ΘΕΜΑ: Η επιστροφή των πρώην Νο 1 στα κορτ

    Μετά από επταετή απουσία από τα κορτ, η Κιμ Κλάϊστερς επέστρεψε στα γήπεδα του τένις, όπου μεγαλούργησε, φθάνοντας μέχρι και στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Η 36χρονη Βελγίδα, είχε δηλώσει πως θα επέστρεφε στην ενεργό δράση στις αρχές Μαρτίου και το τουρνουά του Μοντερέϊ στο Μεξικό, καθώς ένας τραυματισμός στο γόνατο, δεν της επέτρεψε να είναι παρούσα στο Australian Open, το πρώτο Grand Slam της χρονιάς, το οποίο κατέκτησε το 2011. Ομως, αναθεώρησε την απόφαση της και αγωνίσθηκε στο τουρνουά του Ντουμπάι, όπου ηττήθηκε στην πρεμιέρα από την Ισπανίδα, Γκαρμπίνε Μουγκουρούθα (Νο 16 στον κόσμο) με 6-2, 7-6(6).

propoli

    Η Κλάϊστερς, βρέθηκε στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης στις 4 Αυγούστου 2003, ενώ αποχώρησε από τα γήπεδα τον Σεπτέμβριο του 2012, για να επιστρέψει, μετά από 2.728 ημέρες, τον Φεβρουάριο του 2020 στο τουρνοουά του Ντουμπάϊ. Είχε προηγηθεί μία διετής απουσία από τα κορτ (2007-2009), διάστημα στο οποίο παντρεύθηκε και έφερε στον κόσμο την κόρη της. Στην σπουδαία καριέρα της, η Βελγίδα τενίστρια, κατέκτησε έξι Grand Slam, εκ των οποίων τέσσερα στο μονό και δύο στο διπλό.

    «Είμαι πολύ χαρούμενη που ξέρω ότι ο στόχος που είχα θέσει, επετεύχθη. Δεν βρίσκομαι ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά βαδίζω προς την σωστή κατεύθυνση. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε λίγο μετά τον αγώνα η Κλάϊστερς, την επιστροφή της οποίας στα κορτ, χαιρέτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα κορυφαία ονόματα του παγκοσμίου τένις. Οπως η Κρις Εβερτ που έγραψε στον λογαριασμό της «Μία εντυπωσιακή εμφάνιση, ανεξαρτήτως νίκης ή ήττας», ενώ η Σερένα Ουίλιαμς, σχολίασε: «Ειλικρινά, είμαι πολύ υπερήφανη. Με εμπνέεις». Παράλληλα, ο Τζίμι Κόνορς τόνισε στην ανάρτηση του: «Καλή αρχή Κιμ. Συνέχισε να εργάζεσαι και μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια», ενώ η Κοντσίτα Μαρτίνες, αποθέωσε την Κλάϊστερς: «Χάρηκα πολύ που σε ξαναείδα στα κορτ. Πολύ καλό επίπεδο. Να έχεις μία υπέροχη χρονιά φίλη μου»!

    Με την ευκαιρία της επιστροφής της Κιμ Κλάϊστερς, στους αγωνιστικούς χώρους, το ΑΠΕ ΜΠΕ, παρουσιάζει ορισμένες από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις κορυφαίων τενιστριών, που αποχώρησαν από τα κορτ αλλά το… μετάνιωσαν και γύρισαν στα κορτ.

    Σε ηλικία 14 ετών, η Τζένιφερ Καπριάτι, έφθασε το 1990 στον ημιτελικό του Roland-Garros, ενώ δύο χρόνια αργότερα, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια, αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα και δεν αγωνίσθηκε το 1994 και το 1995, ωστόσο το διάστημα αυτό την «σημάδεψε», καθώς συνελλήφθη για κατοχή μαριχουάνας. Στην αρχή του 1996, η Καπριάτι επέστρεψε στα κορτ και το 2001 επικράτησε στο Australian Open και εισήλθε στο Top-10 για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια. Την ίδια χρονιά κατέκτησε και το Roland-Garros και λίγους μήνες αργότερα «αναρριχήθηκε» στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Αποχώρησε από την ενεργό δράση το 2004.

    Ηταν Νοέμβριος του 1994, όταν η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, ανακοίνωσε την αποχώρηση της από τα κορτ, σε ηλικία 37 ετών. Ομως έξι χρόνια αργότερα, η Αμερικανίδα -με καταγωγή από την Τσεχοσλοβακία- αγωνίσθηκε στο διπλό, όπως και το 2002 στο απλό, όταν έλαβε μέρος στο διεθνές τουρνουά του Ιστμπουρν και σε ηλικία 45 ετών, νίκησε την Τατιάνα Πάνοβα. Το 2004 πήρε κάρτα ελεύθερης συμμετοχής (wild card) και πέρασε έναν γύρο στο Γουίμπλεντον, όταν σε ηλικία 47 ετών και οκτώ μηνών, επικράτησε 6-0, 6-1 της Καταλίνα Καστάνιο κι έγινε η γηραιότερη τενίστρια που νικά σε επαγγελματικό επίπεδο. Η Ναβρατίλοβα, κατέκτησε τον τελευταίο της τίτλο σε Grand Slam το 2006, όταν μαζί με τον Μπομπ Μπράϊαν, επικράτησαν στο μικτό διπλό του US Open 2006, ούσα 49 ετών και δέκα μηνών!

    Εφηβη ακόμη και συγεκκεριμένα μεταξύ των 15 και των 18 ετών, η Μαρτίνα Χίνγκις, κατέκτησε επτά (!) Grand Slam και κατείχε την «κορυφή» του παγκοσμίου τένις για 209 εβδομάδες. Το 2001, η Ελβετίδα πρωταθλήτρια τραυματίσθηκε σοβαρά και δύο χρόνια αργότερα, υποχρεώσει να σταματήσει το τένις, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Τον Νοέμβριο του 2005, η Χίνγκις γνωστοποίησε ότι επιστρέφει στα γήπεδα και το τέλος του 2006, την βρήκε στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ακολούθησε μία «μαύρη» περίδος στην καριέρας της, όταν λόγω χρήσης κοκαϊνης, τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό. Το 2010, η Ελβετίδα τενίστρια, αγωνίσθηκε στο World teams tour, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, έλαβε μέρος σε τουρνουά της WTA. Από το 2015 μέχρι το 2017, η Χίνγκις  κατέκτησε δέκα τίτλους Grand Slam στο διπλό και στο μικρό διπλό, ενώ το 2017 και σε ηλικία 37 ετών, ανακοίνωσε την αποχώρηση της από τα κορτ.
 
    Η Ζιστίν Ενάν, παρέμεινε επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης για 117 εβδομάδες, ενώ κατέκτησε επτά Grand Slam. Προς γενική έκπληξη, το 2008 και σε ηλικία 26 ετών, η Βελγίδα πρωταθλήτρια, ανακοίνωσε την απόφαση της να σταματήσει το επαγγελματικό τένις, παρά το γεγονός ότι ήταν Νο 1 στον κόσμο και κάτοχος του Roland-Garros. Ομως την επόπμενη χρονιά, η Ενάν επέστρεψε στα κορτ και το 2010 έφθασε στον τελικό του Australian Open, όπου ηττήθηκε από την Σερένα Ουίλιαμς. Λίγους μήνες αργότερα και κατά την διάρκεια του Γουίμπλεντον, η Βελγίδα τενίστρια τραυματίσθηκε και τον Ιανουάριο του 2011, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί οριστικά από τους αγωνιστικούς χώρους.

 

Γιώργος Διακογιάννης

©Πηγή: amna.gr

Loading