Κυριάκος: «Ζήτημα αυτοκριτικής η αποχώρηση Ίνγκασον – Δεν μας ζήτησε να παίξουμε άμυνα ο Ιβάν»

Ο Κυριάκος Κυριάκος, υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων και θέματα που επηρεάζουν τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας.

Αν και έχει αναλάβει αυτές τις ευθύνες με ενέργεια και αποφασιστικότητα, αντιμετωπίζει πιέσεις και προκλήσεις που καθιστούν την κατάσταση πολύπλοκη.

propoli

Η συζήτηση με το SDNA έθεσε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης που υπάρχει γύρω από την ομάδα, των μεταγραφών που απαιτούνται, της πώλησης του παίκτη Ίνγκασον, του ρόλου του Ιβάν Σαββίδη και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Κυριάκος αντιμετωπίζει μια πολυπλοκότητα στις προετοιμασίες του ΠΑΟΚ, καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι πολλές και ποικίλες. Παρόλα αυτά, είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές με αποφασιστικότητα και αφοσίωση.

Αναλυτικά όσα είπε στο SDNA:

 «Δεν υπάρχει προετοιμασία που να μπορείς να διακρίνεις εύκολα ότι κάτι πάει στραβά. Είναι η έναρξη της χρονιάς, πάντα τα βλέπεις όλα με θετικό μάτι. Προφανώς αντιλαμβάνεσαι και το κλίμα γύρω γύρω αλλά στην προετοιμασία σημασία έχει η δουλειά που κάνουν οι παρόντες και πως δένει το γκρουπ. Θεωρώ ότι είναι από τις καλές προετοιμασίες. Προετοιμασία Λουτσέσκου. Πέρα από τη δουλειά στο γήπεδο που φαίνεται και μέσα στη σεζόν, είναι και το team building που αφορά την επαφή με τους παίκτες».

Αυτήν την φορά, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στέλνει μηνύματα ανησυχίας, είναι κοινά αποδεκτό πως υπάρχει αρνητισμός. Πώς το εισπράττει όμως η ομάδα;

«Έχει γκρίνια αλλά όχι εδώ… Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα και προφανώς ένα μεγάλο κομμάτι περνάει και στην ομάδα αλλά το γκρουπ, σε ξενοδοχείο και γήπεδο, είναι προστατευμένο. Αυτό που υπάρχει φέτος συγκριτικά με πέρσι είναι ότι τίθεται θέμα συγκεκριμένου στόχου και εκεί πάνω δουλεύουμε. Ναι μεν δουλεύει η ομάδα για τις ποδοσφαιρικές βάσεις αλλά η δουλειά επικεντρώνεται κυρίως στα παιχνίδια με την Μπεϊτάρ.

Θα σου πω την πάσα αλήθεια, δεν μου αρέσει να λέω ψέματα. Η εσωτερική πίεση που έχει ο ΠΑΟΚ επί εποχής Σαββίδη είναι μεγαλύτερη από την εξωτερική. Κατά μέσο όρο. Υπάρχουν στιγμές που η κοινή γνώμη πιέζει περισσότερο αλλά επειδή υπάρχουν εσωτερικά πολύ υψηλοί στόχοι και μαξιμαλισμός στους στόχους και τελειομανία από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, με αυτήν την πίεση έχουμε μάθει να ζούμε. Και μπορούμε να αντιπαρέλθουμε της εξωτερικής. Από το πώς τελείωσε η περσινή σεζόν, υπάρχει η ανάγκη απαντήσεων από την ομάδα και αυτό το βλέπεις στις προσπάθειες τους. Δεν διακρίνω κάτι άλλο».

Μία πίεση που προέρχεται από την περσινή αποτυχημένη σεζόν. Κοιτώντας πίσω και με πιο «κρύο» κεφάλι τι δεν πήγε καλά για τον ΠΑΟΚ;

«Θα συμφωνήσω με την προσέγγιση του Ραζβάν. Τί είπε μες στις άκρες σε όλες τις συνεντεύξεις μετά τη σεζόν; Ότι τα σκαμπανεβάσματα σε μία μεταβατική περίοδο με πολλούς νέους ποδοσφαιριστές είναι αναμενόμενα, τα είδαμε, ήρθαν, αλλά στο σημείο που πατήσαμε καλά, στα σημεία που χρειαζόμασταν την βοήθεια των έμπειρων ή την προσωπικότητα που λέει συχνά ο προπονητής, δεν την πήραμε. Δεν μπόρεσαν να σηκώσουν και τους υπόλοιπους. Σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στη σεζόν, στην 2η αγωνιστική των PlayOffs που μας απομάκρυνε από την κορυφή, στον τελικό Κυπέλλου… Σε σημεία που χρειαζόμασταν μπαρουτοκαπνισμένα μυαλά. Ενώ τα είχαμε μέσα στην ομάδα, δεν βρήκαμε αυτήν την ανταπόκριση. Αλλά αυτό δεν πρέπει να ακυρώσει όλη την άλλη δουλειά που έγινε και αυτό φαίνεται και τώρα. Η φετινή ομάδα, ακόμη κι αυτή με τις ελλείψεις, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι μεταγραφές, έχει μία βάση. Δεν ξεκινάει στα παιχνίδια με τη Μπεϊτάρ με 8/10καινούργιους, που δεν έχουν αντιληφθεί τα θέλω του προπονητή. Μας έλειψε η προσωπικότητα πέρσι και η βοήθεια των μπαρουτοκαπνισμένων».

Και επικοινωνιακά, εξέπεμψε SOS μετά το πρώτο φιλικό επί ολλανδικού εδάφους, σημειώνοντας πως «έχουμε αργήσει πολύ στις μεταγραφές».

«Του Ραζβάν πρέπει να του απαγορεύονται οι συνεντεύξεις μία ώρα μετά τα παιχνίδια, όταν χάνει. Θα ήθελα να μπορέσω να περάσω έναν κανονισμό στην UEFA που να λέει ότι συγκεκριμένοι προπονητές θα πρέπει να παίρνουν παραπάνω ώρα για να μιλήσουν. Δεν μπορεί να ανεχτεί την ήττα, είναι πάντα πιο επιθετικός και εκνευρισμένος μετά από ήττα ή όταν δεν κυλούν τα πράγματα όπως τα έχει σχεδιάσει. Δεν νομίζω ότι είναι κάποιος που δεν ξέρει τι θέλει να πει, ίσως ο τόνος του αλλάζει ανάλογα με το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση δεν είπε πράγματα τα οποία δεν βλέπει ο καθένας. Δεν περιέγραψε μία πραγματικότητα που δεν γραφόταν στα μίντια ή δεν την παραδεχόμασταν. Απλά σε εκείνη τη φάση του έλειπαν διεθνείς, είχε αδιαμόρφωτο γκρουπ και όσο πλησιάζουμε στα παιχνίδια με την Μπεϊτάρ και έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς, είχε περισσότερο άγχος για το γκρουπ που θα πάει να πάρει την πρόκριση. Μία πρόκριση που χρειαζόμαστε και έχουμε θέσει ως στόχο από την αρχή».

Σε τί κατάσταση είναι τώρα ο Ραζβάν Λουτσέσκου στο φινάλε της προετοιμασίας;

«Όλος ο οργανισμός, και με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, καθίσαμε και συζητήσαμε και είδαμε τι μπορούμε να επισπεύσουμε, τι χρειάζεται να κάνουμε διαφορετικό. Το βασικό που έχουμε να κάνουμε είναι να μην αδικούμε αυτούς που είναι εδώ, που δουλεύουν και παλεύουν, με το να μιλάμε συνεχώς γι΄αυτούς που είναι να αποκτηθούν. Ο βασικός στόχος είναι να φτιάξουμε το γκρουπ των παικτών που είναι εδώ και διαθέσιμοι και κατά 90-95% θα διεκδικήσουν την πρόκριση με την Μπεϊτάρ. Η προτεραιότητα -λοιπόν- είναι να φτιάξουμε την ποδοσφαιρική και πνευματική κατάσταση της ομάδας που έχουμε».

όμη περισσότερο τότε. Δεν μπορείς να ζητάς το συναίσθημα ή τη λογική όποτε σε βολεύει. Αντιμετωπίζεις και το συναίσθημά τους, όταν είναι αρνητικό.

Όμως κάθε δήλωση έχει ισχύ καi εφαρμογή τη στιγμή που γίνεται. Εκείνη τη στιγμή ήδη είχαμε αρνηθεί δύο προτάσεις για Ίνγκασον. Τη στιγμή που έκανα εκείνη την τοποθέτηση, που ήταν και από την πλευρά μου συναισθηματική, βασιζόμενη στον άξονα «ρε παιδιά μην τα ισοπεδώνουμε όλα, ότι δεν υπάρχει διάθεση από τον ιδιοκτήτη να έχει την ομάδα πρωταγωνίστρια», μίλησα και με επιχειρήματα.

Σε εκείνη τη φάση -λοιπόν- είχαμε αρνηθεί δύο προτάσεις για τον Ίνγκασον. Του προτείναμε ανανέωση με τα ίδια χρήματα που θα έπαιρνε στην 5ετία της Μίντιλαντ με άλλα 2+1 χρόνια. Ένα εύκολο συν ένα. Δεν είπα κάποιο ψέμα. Ούτε επειδή είπα εκείνη τη στιγμή κάτι, σημαίνει ότι δεν θα ξαναπουλήσει παίκτη ο ΠΑΟΚ ‘γιατί είπα ότι η διάθεσή μας είναι να τους κρατήσουμε’. Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να προβλέψεις τα πάντα. Η δήλωσή μου ήταν ειλικρινής και ο στόχος της ήταν να σταματήσει την ισοπέδωση που είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που θεωρούσα ότι θα επηρέαζε και τους παρόντες που θα παλέψουν με την Μπεϊτάρ.

Προφανώς δεν είμαι υπεύθυνος για τις μεταγραφές. Δεν έχω λόγο για το ποιοι και πότε θα έρθουν αλλά βλέπω την διάθεση απ΄όλες τις πλευρές να έχουν ένα επίπεδο, να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μέχρι στιγμής αυτό τηρείται…».

Στάση… Ίνγκασον. Τί άλλαξε τόσο γρήγορα; Πώς από την άρνηση, ήρθε η πώληση; Γιατί ένιωσε αυτήν την ανάγκη;

«Εμένα η επιμονή του Ίνγκασον με προβλημάτισε και με ενόχλησε. Με ενόχλησε που ήθελε να πάει στη συγκεκριμένη ομάδα και δεν ήθελε να συζητήσει την παραμονή του. Και ασφαλώς είναι ένα ζήτημα αυτοκριτικής και λειτουργίας για το πώς ένας ποδοσφαιριστής που ήταν ικανοποιημένος εδώ, δεν είχε εκφράσει ποτέ δυσαρέσκεια, μέσα σε ένα βράδυ, άλλαξε άποψη και αγνόησε ένα συμβόλαιο που ήταν από τα υψηλότερα της ομάδας. Συμβόλαιο που τον ικανοποιούσε και δεν συζήτησε και την προσπάθειά μας να… ματσάρουμε την πρόταση της Μίντιλαντ. Προφανώς δεν μπορείς να κρατάς παίκτες που θέλουν να φύγουν. Το να έρθει μία πρόταση από Αγγλία το καταλαβαίνω, βάζει τον ποδοσφαιριστή σε σκέψεις.

Αυτή η περίπτωση θέλω να μας δώσει κάποια μαθήματα ως ομάδα. Δεν είμαι αρνητικός στην αυτοκριτική. Από την άλλη, πρέπει να έχουμε και μία επίγνωση του πως λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο στην ευρωπαϊκή αγορά. Καταλαβαίνω ότι για τον φίλαθλο, η ομάδα του είναι η μεγαλύτερη στον πλανήτη, για τον ποδοσφαιριστή όμως που παίζει δέκα χρόνια καριέρας με καλά συμβόλαια, δυστυχώς δεν είναι έτσι. Πρέπει να δούμε πότε είσαι σε θέση ισχύος και πότε δεν είσαι. Όταν έρχεται μία ομάδα που σου δίνει την προοπτική άλλων εμπειριών, σύγχρονων γηπέδων, μακριά από την τοξικότητα, μπορεί να σε δελεάσει… Αυτή είναι η πραγματικότητα και το έχουμε αντιμετωπίσει».

Υπάρχουν διαρκώς μεταγραφικές «σειρήνες» και για άλλους παίκτες. Ενδεικτικά θα αναφέρω τον Κοτάρσκι…

«Είναι σαφές πως και για τον Κουλιεράκη και για τον Κωνσταντέλια και για τον Κοτάρσκι και για όλους τους καλούς παίκτες θα υπάρχει ενδιαφέρον και μπορεί το ενδιαφέρον να μετουσιωθεί και σε πρόταση. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα, υπάρχει μία φημολογία, η οποία δεν έχει φτάσει σε εμάς ούτε ως ανησυχία από τον ποδοσφαιριστή ή το περιβάλλον του, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω πάνω σε αυτό. Μακάρι οι εμφανίσεις του και δη των νεαρών να είναι τέτοιες, οι οποίες θα προκαλέσουν προτάσεις μεγάλων συλλόγων, μεγάλων πρωταθλημάτων. Μετά είναι στο χέρι του ΠΑΟΚ να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει, πότε πρέπει να κινηθεί γιατί θα έχει φροντίσει να φτιάξει ένα τέτοιο κλίμα που οι ποδοσφαιριστές δεν θα ψάχνονται να φύγουν από την ομάδα. Θα ψάχνονται να φύγουν με τους σωστούς όρους και για ένα σωστό βήμα».

Ξεχωριστή περίπτωση ο Κωνσταντέλιας. Τι ισχύει με όλα αυτά που ακούγονται, ποια είναι η διαχείριση του ΠΑΟΚ;

«Σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτό που ζητάς από τους ποδοσφαιριστές, πρέπει να είσαι έτοιμος να το υποστηρίξεις ως σύλλογος. Από τον Κωνσταντέλια θες να ενδιαφερθούν γι΄αυτόν οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης γιατί γνωρίζοντάς τον από… μωρό, αυτό είναι το επίπεδό του. Θέλουμε να φτάσει στο επίπεδό του. Να ασχοληθούν οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και να έχει εκείνος στα χέρια του επιλογές για το που ταιριάζει το ταλέντο και η ιδιοσυγκρασία του. Αυτό όμως έχει δρόμο να συμβεί. Έχει μόλις μερικούς μήνες επαγγελματικού ποδοσφαίρου, έχει πράγματα να βελτιώσει. Δεν είναι ψύχωση και αυτοσκοπός από καμία πλευρά να γίνει γρήγορα το επόμενο βήμα. Τα βήματα πρέπει να γίνονται σταθερά και την κατάλληλη στιγμή»

Όντας ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ιβάν Σαββίδη, ποιο είναι το στίγμα που έχετε πάρει από τον μεγαλομέτοχο; Πώς αντιμετωπίζει εκείνος την κατάσταση;

«Θεωρώ ότι τον προβλημάτισε, ίσως τον σόκαρε, το πόσο γρήγορα μπορούν να ξεχαστούν κάποια  επιτεύγματα μετά από μία κακή χρονιά. Εμείς που έχουμε περισσότερα χρόνια από εκείνον στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μπορούμε να του θυμίσουμε και αντίστοιχα παραδείγματα στις άλλες μεγάλες ομάδες. Δεν έχει αλλάξει το στίγμα των σκέψεων του. Μπορεί κάποιες συνθήκες να αλλάζουν παροδικά, καμία χρονιά δεν είναι ίδια με την προηγούμενη, αλλά η διάθεσή του δεν έχει αλλάξει. Ίσως τον τσιγκλάει λίγο ότι κάποιοι έχουν υποτιμήσει τη διάθεσή του να έχει τον ΠΑΟΚ πρώτο.

Εμείς θεωρούμε ότι με το σχεδιασμό, και με τη δική του συμμετοχή, και με τα προβλήματα που έχει η υλοποίησή του, θα έχουμε μία ομάδα καλύτερη απ΄όσο πιστεύει ο μέσος φίλαθλος του ΠΑΟΚ σήμερα που μιλάμε. Δεν μπορώ να πω παραπάνω πράγματα. Και σήμερα είμαστε καλύτεροι από αυτό το καταστροφικό, ισοπεδωτικό κλίμα και στο τέλος των μεταγραφών θα έχουμε μία ομάδα που θα αποδίδει καλύτερα απ΄όσο πιστεύει ο μέσος φίλαθλος. Προφανώς μέχρι τα ματς με την Μπεϊτάρ δεν θα έχουμε το 100% των παικτών που θέλουμε»

Στην εξίσωση της κουβέντας για τον Ιβάν Σαββίδη, μπαίνει και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ορθώς υπάρχει μία ανησυχία από την πλευρά του κόσμου;

«Ας δούμε λίγο τα δεδομένα: Μιλάμε για έναν πόλεμο ανάμεσα σε δύο χώρες, εκ των οποίων η μία είναι η κύρια χώρα των επιχειρήσεων σου, συνεπώς είναι λογικό να επηρεάζει όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά τον επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη χώρα που γίνεται επίκεντρο κυρώσεων κτλ. Σε εμάς δεν έχει ειπωθεί ποτέ ότι πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μας. Και αυτό το χρησιμοποίησα και ως επιχείρημα αλλά πέρασε στα ψιλά, αναφερόμενος στους παίκτες που έχουμε κάνει πρόταση και έχουμε προσεγγίσει. Οι προτάσεις μας δεν δείχνουν ομάδα που προσπαθεί να κάνει οικονομία. Είναι μία ομάδα που προσπαθεί να αυξήσει την επένδυση πολύ πιο στοχευμένα από την περσινή που ήταν πάλι μεγάλη. Καμιά φορά ο κόσμος συγχέει το αν οι μεταγραφές πετυχαίνουν, το αν η ομάδα πάει καλά, με το αν έχει γίνει αρκετή επένδυση σε αυτές. Είναι διαφορετικά πράγματα. Με τα χρήματα επιλέγεις την στρατηγική.

Με τα χρήματα που έδωσε ο ΠΑΟΚ για αγορές το 2022, περίπου 10-11 εκατομμύρια, θα μπορούσε να πάρει για παράδειγμα τον Πινέδα, τον Γκατσίνοβιτς και τον Βιλένα, για να χρησιμοποιήσω ονόματα καλών ποδοσφαιριστών των αντιπάλων μας. Το αν η στρατηγική ή οι επιλογές μας ήταν καλές σε βάθος χρόνου, θα φανεί, δεν αποδίδουν όλες οι στρατηγικές στον πρώτο τους χρόνο.

Όταν βλέπεις τα χρήματα να επενδύονται, δεν μπορείς να πεις ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Αυτό προσπαθώ να διαχωρίσω, ούτε μας έχει δοθεί η εντύπωση ότι πρέπει να κάνουμε άμυνα οικονομική επειδή υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα. Αλλά προφανώς ένας άνθρωπος που δραστηριοποιείται εκεί, έχει την ψυχολογική φόρτιση και την ανησυχία, πως η βάση των επιχειρήσεων του είναι πεδίο συνεχών οικονομικών μεταβολών. Ο ίδιος δεν έχει προβλήματα, είναι Έλληνας πολίτης, έχει επιχειρήσεις στην Ελλάδα και εκεί τελειώνει για εμάς κάθε συζήτηση».

Σε όλες τις μεγάλες κρίσεις και δύσκολες στιγμές, ως ένας από τους δυο -μαζί με τον Χρυσόστομο Γκαγκάτση- παλιούς, είστε εκείνοι που «τα ακούτε». Σε ενοχλεί;

«Όχι, μετά από εσωτερική δουλειά και αρκετή φιλοσόφηση των πραγμάτων. Είμαι ευλογημένος να είμαι εδώ και το να μην αντέχω την πίεση της μεγάλης ομάδας θα ήταν παράλογο. Αντιλαμβάνομαι πως είμαστε πολλά χρόνια και οι πιο αναγνωρίσιμοι πια στον διοικητικό σκελετό της ΠΑΕ. Το «κράξιμο» δεν το παίρνω προσωπικά, αλλά θεσμικά. Ως ΠΑΟΚτσής όμως, ενοχλούμαι κι εγώ πολύ που ο ΠΑΟΚ δεν γεννάει πολλά νέα στελέχη σε κανένα τμήμα και πίστεψέ με δεν είμαι άνθρωπος γαντζωμένος από την δουλειά του. Όποιος παράγοντας δημιουργήθηκε από τα σπλάχνα του ΠΑΟΚ, φθάρηκε ανεπανόρθωτα.

Επίσης με ενοχλεί που ένας «στρατός» ευεργετημένων ανθρώπων από εμάς και κυρίως από τον Ιβάν Σαββίδη, παραμερίζει -για να το πω κομψά- στις δύσκολες στιγμές και δεν βρίσκει μισή κουβέντα στήριξης για εκείνον. Τους βλέπεις όμως στις φωτογραφίες των πανηγυρισμών και των τίτλων. Εμένα δύσκολα θα με δεις.

Ο Μάκης είναι μια εντελώς άλλη περίπτωση όμως από εμένα. Αναντικατάστατος και πληθωρικός στην προσφορά του, αθόρυβα, είναι το κορυφαίο στέλεχος που έχει δημιουργήσει ο Ιβάν Σαββίδης από όσους δεν ήρθαν μαζί του, όπως η Μαρία Γκοντσαρόβα και ο Κώστας Φωτιάδης».

Δείτε επίσης: Από τον Ολυμπιακό στον Ερυθρό Αστέρα ο Τζόελ Μπολομπόι

Loading