Άλλαξαν υπηκοότητα και θριάμβευσαν…

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Γαλλία έκανε την έκπληξη στο Fed Cup, που φιλοξενήθηκε στο Περθ της Αυστραλίας, καθώς κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο στην διοργάνωση μετά από 16 χρόνια, επικρατώντας με 3-2 της Αυστραλίας.

Η «οικοδέσποινα» παρατάχθηκε με την επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης, Ασλεϊ Μπάρτι και την -γεννημένη στο Ζάγκρεμπ- Αϊλα Τομλιάνοβιτς. Η 26χρονη πρωταθλήτρια που βρίσκεται στο Νο 43 του κόσμου, πήρε το 2018 την αυστραλιανή υπηκοότητα και αφού προηγουμένως είχε εκπροσωπήσει την αχανή ήπειρο σε αρκετά τουρνουά, όπως έκανε και με την πατρίδα της. Ομως αυτή, ήταν η πρώτη φορά που αγωνίσθηκε στην εθνική Αυστραλίας, κάτι που όπως φαίνεται θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον.

propoli

Όπως είναι φυσικό, η Τομλιάνοβιτς δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση αθλητή που επέλεξε ν΄ αλλάξει υπηκοότητα και διέπρεψε στους αγωνιστικούς χώρους.

Το 1994, ο Νιγηριανός, Φράνσις Ομπικβέλου πήγε στην Λισαβόνα, προκειμένου να λάβει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου νέων. Και προτίμησε να μην επιστρέψει στην πατρίδα του, παραμένοντας στην Πορτογαλία.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ (2000) επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Νιγηρία, αλλά τραυματίσθηκε κι «εγκαταλείφθηκε» από την ομοσπονδία της χώρας του. Αυτή η τραυματική εμπειρία, τον οδήγησε στην απόφαση να ζητήσει την πορτογαλική υπηκοότητα, την οποία κι έλαβε το 2001. Τρία χρόνια αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 100 μέτρα με επίδοση 9.86 (σ.σ. το χρυσό κατέκτησε ο Αμερικανός, Τζάστιν Γκάτλιν με 9.85 και το χάλκινο ο συμπατριώτης του, Μορίς Γκριν με 9.87). Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Ομπικβέλου, ασχολήθηκε με τον στίβο, έπειτα από προτροπή ενός προπονητή… ποδοσφαίρου, καθώς όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του στην Νιγηρία έπαιζαν με την «στρογγυλή θεά».

Ακόμη ένα αξιοσημείωτο γεγονός από την πορεία του 41χρονου Ομπικβέλου, είναι πως το πρώτο διάστημα παραμονής του στην Πορτογαλία, βιοπορίσθηκε ως εργάτης οικοδομής στην πόλη Αλγκάρβε, καθώς είχε απορριφθεί (!) από τους υπεύθυνους των τμημέτων στίβου της Μπενφίκα και της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ο διάσημος Πορτογάλος, είναι -μαζί με τον Γάλλο, Τζίμι Βικό από το 2015- κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης στα 100 μέτρα, με το 9.86 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ο Λάζλο Κούμπαλα, γεννήθηκε στην Βουδαπέστη το 1927 και μετά τον Β` παγκόσμιο πόλεμο έκανε το ποδοσφαιρικό του ντεμπούτο με την Τσεχοσλοβακία, καθώς αγωνιζόταν στην SK Μπρατισλάβας και είχε αποκτήσει ήδη την υπηκοότητα. Μετά από έξι αγώνες με την εθνική Τσεχοσλοβακίας… επέστρεψε στην εθνική Ουγγαρίας παίζοντας μόλις τρία ματς. Εγκατέλειψε την Ουγγαρία, χωρίς να έχει εκπληρώσει την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία, με αποτέλεσμα να στερηθεί την ιθαγένειάς του. Μετακόμισε στην Ιταλία πριν εγκατασταθεί στην Ισπανία, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του το 2002.

Σε ηλικία 23 ετών, έγινε επίσημα Ισπανός, αλλά η πολιτογράφηση του καθυστέρησε για ένα έτος, μετά από σχετική καταγγελία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ουγγαρίας. Τελικά, αγωνίσθηκε στην εθνική Ισπανίας από το 1953, τρία χρόνια μετά την ένταξη του στην Μπαρτσελόνα. Ο Κουμπαλα θεωρείται ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της εποχής του, κλείνοντας την καριέρα του με 217 γκολ σε 379 αναμετρήσεις.

Μία ιδιαίτερη περίπτωση, είναι αυτή που αφορά στην Μαρτίνα Ναβρατίλοβα. Γεννημένη το 1958 στην Τσεχοσλοβακία, εγκατέλειψε σε ηλικία 18 ετών την πατρίδα της, επειδή το καθεστώς δεν της επέτρεπε να παίζει στις ΗΠΑ, όπου διεξήγοντο τα περισσότερα σημαντικά τουρνουά τένις. Η Ναβρατίλοβα έχει το επώνυμο του πατριού της (σ.σ. η μητέρα της ξαναπαντρεύθηκε το 1962), ο οποίος ήταν και ο πρώτος της προπονητής. Τα ΜΜΕ στην πατρίδα της και προφανώς με τά από… άνωθεν εντολή, σταμάτησαν να μεταδίδουν ειδήσεις που την αφορούσαν, επειδή επέλεξε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.

Πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 1981 και ακολούθησε η μοναδική καριέρα που την καθιστά ως μία από τις κορυφαίες τενίστριες όλων των εποχών. Μεταξύ άλλων, η Ναβρατίλοβα κατέκτησε 18 Γκραν Σλαμ, ενώ άλλες 14 φορές ηττήθηκε σε τελικό των κορυφαίων τουρνουά. Παρέμεινε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για 332 (!) εβδομάδες, ενώ έκλεισε την καριέρα της στο μονό, με 1.442 (!) νίκες και μόλις 210 ήττες. Παράλληλα, ήταν από τους πρώτους ανθρώπους του αθλητισμού, που αναφέρθηκαν χωρίς περιστροφές στον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, επιλέγοντας στα 23 χρόνια της, να γνωστοποιήσει πως είναι αμφιφυλόφιλη…

 

©Πηγή: amna.gr

Loading