Τεγγελίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στην Ξάνθη υπάρχουν ταλέντα πολύ καλύτερα από ορισμένα… κριάρια που βλέπουμε»

Όταν χάνεται ο ιδιαίτερος δεσμός του φίλαθλου με τον ποδοσφαιριστή, οι άδειες κερκίδες μοιάζουν με φυσιολογικό επακόλουθο. Ο Πέτρος Τεγγελίδης, ο πρώτος Έλληνας σκόρερ στην ιστορία του ΑΟ Ξάνθης, έχει μάθει να μην κρύβει τα λόγια του. Παρουσιάζει τη δική του αλήθεια, όπως έχει συνηθίσει από την εποχή που ήταν ποδοσφαιριστής. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τώρα, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις από τη Στουτγκάρδη, όπου διαμένει μόνιμα και προπονεί τον τοπικό Ερμή, ομάδα που αποτελείται κατά βάση από Έλληνες. Ο σέντερ φορ που συνέδεσε το όνομά του με τη χρυσή εποχή της Ξάνθης, όταν ο σύλλογος ήταν «μηχανή» παραγωγής ταλέντων, παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά το ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα.

propoli

«Από τη Super League λείπει πάρα πολύ το ελληνικό στοιχείο. Είναι το Α και το Ω. Είναι το στοιχείο που κρατάει τον κόσμο στο γήπεδο» υποστήριξε ο 52χρονος Τεγγελίδης που θεωρεί ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητη η προτίμηση σε ορισμένους ξένους παίκτες: «Η Ξάνθη έχει μείνει χωρίς κόσμο στο γήπεδο την τελευταία δεκαετία… Μόνο οι οργανωμένοι που πηγαίνουν με χιόνια και βροχές. Αν είχε ελληνόπουλα, θα ήταν 5-6 χιλιάδες κόσμος κάθε Κυριακή. Η Ξάνθη έχει ταλέντα που μπορούν να παίξουν πολύ καλύτερα από ορισμένα… κριάρια που βλέπουμε μέσα στο γήπεδο».

Βέβαια, σε σύγκριση με τη δική του εποχή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. «Ναι, είναι αλήθεια ότι έχει αλλάξει και γενικότερα το ποδόσφαιρο, αφού πρωταρχικός στόχος είναι να μην δεχτούν γκολ οι ομάδες. Στην εποχή μας είχαμε φαντασία, μπορούσες να δεις σκορ 3-3 και 6-4. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και η διαιτησία που ήταν ανέκαθεν με τον μεγάλο. Πάλι καλά που υπάρχει πλέον το VAR, χάρη στο οποίο μπορεί να πάρει κάτι και ο μικρός».

Επίσης, αυτό που λείπει ιδιαίτερα είναι η επαφή των οπαδών με τους ποδοσφαιριστές, που είναι πλέον πιο απόμακροι. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του «χθες» και του «σήμερα» από τον Τεγγελίδη: «Ξέρεις τι λένε στην Ξάνθη τώρα; Όταν δουν έναν να κυκλοφορεί με ακουστικά στο δρόμο μόνος του και να είναι κάπως αθλητικός, λένε “αυτός μάλλον θα είναι παίκτης της Ξάνθης”! Εμείς βγαίναμε έξω και μας σταματούσαν δέκα φορές για να μας κεράσουν έναν καφέ. Τους σημερινούς δεν τους αναγνωρίζει κανείς, αφού ειδικά οι ξένοι έρχονται, μένουν έξι μήνες, ένα χρόνο και φεύγουν».

Τη δεκαετία του 1990 τα πράγματα ήταν διαφορετικά: «Εμείς ήμασταν οικογένεια, 17-18 άτομα πηγαίναμε παρέα στην καφετέρια, μαζί με τον προπονητή. Είχαμε εξαιρετικές σχέσεις και με τους αντιπάλους μας, θυμάμαι χαρακτηριστικά να πίνουμε μπύρα με τους παίκτες της ΑΕΚ μετά από αγώνα στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο Γεντί Κουλέ μαζί με τον Γκέραρντ. Αυτά δεν υπάρχουν σήμερα. Μιας και ανέφερα τον Γκέραρντ, να πούμε ότι αυτή τη στιγμή κορυφαίο project στην Ελλάδα είναι ο ΟΦΗ, επειδή στηρίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό σε παλαίμαχους. Θα δεις ότι θα ανέβει σταδιακά και σε λίγα χρόνια θα παίξει και στην Ευρώπη».

Με καταγωγή από τα Κομνηνά Ξάνθης, επισκέπτεται συχνά την πατρίδα του και ενημερώνεται καθημερινά για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Εκτός από την ενημέρωση μέσω Internet, δεν χάνω ποτέ Αθλητική Κυριακή, Total Goal και τη Δίκη της Δευτέρας», όπως λέει χαρακτηριστικά. Για το κυρίαρχο θέμα των τελευταίων εβδομάδων και το ενδεχόμενο υποβιβασμού του ακριτικού συλλόγου, ο Τεγγελίδης είναι κατηγορηματικός: «Θα σήμαινε καταστροφή. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, όσοι είναι μέσα στο διοικητικό συμβούλιο να σηκωθούν να φύγουν όχι από την Ξάνθη, αλλά από την Ελλάδα! Και δε νομίζω ότι φταίει ο Πανόπουλος. Μαθαίνει αυτά που θέλουν ορισμένοι να μάθει. Αυτά που θα έπρεπε να μάθει, δεν φτάνουν ποτέ στα αυτιά του. Επειδή ασχολείται κάποιος συγκεκριμένος άσχετος με το ποδόσφαιρο. Το γνωρίζει όλη η Ξάνθη. Είναι κρίμα να έχει φτάσει σε αυτό το σημείο αυτή η ΠΑΕ, η μοναδική που δεν έχει αλλάξει ΑΦΜ, δεν χρωστάει σε κανέναν, είναι πεντακάθαρη».

Η φοβερή ιστορία της μεταγραφής στην Ξάνθη
Ο Τεγγελίδης βρέθηκε σχεδόν συμπτωματικά στην Ξάνθη το 1992. Έξι χρόνια νωρίτερα είχε συμμετάσχει στην προετοιμασία του ΠΑΟΚ με προπονητή τον Τάις Λίμπρεχτς, ο οποίος εισηγήθηκε την απόκτησή του. Όμως η τότε ομάδα του, οι Κίκερς Στουτγκάρδης, αξίωσαν ένα μεγάλο ποσό, ο ΠΑΟΚ δεν το έδωσε και ο 18χρονος, τότε, ποδοσφαιριστής παρέμεινε στη Γερμανία. Τα χρόνια πέρασαν, ο νεαρός σέντερ φορ ενηλικιώθηκε και τα πράγματα δεν εξελίσσονταν όπως ονειρευόταν. Στο τέλος της σεζόν 1991-92 η μοναδική πρόταση που είχε ήταν από την 3η κατηγορία της Γερμανίας. Μίλησε με τους δικούς του και η απόφαση που πάρθηκε… από κοινού ήταν να μαζέψει τα πράγματά του σε μια βαλίτσα και να αναζητήσει την -ποδοσφαιρική- τύχη του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ξάνθη.

«Φτάνω στην Ξάνθη και βγαίνω έξω το βράδυ. Σε μία καφετέρια είδα τον Μαρίνο Ουζουνίδη και τον Μάκη Τζάτζο. Με τον Μαρίνο ήμασταν μαζί στις μικρές εθνικές ομάδες και μου είπε να πάω από το γήπεδο την επόμενη ημέρα. Αυτό ήθελα κι εγώ» εξιστορεί ο Τεγγελίδης και το μυαλό γυρίζει 28 χρόνια πίσω. «Το άλλο πρωί η ομάδα συγκεντρώθηκε για ένα φιλικό στις Σάπες με την τοπική ομάδα. Προπονητής ήταν ο Ταμπόρσκι και ο Μαρίνος τον έπεισε να πάρει κι εμένα στην αποστολή». Στη ζωή οι συμπτώσεις παίζουν μεγάλο ρόλο. Και το συναπάντημα με τον Ουζουνίδη ήταν καθοριστικό για την καριέρα του Τεγγελίδη, καθώς ο νυν προπονητής του ΑΠΟΕΛ ήταν αυτός που τον προσκάλεσε στο γήπεδο, έπεισε τον Ταμπόρσκι να τον πάρει στην αποστολή και αργότερα ολοκλήρωσε το έργο του, όπως καταλήγει αυτή η αναδρομή στο παρελθόν: «Το ματς ήταν στο 0-0, εγώ στον πάγκο φυσικά. Ο Μαρίνος βγήκε αλλαγή στο 75΄, με βλέπει στον πάγκο και λέει στον Ταμπόρσκι να με βάλει κι εμένα. Εκείνος δεν το πολυήθελε, αλλά μου λέει “άντε, έλα κι εσύ”. Μπαίνω μέσα ενώ έχουμε κερδίσει κόρνερ. Εκτελείται, πιάνω κεφαλιά… 1-0. Με το που κάνουν σέντρα οι άλλοι, κλέβουμε τη μπάλα, την παίρνω εγώ στην περιοχή… 2-0. Τρία λεπτά αργότερα, σουτ με το αριστερό… 3-0. Αμέσως μετά με βγάζει έξω ο Ταμπόρσκι και δεν έχω καταλάβει τίποτα! Στο λεωφορείο όταν επιστρέψαμε, κατεβαίνουν όλοι κάτω κι εμένα δεν με άφηναν να βγω. Λίγο μετά ήρθε ο Χρήστος Πανόπουλος για να υπογράψουμε συμβόλαιο. Τελικά έμαθα ότι στο γήπεδο ήταν 5-6 μάνατζερ και από την Ξάνθη φοβήθηκαν ότι μπορεί να με πλησίαζε κανείς, γι’ αυτό έγιναν όλα τόσο γρήγορα». Ο Τεγγελίδης αγωνίστηκε στην Ξάνθη από το 1992 έως το 1995 και από το 1997 έως το 1999, σημειώνοντας 38 γκολ στην Α΄ εθνική. Επίδοση που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση μεταξύ των Ελλήνων που έχουν φορέσει τη φανέλα του ΑΟΞ και την τρίτη συνολικά πίσω από τον Βεριντιάνο Μαρτσέλο (75) και τον Λουτσιάνο (41).

Ενδιάμεσα, φόρεσε τη φανέλα άλλων δύο ομάδων. «Υπέγραψα ως ελεύθερος στην Ξάνθη το 1992, τρία χρόνια μετά με πούλησαν 75.000.000 δραχμές στην Καλαμάτα, γύρισα, έπαιξα άλλα δύο χρόνια και μετά με έδωσαν μεταγραφή άλλα 40.000.000 στον Πανσερραϊκό».

Γιώργος Μανταίος

©Πηγή: amna.gr

Loading