Zoom: Μαζικές απολύσεις εργαζομένων

Το εργατικό της δυναμικό επιχειρεί να μειώσει δραστικά η δημοφιλής πλατφόρμα βιντεοδιασκέψεων Zoom, καθώς θα απολυθεί το 15% των εργαζομένων.

Το Zoom έγινε ευρέως γνωστό κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ωστόσο πλέον φαίνεται πως υπάρχουν πολλά προβλήματα. Αυτό οδηγεί τη διοίκηση στο να απολύσει περίπου 1.300 εργαζομένους, ώστε να μειωθούν τα κόστη.

propoli

Σημειώνεται ότι και άλλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν προβεί σε ανάλογες ενέργειες, με στόχο να περιορίσουν τα έξοδά τους. Συνολικά εντός του 2023 έχουν απολυθεί σχεδόν 100.000 εργαζόμενοι από εταιρείες τεχνολογίας. Μάλιστα, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zoom, Έρικ Γιουάν, ξεκαθάρισε ότι και τα στελέχη της εταιρείας θα υποστούν περικοπές στις αποδοχές τους.

«Καθώς ο κόσμος μεταβαίνει στην μετα-πανδημική ζωή, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να βασίζονται στο Zoom. Όμως η αβεβαιότητα της παγκόσμιας οικονομίας και η επίπτωσή της στους πελάτες μας σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε μια σκληρή αλλά αναγκαία αναθεώρηση, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το οικονομικό περιβάλλον, να ανταποκριθούμε στους πελάτες μας και να υλοποιήσουμε το μακροπρόθεσμο όραμα του Zoom», ανέφερε ο Γιουάν σε γραπτό μήνυμά του προς το προσωπικό.

Μειώθηκαν τα έσοδα

Τα έσοδα του Zoom είχαν υπετριπλασιαστεί το 2020 και είχαν αυξηθεί κατά 55% το 2021, αλλά το 2022 η αύξησή τους ήταν μόνο γύρω στο 7% και παράλληλα υπήρξε απότομη μείωση της κερδοφορίας κατά περίπου 38%. Οι μετοχές της εταιρείας είχαν χάσει πάνω από το 80% της αξίας τους από το αποκορύφωμά τους το 2020, ενώ είχαν πτώση 63% πέρυσι, αλλά μετά την ανακοίνωση των απολύσεων εμφάνισαν άνοδο σχεδόν 10%.

Οι απολύσεις θα αφορούν κάθε τμήμα της εταιρείας και το κόστος των αποζημιώσεων αναμένεται να φτάσει τα 50 έως 68 εκατ. δολάρια, καθώς κάθε απολυόμενος θα λάβει 16 μισθούς, κάλυψη υγείας και ένα ετήσιο μπόνους. Ο μισθός του Γιουάν θα μειωθεί κατά 98% το 2023 (δηλαδή σχεδόν θα μηδενιστεί), ενώ δεν θα πάρει ούτε μπόνους. Οι μισθοί των άλλων διοικητικών στελεχών θα περικοπούν κατά 20%, ενώ ούτε αυτοί θα λάβουν μπόνους.

Δείτε επίσης: Twitter: Οι χρήστες θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση για αναστολή λογαριασμού

Loading