Ημερίδα του ΑΠΘ για την άκρα δεξιά

Τις παραμέτρους που θα αναλυθούν στην ημερίδα που διοργανώνει – αυτή την ώρα και μέχρι τις 21.00 – το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ με τίτλο «Η άκρα δεξιά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: ζητήματα ταυτότητας, ρατσισμού και οικονομικής κρίσης», ανέπτυξε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99, 4 και την εκπομπή «Ραντεβού στη Μία», ο πρόεδρος του τμήματος, αναπληρωτής καθηγητής, Άρης Στυλιανού.

Ο κ. Στυλιανού αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα παρακάτω ζητήματα:

Για την πραγματοποίηση της σημερινής ημερίδας: «Εμείς ως τμήμα Πολιτικών Επιστημών πραγματοποιούμε για τέταρτη χρονιά αυτό το ερευνητικό σεμινάριο, αλλά φέτος το ανοίξαμε λίγο περισσότερο σε ημερίδα με πολλούς ομιλητές και με πιο επίκαιρα θέματα. Είχαμε πιάσει το προσφυγικό και τώρα έχουμε το θέμα της ανόδου της άκρας δεξιά και στην Ευρώπη. Η ελληνική περίπτωση με τη Χρυσή Αυγή είναι κάπως ιδιαίτερη διότι εδώ δεν πρόκειται για ένα ακροδεξιό κόμμα είναι μια εγκληματική οργάνωση. Όμως σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, υπάρχουν κόμματα αυτής της κατεύθυνσης που κυβερνούν, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Αυστρία, η Ιταλία. Αυτό πιστεύω ότι οφείλεται και στην οικονομική κρίση και στην ανεργία, στο προσφυγικό και στις αλλαγές που υπάρχουν σε διάφορους τομείς».

propoli

Για τους ομιλητές: «Οι συνάδελφοι που θα μιλήσουν είναι ειδικοί έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Θα είναι η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Βασιλική Βασιλειάδου, που έχει ασχοληθεί και έχει γράψει βιβλία για τα ακροδεξιά κόμματα, θα είναι ο συνάδελφος από το τμήμα μας, Νικόλας Σεβαστάκης, καθώς επίσης και μεταδιδακτορικός ερευνητής, Θωμάς Σιώμος οι οποίοι θα προσπαθήσουν νηφάλια να περιγράψουν τα φαινόμενα που σχετίζονται με την άνοδο της ακροδεξιάς που συνιστά απειλή για την δημοκρατία. Πρέπει να δούμε όμως σε τι οφείλεται, γιατί αυτές οι ιδέες έχουν τόση διείσδυση, γιατί δημιουργούνται καινούργια κινήματα σ’ αυτόν τον χώρο.

Φυσικά δεν είναι κακό να υπάρχουν κινήματα και ιδέες διαφορετικές από τον μέσο όρο. Τα άκρα δεν είναι κατ’ ανάγκη πάντα κάτι κακό, αλλά στην περίπτωση της άκρας δεξιάς όλα αυτά καταλήγουν σε ένα μίσος για τους διαφορετικούς. Για τον ξένο, για τον μετανάστη, για τον πρόσφυγα, για ανθρώπους που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, σ’ έναν μισογυνισμό. Αυτός ο ακραίος εθνικισμός, συνδέεται με τον ρατσισμό και οδηγούμαστε και στις πράξεις που είναι πια εγκληματικές.

Το θέμα λοιπόν είναι επίκαιρο και εμείς στο Πανεπιστήμιο έχουμε πάντα την πολυτέλεια, σε έναν χώρο κάπως προστατευμένο κάπως να μελετούμε, να εξετάζουμε με όσο το δυνατόν επιστημονικό τρόπο τα πολιτικά φαινόμενα, πέρα από τις όποιες πολιτικές θέσεις μπορεί να έχει ο καθένας από εμάς. Ως επιστήμονες οι συνάδελφοι θα αναλύσουν το θέμα σε όλες τις πτυχές του και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση. Ελπίζω ότι θα βγει κάτι ενδιαφέρον και θετικό από τη σημερινή εκδήλωση».

Για το αν το ζήτημα ανόδου της άκρας δεξιά έχει μπει σε ύφεση μετά τη μη εκλογή της Χρυσής Αυγής στην ελληνική βουλή: «Φοβάμαι ότι το πρόβλημα δεν έχει ξεπεραστεί από τη μη είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Εξάλλου στις τελευταίες εκλογές πήρε ένα ποσοστό κοντά στο 3% και μάλιστα μετά από όλα όσα έγιναν με τα δικαστήρια. Προτιμήθηκε λοιπόν από μερίδα του κόσμου που είχε συνείδηση πως έγιναν και εγκλήματα. Ωστόσο και πέρα από τη Χρυσή Αυγή, υπάρχουν ακροδεξιές ιδέες που κυκλοφορούν. Θα έλεγα ότι ακόμη και στη σημερινή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη υπάρχουν δυστυχώς κάποιες φωνές, κάποιων υπουργών, που εκφράζουν αυτό το χώρο. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια εγρήγορση, φροντίζοντας τα αντανακλαστικά μας ώστε να εξηγήσουμε και στους συμπολίτες μας που βλέπουν με καχυποψία το πρόβλημα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, τις αιτίες.

Βλέπετε τι γίνεται στα νησιά; Φυσικά και έχουν δίκιο οι άνθρωποι. Στα νησιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά το θέμα είναι πως συγκροτημένα, ψύχραιμα, με δημοκρατικό φρόνημα να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στον Flash 99,4:

Loading