INTIME

Απολογισμός Μπουτάρη με “βέλη” σε Ζέρβα

Της Μαρίας Βλάχου

propoli
Με δικαιολογημένη καθυστέρηση, καθώς χαιρέτησε όλους τους υπαλλήλους του δήμου, και χωρίς τσιγάρο στο χέρι εισήλθε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, για την προγραμματισμένη συνέντευξη για τον απολογισμό της διοίκησής του.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στην εικόνα του δήμου όταν τον παρέλαβε το 2011, αλλά και στο έργο – παρακαταθήκη που αφήνουν στη Θεσσαλονίκη οι δυο θητείες της δημοτικής του παράταξης, όπως η εξωστρέφεια, η οικονομική και λειτουργική εξυγίανση της πόλης, η εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης, η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η προοπτική αναπτυξιακής πορείας για την πόλη ενώ δεν έλειψαν και τα «βέλη» προς τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

«Στην ορκωμοσία Ζέρβα κυριαρχούσε το παπαδαριό»

«Η ορκωμοσία με στενοχώρησε. Ο νέος δήμαρχος ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ορκίστηκε δύο φορές με πολιτικό όρκο και τώρα στην ορκωμοσία με θρησκευτικό», σχολίασε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Μου κάνει εντύπωση αυτό. Είχε δώδεκα παππάδες, από Αρχιμανδρίτες ως Μητροπολίτες. Αυτό με ενόχλησε. Κυριαρχούσε το παπαδαριό. Με όλο το σεβασμό στους παππάδες» πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

«Απίστευτη η θέση του νέου δημάρχου!»

Ο κ. Μπουτάρης σχολίασε τις δηλώσεις του νέου δημάρχου για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας λέγοντας: «Απίστευτη η θέση του νέου δημάρχου για την πεζοδρόμηση που είπε να μην γίνει. Η σύμβαση υπογράφτηκε πριν από έναν μήνα για γραφειοκρατικούς λόγους. Εγώ μέχρι και αύριο μπορώ να υπογράφω συμβάσεις και όλα τα χαρτιά του δήμου. Από Δευτέρα ας έρθει αυτός να υπογράψει ο,τι θέλει».

Σε ερώτηση για αν πιστεύει πως ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θα συνεχίσει το έργο της διοίκησής του, είπε: «Θα δούμε. Τι είναι όμως αυτό που πρέπει να συνεχίσει; Να κάνει έργα; Να κάνει περισσότερα συσσίτια; Δεν μας έχει δείξει το στοιχείο το πολιτικό που θα ακολουθήσει. Το “δουλειά, δουλειά, δουλειά και Κώτσο Βασιλιά” δεν μας λέει και τίποτα».

Για τι μετανιώνει

Ερωτηθείς για ποια πράγματα μετάνιωσε, είπε: «Γιατί λέω βωμολοχίες. Δεν κρατάω το στόμα μου κλειστό. Αυτό με στενοχώρησε. Όταν ανέλαβα έπαιρνα τοις μετρητοίς αυτά που έλεγε η αντιπολίτευση, αλλά αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Είπα, αφού αυτοί είναι θεατρίνοι, θα γίνω και εγώ θεατρίνος. Άλλοτε γελούσα, άλλοτε ήμουν θυμωμένος και περνούσε η ώρα».

Απαντώντας σε αυτούς που τον χαρακτηρίζουν αντισυμβατικό, είπε: «Θεωρώ ότι δεν είμαι αντισυμβατικός. Για να αλλάξει το σύστημα πρέπει να ξεκινήσεις με ρήξεις. Όπως όταν ως υποψήφιος δήμαρχος είπα ότι Άνθιμος θυμίζει Μουτζαχεντίν. Άλλοι δεν τολμούσαν να το πουν. Ήταν ενσυνείδητη ρήξη».

Ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε και στην κριτική που του ασκήθηκε από την αντιπολίτευση για το θέμα της καθαριότητας λέγοντας:

«Μας κατηγόρησαν για την καθαριότητα. Η πιπίλα της αντιπολίτευσης ήταν ότι δεν ασχοληθήκαμε. Η Θεσσαλονίκη είναι πρώτη πόλη στην ανακύκλωση. Ανακυκλώθηκαν πάνω από 50.000 τόνοι. Αρνούμαι ότι μείναμε πίσω στην καθαριότητα και στο κυκλοφοριακό. Κάναμε το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, βάλαμε πασαλάκια».

Επίσης υπεραμύνθηκε του έργου της διοίκησής του στον οικονομικό τομέα, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έγινε σοβαρή οικονομική διαχείριση.

«Κάναμε βήματα να αλλάξει η πόλη μας στο βαθμό των δυνατοτήτων μας. Ελπίζω η νέα διοίκηση να σεβαστεί το έργο που έγινε», τόνισε.

Loading