Ο Άγγελος Κάλφας μας συστήνει το «χαμογέλα μου» και σου δίνει κίνητρο να χαμογελάς

Ο Άγγελος Κάλφας είναι ο ψηφιακός δημιουργός του project «χαμογέλα μου» και σε παρακινεί καθημερινά να χαμογελάς.

Γράφει η Μιχαέλα Χατζηπαρασκευά

propoli

Ο Άγγελος σε κερδίζει αμέσως με το θετικό vibe του, ωστόσο όπως ο ίδιος παραδέχεται δεν είναι πάντα εύκολο γι’ αυτόν να χαμογελά μέσα στην απαιτητική καθημερινότητα.

Πλέον μετά από 3 χρόνια ύπαρξης του «χαμογέλα μου» οι λογαριασμοί στα social media και η αποδοχή του κόσμου έχει εκτοξευτεί, καθώς μετρά 42.000 followers στο προσωπικό του τικ τοκ αλλά και 12.500 followers στο instagram του «χαμογέλα μου».

Εμείς τον συναντήσαμε και σε μία πολύ ειλικρινή συζήτηση μας αποκάλυψε μεταξύ άλλων τους μελλοντικούς στόχους της δράσης του χαμογέλα μου, τα μηνύματα που δέχεται στα social media αλλά και τα συναισθήματα του πως είναι να προσφέρεις εθελοντικά.

Ο Άγγελος έχει αγκαλιάσει τόσο πολύ το project του και έχει δοθεί ολοκληρωτικά σε αυτό καθώς άφησε τη δουλειά του στο θέατρο της Κοπεγχάγης για να «τρέξει» για το παιδί του όπως το αποκαλεί.

Εργαζόταν στη θέση του Production Manager στο CISPA – Copenhagen International School of Performing Arts, δηλαδή του υπεύθυνου παραγωγής μιας παράστασης.

Επίσης έχει εργαστεί και στο ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) αλλά και στον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης και βοηθός σκηνοθέτη.

Το καλοκαίρι λοιπόν που τελείωσαν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη για διακοπές, αλλά η αγάπη του για το «παιδί» του τον κράτησε εδώ παρά τις δελεαστικές επαγγελματικές προτάσεις που είχε να επιστρέψει στην Κοπεγχάγη και αυτό αποδεικνύει την αφοσίωσή του στο project.

«Αισίως κλείσαμε τα 3 χρόνια στις 9 Νοέμβρη. Η ιδέα του «χαμογέλα μου» δημιουργήθηκε μέσα στη μεγάλη καραντίνα, είναι παιδί του Covid-19 δηλαδή όλο αυτό. Ξύπνησα ένα πρωί μέσα σε πολύ μεγάλη μαυρίλα και τη δική μου την προσωπική, γιατί τότε είχαν ξεκινήσει τα δικά μου θέματα ψυχικής υγείας, αλλά και γενικά μέσα σε όλα αυτά που συνέβαιναν κοινωνικά, έκανα το κλασικό σκρολ στα σόσιαλ και επειδή διάβαζα μόνο αρνητικές ειδήσεις και έβλεπα αρνητικές εικόνες, μπούκωσα πάρα πολύ.

Έκανα την αυθόρμητη σκέψη πω πω τι ωραία που θα ήταν να έχω ένα μέρος κάπου στο διαδίκτυο που θα λειτουργεί ως καταφύγιο που θα μπορεί να μπαίνει κάποιος και έστω για 3 δευτερόλεπτα για λίγο θα ξεχνιέται.

Μετά αυτή η σκέψη με πήγε κάπως στα χαμόγελα, στην αρχή ήταν κάπως θολό όλο αυτό. Είπα ρε συ γιατί να περιμένεις να το κάνει κάποιος άλλος, κάνε κάτι εσύ. Ξεκίνησε πολύ εγωιστικά όλο αυτό καθώς έψαχνα έναν τρόπο να χαρώ, γιατί δεν μπορούσα να βρω χαρά πουθενά. Επειδή ήθελα κάπως να γεμίσω την ψυχή μου με λίγο χρώμα είπα ωραία θα κάνεις κάτι και μου ήρθαν τα χαμόγελα και ξεκίνησα να ψάχνω λόγους που μας κάνουν να χαμογελάμε και να τους καταγράφω σε μια βάση δεδομένων ας πούμε, ξεκίνησε ερευνητικά δηλαδή όλο αυτό. Πήρα γρήγορα μια συνεργάτιδα τη Λυδία που είναι γραφίστρια και της λέω έχω αυτή την ιδέα και μου λέει κλείσε και μέσα σε λίγες ώρες μου έστειλε την οπτική εικόνα όλου αυτού, και έκανα ένα λογαριασμό στο ίνσταγκραμ και ξεκίνησε όλο αυτό. Ωστόσο τον τελευταίο χρόνο την οπτική ταυτότητα του πρότζεκτ έχει αναλάβει ο Mike με το That Long Black Cloud, μία συνεργασία για την οποία νιώθω φοβερά ευτυχής.

@aggelos_kalfas ◒ Εκείνο το πρωινό της 9ης Νοεμβρίου 2020 δεν είχα την παραμικρή ιδέα τι ξεκινούσε. Την παραμικρή ιδέα για το τι έρχεται. Όταν πάτησα το κουμπί της δημοσίευσης του πρώτου ποστ στη σελίδα του «Χαμογέλα μου» στο Instagram δεν φανταζόμουν πως 3 χρόνια μετά αυτό το πρότζεκτ θα ξέφευγε από τα όρια μιας διαδικτυακής σελίδας και θα κατάφερνε να έχει δική του συλλογή με κοσμήματα, δική του συλλογή με μπλούζες , θα βοηθούσε εθελοντικά με όσες δυνάμεις έχει σε πυρκαγιές και πλημμύρες , θα γινόταν tattoo, θα σκόρπιζε αυτοκόλλητα , θα έμπαινε σε σχολική τάξη, θα δημιουργούσε χαμόγελα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και θα με έφερνε αντιμέτωπο με τεράστιες αλλαγές στην ζωή μου. 💫 3 χρόνια, λοιπόν. 3 χρόνια γεμάτα αγάπη. Η ευγνωμοσύνη που έχω για κάθε έναν άνθρωπο από εσάς εκεί έξω για την τεράστια αγκαλιά σας , δεν περιγράφεται. Σε ευχαριστώ που είσαι εδώ. Στα όμορφα, στα άσχημα, στα δύσκολα και στα χαμογελαστά. Σε ευχαριστώ γιατί χωρίς να το γνωρίζεις μου δίνεις δύναμη να αναμετρηθώ με το προσωπικό μου σκοτάδι και να το μετατρέψω σε φως. Σε ευχαριστώ γιατί με σήκωσες πολλές φορές. Ευχαριστώ αμέριστα όλους μου τους συνεργάτες και όλες μου τις συνεργάτιδες για την πίστη τους σε εμένα. Ευχαριστώ όοοολους μου τους φίλους και όοοολες μου τις φίλες γιατί χωρίς εκείνους και εκείνες τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο! Αλάνια, σας λατρεύω!🌸 Θα κλείσω δίνοντας ένα «μπράβο» σε εμένα. Για όλα όσα έχω καταφέρει. Γιατί το «Χαμογέλα μου» είναι το παιδί μου και πιστεύω πως το μεγαλώνω με όση περισσότερη καλοσύνη , ειλικρίνεια και αγάπη μπορώ! Και στα επόμενα ψυχούλες μου💛 Υ.Γ: Την γαμάτη τούρτα μας έφτιαξε το ζαχαροπλαστείο της Μαρίας Σιδηροπούλου! #fyp #fypシ #foryourpage #xamogelamou_ #birthday ♬ original sound – Loreen


Στην αρχή δεν ήξερα τι είναι όλο αυτό και που θα με πάει. Άρχισα να ζητάω δημόσια λόγους για τους οποίους χαμογελάει κανείς γιατί είχα ήδη ένα δίκτυο στο προσωπικό μου ίνσταγκραμ. Και έτσι ξεκίνησαν οι πρώτοι λόγοι, τα πρώτα post και άρχισε να κυλάει και να έρχονται κι’ άλλα κι’ άλλα. Ξεκίνησε ναι μεν από τη δική μου ανάγκη να δώσω χρώμα στη δική μου ζωή αλλά πολύ γρήγορα ξέχασα ότι αυτό το ξεκίνησα για μένα και άρχισε να έρχεται η ταύτιση του κόσμου και άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι άνθρωποι από όλες τις πόλεις της Ελλάδος γελάμε ή συγκινούμαστε με τους ίδιους λόγους, οπότε το προσωπικό ήταν πολύ λίγο».

Ο Άγγελος τονίζει χαριτολογώντας πως :

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, δεν έχω καμία επαγγελματική σπουδή

«Πολύς κόσμος πιστεύει λόγω του περιεχομένου ότι πέρα από το «χαμογέλα μου» σαν σελίδα εντάσσονται και τα προσωπικά του καθενός επειδή σε όλες τις πλατφόρμες που τρέχω μιλάμε για προσωπικά ερωτικά, θέματα ψυχικής υγείας, κοινωνικά. Εγώ εκθέτω απλά τον τρόπο με τον οποίο βλέπω τη ζωή μου και τη ζωή γενικότερα, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τις σχέσεις είτε είναι ερωτικές είτε είναι κοινωνικές. Χαίρομαι πολύ που ο κόσμος ταυτίζεται, που βλέπει κομμάτια του εαυτού του στο περιεχόμενό μου, στις σελίδες μου, αλλά δεν μπορώ να κάνω τον ψυχολόγο καθώς δεν έχω αυτή την ιδιότητα. Δέχομαι πάρα πολλά μηνύματα. Δέχομαι καθημερινά ερωτικές ιστορίες, όπου στο τέλος μου ζητάνε μια συμβουλή».

«Προσπαθώ να μην κατευθύνω κανέναν άνθρωπο τι θα κάνει στη ζωή του, απλά συζητάω αυτό που μου εκθέτει καθώς δε γνωρίζω τους ανθρώπους»

Ζητάω δημόσια συγγνώμη γιατί δεν γίνεται να ανοίξω και να απαντήσω σε όλα αυτά τα μηνύματα που δέχομαι στο προσωπικό μου Instagram, στο instagram του χαμογέλα και στo προφίλ στο τικ τοκ. Όσα μπορώ τα ανοίγω, οπότε αν ανοίξω μήνυμα και μου ζητείται κάτι θα απαντήσω, όσο πιο γενικά και ανθρώπινα μπορώ και προσπαθώ τουλάχιστον να μην κατευθύνω τους ανθρώπους.

Θεωρώ πως έχει μεγάλη ευθύνη. Προσπαθώ μέσω της προσωπικής ψυχοθεραπείας που κάνω, όλη η πληροφορία που αναπαράγω και δίνω να προέρχεται από τη δική μου διαδρομή ως θεραπευόμενος στην ψυχοθεραπεία τα τελευταία 2,5 χρόνια, οπότε προσπαθώ να μην κατευθύνω κανέναν άνθρωπο τι θα κάνει στη ζωή του, απλά συζητάω αυτό που μου εκθέτει καθώς δε γνωρίζω τους ανθρώπους. Όταν είναι θέματα ψυχικής υγείας είναι πολύ μεγάλο βάρος.

Συγκεκριμένα έχω λάβει μήνυμα από κοπέλα που ήθελε να αυτοκτονήσει. Πάγωσα φρίκαρα αγχώθηκα φοβήθηκα. Επικοινώνησα με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, την κράτησα στα μηνύματα για να κρατήσω τη συζήτηση ανοιχτή για να παραμείνει μαζί μου και ανέλαβε η δίωξη και η κοπέλα είναι μια χαρά πλέον. Λαμβάνω επίσης πολλά μηνύματα από ομόφιλα άτομα που είτε δυσκολεύονται να κάνουν coming out, είτε κάνουν coming out και έχουν αρνητική αντίδραση και ζητάν συμβουλές πως να το διαχειριστούν. Έχω δεχτεί μήνυμα από γυναίκα η οποία δεχόταν επί μήνες ενδοοικογενειακή βία και τι να κάνει.

Αυτά τα θέματα μου δημιουργούν βάρος γιατί έχουν ευθύνη. Προσπαθώ να παραπέμπω τους ανθρώπους σε αντίστοιχα τηλεφωνικά κέντρα ανάλογα με το πρόβλημα. Δέχομαι επίσης εμπειρίες ανθρώπων, θέματα υγείας και πως τα ξεπέρασαν και πόση δύναμη τους έχει δώσει το χαμογέλα μου και αυτό μου έχει δώσει δύναμη και με συγκινεί.

«Δε θα σου έδινα την ίδια απάντηση πέρσι. Πέρσι θα σου έλεγα ναι μεν αλλά. Φέτος μετά τη φαρμακευτική αγωγή και όλη την ψυχοθεραπεία και τη σκληρή δουλειά με τον εαυτό μου δεν γίνεται να μη με επηρεάζει θετικά γιατί είμαι πολύ διαθέσιμος πια απέναντι στο πρότζεκτ και σε αυτά που δέχεται το πρότζεκτ. Εγώ δεν είμαι ένας φύσει θετικός και αισιόδοξος άνθρωπος, Η ενστικτώδης αντίδρασή μου στα πράγματα είναι να σκεφτώ το αρνητικό, το χειρότερο σενάριο, το φόβο, το άγχος. Έχω βρει τους τρόπους να μη με ορίζει και να το αλλάζω. Είμαι θέση θετικός άνθρωπος άρα. Δεν υποστηρίζω το toxic positivity και αυτό είναι το πιο συχνό hate comment που λαμβάνω. Αυτό φαντάζομαι όμως ότι προέρχεται από ανθρώπους που δεν έχουν παρακολουθήσει την πορεία μου.

Όλο αυτό που προσπαθώ να προσφέρω διαδικτυακά προέρχεται από σκοτάδι και όχι από χαρά και ακόμα παλεύω με αυτό. Οπότε όταν είδα ότι το «χαμογέλα μου» λαμβάνει τόσο μεγάλη ανταπόκριση, όχι τόσο στα νούμερα αλλά στο feedback από τον κόσμο, είπα κάτσε ρε συ, είσαι ίδιος με αυτούς τους ανθρώπους. Οπότε είπα ότι για να κάνει αίσθηση στους άλλους ανθρώπους πως γίνεται να μην κάνει σε μένα και αυτή ήταν η αφετηρία.

Τον τελευταίο χρόνο είμαι απόλυτα ειλικρινής στα σόσιαλ, δηλαδή ο κόσμος θα δει και την καλή μου μέρα και την κακή. Είμαι πολύ προσεκτικός στο τι ανεβάζω και πως το ανεβάζω και ο περισσότερος κόσμος που με σταματάει στο δρόμο και μου μιλάει με αντιμετωπίζει σαν κολλητό, είναι σα να με ξέρει και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό αλλά ταυτόχρονα ξέρουν πολύ λίγα πράγματα για τη ζωή μου. Φαίνεται σαν να ξέρουν αλλά δεν ξέρουν.

Το χαμογέλα μου μου έμαθε ότι μου αξίζει να χαμογελάω και μένα».

«Είμαστε στο στούντιο του χαμογέλα μου και ακόμη και ότι ξεστομίζω τη λέξη στούντιο μου φαίνεται πολύ περίεργο. Θα ήθελα να πω ότι το στούντιο αυτό είναι χορηγία από τον Τόλη και τον Ηλία που έχουν το Mezedaki Bar στην Τούμπα. Ο Τόλης και ο Ηλίας όταν έμαθαν την εθελοντική δράση για τις πλημμύρες στην Καρδίτσα ήρθαμε σε επαφή και μου είπαν ότι θα μπορούσαν να μου κάνουν χορηγία ένα χώρο στη Θεσσαλονίκη για να γίνει η βάση μας και μας το παραχώρησαν. Η βάση αυτή σε πρώτη φάση είναι για να συλλέγουμε είδη πρώτης ανάγκης. Η επιθυμία μου πλέον, ο στόχος μου και το όνειρό μου είναι να αρχίσουμε να στεκόμαστε ανθρωπιστικά και εθελοντικά απέναντι σε οικογένειες και αστέγους της Θεσσαλονίκης, σε ιδρύματα είτε με τη μορφή προμηθειών, τροφίμων, ρούχων κτλ είτε μέσω δράσεων. Αυτό είναι το αρχηγείο του εθελοντισμού.
Θα ήθελα επίσης να έχουμε και μία σειρά με αρωματικά και θα σχεδιάσουμε μια μυρωδιά custom made που να σου φέρνει στο μυαλό κατευθείαν το χαμογέλα μου.
Ένα μεγάλο Project που θα ήθελα επίσης να ξεκινήσω είναι μια ταξιδιωτική εκπομπή η οποία θα επισκέπτεται περιοχές στη χώρα και θα προσπαθεί να συναντήσει ανθρώπους που θα λένε λόγους που τους κάνουν να χαμογελάνε».

«Τα κοσμήματα κυκλοφορούν εδώ και 2,5 χρόνια σε συνεργασία με το «Μη μαδάς τη Μαργαρίτα», brand κοσμημάτων εδώ στη Θεσσαλονίκη και ανήκει σε δύο Μαργαρίτες. Με είχαν προσεγγίσει εκείνες και πλέον είμαστε και φίλοι. Τώρα το Σεπτέμβρη με προσέγγισε ένα brand ρούχων το MalloonClothing με έδρα στις Συκιές το οποίο το έχει η Νικόλ. Έχουν μεγάλη πέραση τα Tshirt και δεν το περίμενα ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Γίνονται sold out και έχουμε στείλει σε όλες τις γωνιές της Ελλάδος και τώρα βγάλαμε και tote bags».

«Πριν 3 χρόνια είχα έρθει σε επαφή με την εθελοντική συλλογή προμηθειών για τις πυρκαγιές της Εύβοιας και συνεργάστηκα με το humanity στην Αθήνα. Φέτος με όλα αυτά ήθελα να βοηθήσω με το χαμογέλα μου, οπότε ξεκίνησα στις πυρκαγιές να συνεργαζόμαι με το humanity. Συλλέγαμε τις προμήθειες και τα στέλναμε στα παιδιά στο humanity και τα παιδιά τα διένειμαν στις πληγείσες περιοχές. Ωστόσο μετά επειδή αυξήθηκε κατά πολύ η ανταπόκριση του κόσμου για βοήθεια και συλλογή προμηθειών, μου είπαν από το humanity, ότι εφόσον πηγαίνει καλά να το τρέξω μόνος μου, οπότε το ξεκίνησα με συνεργασίες με ένα καφέ της Θεσσαλονίκης, με το shookradio όπου τα παιδιά από εκεί έδωσαν χορηγία τα βανάκια τους για να μεταφερθούν τα συλλεγμένα προϊόντα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι πριν γνωρίσω τους ανθρώπους του shookradio είχαμε κάνει μια συλλογή προϊόντων τροφίμων ρούχων κλπ που ήταν γύρω στις 70 – 80 κούτες και περίπου 400 εξάδες νερό, είχαμε κλείσει συμφωνία με μία μεταφορική εταιρεία η οποία διαφήμιζε πως είναι κοντά στις πληγείσες περιοχές και είχαμε δώσει ραντεβού να έρθουν να παραλάβουν τις κούτες ένα πρωί στις 11. Πήγαν εθελοντές του χαμογέλα μου και κατέβασαν όλο αυτό τον όγκο προϊόντων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μία ώρα μετά στις 12 δεν είχαν εμφανιστεί και δε σήκωναν τηλέφωνα και όταν σήκωσαν το τηλέφωνο μας είπαν δεν προλαβαίνουμε να έρθουμε, φέρτε τα εσείς στις εγκαταστάσεις μας. Προσπάθησα με όμορφο τρόπο να πω ότι δε θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε όλο αυτό τον όγκο αλλά δε βγάλαμε άκρη. Έτσι άρχισα να κάνω τηλέφωνα και έτσι μέσα σε μια ώρα οι άνθρωποι του shookradio κινητοποιήθηκαν και έστειλαν τα βανάκια, τα φορτώσαμε, φύγαμε Καρδίτσα και ξεφορτώσαμε 2 φορές και βοηθήσαμε και στο κομμάτι της καθαριότητας.

Συγκλονιστική εμπειρία, στενάχωρη με άλλαξε και άλλαξε το πόσο εκτιμώ το τώρα μου. Από εκεί ξεκίνησε η όλη επαφή μου με τον εθελοντισμό και θα ήθελα να το κάνω και πιο συστηματικά.

Νιώθω ότι είναι η δική μου προσφορά στην κοινωνία. Θέλω να προσφέρω χαρά έστω και στιγμιαία με το project μου».

«Οι μεγαλύτεροι και πιο καθοριστικοί Influencer που έχω γνωρίσει εγώ στη ζωή μου οριακά δεν έχουν social. Είμαι από τους πρώτους ανθρώπους στην Ελλάδα που ξεκίνησε να συνεργάζεται με εταιρείες στο ίνσταγκραμ, και για μένα ήταν πολύ ξένο όλο αυτό και το σταμάτησα γιατί δεν με εξέφραζε τόσο πια αυτό το εμπορικό κομμάτι.
Έχουμε ταυτίσει τον όρο Influencer με τα εμπορικά προφίλ. Η πρώτη μου αντίδραση είναι αυτό το κόμπιασμα γιατί χρησιμοποιείται καταχρηστικά πολλές φορές.

Νιώθω ότι ασκώ επιρροή. Δημιουργώ περιεχόμενο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα».

Ολοκληρώνοντας την ευχάριστη συζήτηση με τον Άγγελο του ζήτησα να δώσει μια συμβουλή που ακολουθεί και ο ίδιος.

Να εμπιστεύεσαι τη ζωή.

«Νιώθω στα 29 μου πλέον και μετά από χρόνιες δυσκολίες πως ότι έρχεται κάπου σε οδηγεί ακόμα και το δυσκολότερο πράγμα. Με ενοχλεί όταν ακούω το γιατί σε εμένα, με ενοχλεί πάρα πολύ. Γιατί να διαφοροποιούμαι εγώ; Είμαστε οι επιλογές μας.

Ότι επιλογή και να κάνεις οφείλεις να την υπερασπιστείς μετά και αντίστοιχα έχεις κάθε δικαίωμα να πεις τι βλακεία που επέλεξα αυτό, αλλά είναι επιλογή σου. Με καμία αίσθηση toxic positivity όλο αυτό. Δεν πιστεύω και στο τυχαίο.

Κάπως έλκουμε καταστάσεις με βάση το πως μιλάμε για εμάς και τι εικόνα έχουμε για τον εαυτό μας, του που θέλουμε να είμαστε, το τι κάνουμε και πόση ενέργεια καταναλώνουμε για εκεί που θέλουμε να φτάσουμε».

Δείτε επίσης: Πρόεδρος ΕΣΘ για Black Friday: Αν η Ελλάδα εφάρμοζε τις εκπτώσεις των ΗΠΑ η ανταπόκριση του κόσμου θα ήταν μεγαλύτερη

Loading