστρεντερικού σωλήνα) και την κατάθλιψη- οι «μάστιγες» στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες.

propoli

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές μελέτες (για την περίοδο 2015-2017) από την αρμόδια υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην χώρα μας το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα, ενώ παχύσαρκα είναι το 20% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών.

Η 11η Οκτωβρίου έχει ορισθεί από τη διεθνή ομοσπονδία παχυσαρκίας (WOF), ως η παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας (World Obesity Day), προκειμένου αφ΄ ενός, να υπάρξει ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα η νόσος και αφ΄ ετέρου να προταθούν λύσεις για τον περιορισμό της.

Κι ενώ η καθεστηκυία άποψη, είναι πως οι πάσχοντες από παχυσαρκία, κλείνονται στον εαυτό τους, αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, κοινωνικό αποκλεισμό και δεν δρουν, ώστε ν΄ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, υπάρχουν και ορισμένες «φωτεινές» εξαιρέσεις, που αποτελούν εν δυνάμει κι επί της ουσίας παράδειγμα προς μίμηση.

Πρόσφατα, η Αγκάτ Βερνιό, κέρδισε τα δικά της… 15 λεπτά δημοσιότητας στην πατρίδα της, όταν έγινε γνωστή η ιστορία της. Πρόκειται για μία 30χρονη γυναίκα, η οποία ενώ πριν από πέντε χρόνια διαγνώσθηκε στο πρώτο στάδιο της παχυσαρκίας, σήμερα προετοιμάζεται για να λάβει μέρος σ΄ έναν από τους πιο δύσκολους Μαραθωνίους του πλανήτη, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάϊο στην Κίνα, μέσα και από το Σινικό Τείχος.

Η Βερνιό δέχθηκε με χαρά την πρόσκληση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, προκειμένου να μιλήσει για το πρόβλημα που αντιμετώπισε, για τους τρόπους με τους οποίους το ξεπέρασε, για την απόφασή της να ξανακερδίσει τη ζωή της.

Η νεαρή Γαλλίδα μίλησε, επίσης, για την επιλογή της να λάβει μέρος σ΄ έναν από τους πλέον επίπονους Μαραθώνιους του κόσμου, για την Ελλάδα, για την επιθυμία της να λάβει μέρος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και για το δάσος του Αμαζονίου…

«Είμαι μια νεαρή γυναίκα που μπαίνει στα 30 χρόνια της ζωής της. Εργάζομαι ως υπεύθυνη επικοινωνίας και ζω στο Μπορντό της Γαλλίας», αυτοσυστήνεται η Βερνιό.

Παχύσαρκο, θεωρείται το άτομο του οποίου ο Δείκτης Μάζας Σώματος, ξεπερνά τον αριθμό 30kg/m2, ο οποίος προκύπτει, διαιρώντας το βάρος του ατόμου σε κιλά, με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα.

«Εχω ύψος 1,65μ και στα 25 μου ζύγιζα 90 κιλά. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είχε φθάσει στο 33. Μόλις είχα μπει στο πρώτο στάδιο της παχυσαρκίας. Πρόκειται για ένα στάδιο, στο οποίο πολλές φορές, δεν συναντάμε την εικόνα που έχουμε για έναν παχύσαρκο. Αλλά η πραγματικότητα ήταν εκεί, το βάρος μου πλησίαζε επικύνδυνα τα 100 κιλά», διηγείται στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Βερνιό και συνεχίζει: «Αρχισα να αισθάνομαι πόνους στην πλάτη και ο ιατρός μου, μού είπε ότι πραγματικά έπρεπε να χάσω βάρος».

Πώς όμως ένα νεαρό κορίτσι φθάνει στην παχυσαρκία; Η Βερνιό δίνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ την δική της εκδοχή:

«Χρειάσθηκε πολύς χρόνος για να βρω μια σταθερή δουλειά. Είχα πολύ μικρή αυτοπεποίθηση και όλη μου η ενέργεια ήταν στραμμένη στην επαγγελματική μου ζωή. Δεν υπήρχε χώρος για τίποτε άλλο. Το άγχος, το στρες και η ανάγκη για φαγητό με κατέβαλαν».

Το πρόβλημα λοιπόν είναι διαγνωσμένο και η Αγκάτ, αποφασίζει να το αντιμετωπίσει, όπως θυμάται χαρακτηριστικά: «Οταν κατάφερα να σταθεροποιηθώ σε επαγγελματικό επίπεδο, αποφάσισα ν΄ ασχοληθώ με τον εαυτό μου. Έτσι, πήγα σ΄ ένα γυμναστήριο και επέλεξα ενεργειακά έντονα αθλήματα για να χάσω τη μέγιστη ποσότητα θερμίδων. Επίσης, έκανα μια αναπροσαρμογή της τροφής για να περιορίσω τα αλμυρά, τα γλυκά και το λίπος. Δεν είναι απαραίτητα εύκολο να διαχειρισθείς την απώλεια βάρους. Χρειάζεται χρόνος και ιδιαίτερα αποφασιστικότητα. Δεν πρέπει να μείνεις με τα χέρια σταυρωμένα».

Και κάπου εδώ, επέρχεται μία μεγάλη αλλαγή στην ζωή της Ακάτ, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ ΜΠΕ:

«Η απώλεια βάρους, με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι μου άρεσε να βγαίνω από τη ζώνη άνεσής μου. Και για να συνεχίσω, χρειαζόμουν νέες προκλήσεις. Οταν έφθασα στον τελικό στόχο απώλειας κιλών που είχα θέσει, άρχισα να τρέχω. Σύντομα έκανα ημιμαραθώνιο και στη συνέχεια δύο, έπειτα τρεις… Η επιθυμία μου να ξεφύγω απ΄ όλο αυτό ήταν μεγάλη. Είχα μάθει γι΄ αυτόν τον Μαραθώνιο στην Κίνα. Οτι είναι ξεχωριστός και δύσκολος. Και δεδομένου ότι η εικόνες από τον συγκεκριμένο αγώνα παρέμειναν χαραγμένες στο κεφάλι μου, αποφάσισα να συνεχίσω τα όνειρά μου»…

Τι ακριβώς συμβαίνει στον Μαραθώνιο της Κίνας; Γιατί είναι τόσο ιδιαίτερος; Η Βερνιό εξηγεί στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Είναι ένας πολύ σκληρός Μαραθώνιος γιατί δεν διεξάγεται σε επίπεδο έδαφος. Οι δρομείς καλούνται να ανέβουν περισσότερα από 5.000 βήματα! Η διαδρομή των 42.195 μέτρων, ακολουθεί μια σειρά από απότομες ανηφόρες και κατηφόρες σε πολύ διαφορετικά επίπεδα. Είναι ένας από τους πιό σκληρούς, αλλά και ένας από τους πιό όμορφους, αφού διεξάγεται στα υπέροχα τοπία στην καρδιά της Κίνας».

Και πώς περνά αυτή η περίοδος προετοιμασίας για ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα; Τι περιλαμβάνει η καθημερινότητα σας;
«Για να προετοιμαστώ καλύτερα
για αυτόν τον αγώνα, με παρακολουθεί ένας προπονητής φυσικής κατάστασης. Δεν είναι εύκολο να μπορέσω να συνδυάσω ένα πρόγραμμα προπόνησης με την εργασία μου. Χρειάστηκαν κάποιες προσαρμογές για να βρεθεί ο καλύτερος ρυθμός. Προπονούμαι 5-6 φορές την εβδομάδα συμπεριλαμβανομένου του τροχάδην και της κολύμβησης, ενώ κάνω ασκήσεις με βάρη και ποδήλατο. Η προετοιμασία μου πηγαίνει καλά και στις 19 Οκτωβρίου θα λάβω μέρος στον Μαραθώνιο στο Μπιλμπάο για να προετοιμαστώ».

Μέσα σε πέντε χρόνια, η ζωή της Αγκάτ άλλαξε ριζικά. Κυρίως επειδή το θέλησε, το αποφάσισε και το επεδίωξε. Μιλώντας εκ πείρας, η Βερνιό στέλνει μέσω του ΑΠΕ ΜΠΕ, ένα ηχηρό μήνυμα στους ανθρώπους: «Στην περίπτωσή μου, ο αθλητισμός μου επέτρεψε να ανακαλύψω τον εαυτό μου και να υπάρχω. Με ανακαλύπτω καθημερινά, λίγο περισσότερο. Είναι τόσο μεγάλη η ανταμοιβή, να μπορείς να βγεις και να κατακτήσεις τον κόσμο. Είναι μια πρόκληση. Δεν έχω να αποδείξω τίποτε σε κανέναν, εκτός από τον εαυτό μου. Επομένως, μπορώ μόνο να σας ενθαρρύνω να κινηθείτε. Το πιό δύσκολο κομμάτι είναι να ξεκινήσεις. Μόλις η μηχανή πάρει μπροστά, τίποτε δεν μπορεί να σας σταματήσει»…

Στη συνέχεια της συζήτησης, η Βερνιό αποκαλύπτει στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι ένας από τους επόμενους στόχους της, έχει άμεση σχέση με την Ελλάδα: «Είχα την ευκαιρία να βρεθώ στην χώρα σας ως έφηβη. Ενα από τα όνειρα μου, είναι να επιστρέψω και να τρέξω στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας»!

Και ολοκληρώνοντας την επικοινωνία της, η Γαλλίδα δρομέας, τονίζει με έμφαση, έναν από τους βασικούς λόγους που εδραίωσαν την απόφαση της να λάβει μέρος στον Μαραθώνιο της Κίνας:

«Για κάθε χιλιόμετρο που θα καλύπτω στο Σινικό Τείχος, η εταιρεία Hexagon Group, θα διαθέσει τα απαραίτητα κεφάλαια, προκειμένου να διατηρηθούν 10 εκτάρια στο δάσος του Αμαζονίου»!

 

 

©Πηγή: amna.gr

Loading