Η ανάλυση του πρώτου μπάτζετ μετά τον κορονοϊό κυριαρχεί στην ατζέντα του 70ου συνεδρίου της FIFA

Η δυσκολία πρόβλεψης ως προς το μέγεθος και τη διάρκεια της οικονομικής «ζημιάς» που έχουν προκαλέσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, θα είναι το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα του αυριανού (Παρασκευή 18/9) 70ου ετήσιου συνεδρίου της FIFA, το οποίο θα εξετάσει τα αμέτρητα αιτήματα για βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Ένα χρόνο μετά την επανεκλογή του Τζιάνι Ινφαντίνο στην ηγεσία της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, το συγκεκριμένο συνέδριο θα έπρεπε, υπό κανονικές συνθήκες να έχει πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου στην Αντίς Αμπέμπα, προκειμένου οι 211 ομοσπονδίες-μέλη να εγκρίνουν για άλλη μια φορά έναν κύκλο οικονομικής «ευημερίας» για την τριετία 2019-2022.

propoli

Όλα αυτά, ωστόσο, τροποποιήθηκαν μετά την παγκόσμια έξαρση του ιού COVID-19, ο οποίος ανέστειλε για μήνες την αθλητική δραστηριότητα, έφερε τα πάνω-κάτω στο καλεντάρι, έφθειρε τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα κι επέβαλλε αυστηρά πρωτόκολλα υγείας σε κενά στάδια, όταν επανεκκίνησαν τα πρωταθλήματα.

«Η εκτιμώμενη διαταραχή φτάνει περίπου τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου το ένα τρίτο της οικονομίας του ποδοσφαίρου», δήλωσε την Τετάρτη (16/9) ο Όλι Ρεν, κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας και υπεύθυνος για τη διαχείριση του «ταμείου COVID» της FIFA. Και πρόσθεσε πως: «Το ποδόσφαιρο της Νότιας Αμερικής υπέφερε αρκετά, σε μια ήπειρο που χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία, ακόμα κι αν σε απόλυτους όρους η Ευρώπη παρουσιάζει πιο σημαντικές απώλειες».

Ωστόσο, παραδέχτηκε τη μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω απ’ όλα αυτά τα στοιχεία, η οποία οφείλεται στην εξέλιξη της κατάστασης, αλλά και στην προσβασιμότητα των ταχέων εξετάσεων και στην ανάπτυξη εμβολίων, υπογραμμίζοντας πως τα δύο τελευταία είναι βασικοί παράγοντες για την επιστροφή της ποδοσφαιρικής ζωής στην «κανονικότητα».

Η ετήσια συνάντηση των μελών της FIFA θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης από τα κεντρικά γραφεία της Ζυρίχης και θα επικεντρωθεί στους αναθεωρημένους λογαριασμούς, αλλά και στην «…υποστήριξη της ποδοσφαιρικής κοινότητας σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση», ανακοίνωσε η συνομοσπονδία.
Η FIFA έχει ήδη παρουσιάσει από τα τέλη Ιουνίου έναν «φάκελο έκτακτης ανάγκης» ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων: Ποσό που θα «αντληθεί» από το αναπτυξιακό του πρόγραμμα «Forward», το οποίο έχει προγραμματίσει ήδη να διαθέσει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια για επόμενα τέσσερα χρόνια. Συν τα 328,5 εκατομμύρια ευρώ που εκταμιεύτηκαν ήδη από τα αποθεματικά της FIFA.

Αναλυτικά, κάθε ομοσπονδία θα μπορεί να λάβει 1 εκατομμύριο δολάρια σε επιχορηγήσεις, καθώς και επιπλέον 500.000 δολάρια για το γυναικείο ποδόσφαιρο, ενώ στις συνομοσπονδίες θα διατεθούν 2 εκατομμύρια δολάρια.

Ο οργανισμός σχεδιάζει επίσης, να δώσει άτοκα δάνεια μεταξύ 500.000 και 5 εκατομμυρίων δολαρίων, με το συνολικό ύψος να φτάνει το ποσό των 556 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Πάνω από 150 ενώσεις-μέλη” έχουν ήδη ζητήσει αυτή τη βοήθεια, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων», δήλωσε ο Όλι Ρεν την Τετάρτη (17/9), δίνοντας υπόσχεση για αυστηρούς ελέγχους στη χρήση αυτών των κεφαλαίων.

«Πολύ λίγα πρωταθλήματα μπορούν σήμερα να ζήσουν, χωρίς τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Οι περισσότεροι σύλλογοι ζουν από τα εισιτήρια, τα οποία σχεδόν… εξαφανίστηκαν» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ένας ειδικός σε επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς φορείς, συμπληρώνοντας πως «τα μικρά κλαμπ θα επηρεαστούν πολύ».

Από την πλευρά των εσόδων, η FIFA προς το παρόν δεν έχει υποστεί ζημιά από την πανδημία, καθότι «…η πλειονότητα των εμπορικών δικαιωμάτων έχουν ήδη πωληθεί», όπως ανέφερε ο οργανισμός στην ετήσια έκθεσή του. Συγκεκριμένα, αναμένει έσοδα 6,44 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τριετία 2019 και 2022, έναντι 6,56 δισεκατομμυρίων στον αρχικό προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων 4,68 δισεκατομμυρίων για το έτος 2022, όταν θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

©Πηγή: amna.gr

Loading