“Να οραματιστούμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας”

Η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια ιστορική στιγμή, διότι είναι η πρώτη ΔΕΘ μετά από 8 ολόκληρα χρόνια που μπορούμε πια να σχεδιάσουμε, να οραματιστούμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας, όπως εμείς επιθυμούμε, στο πλαίσιο, βέβαια, το δημοσιονομικό που έχουμε αποφασίσει τόνισε ο πρωθυπουργός στη δήλωση του στο ΑΠΕ ΜΠΕ κατά την έναρξη της περιοδείας του στη ΔΕΘ.

propoli

«Είναι η πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, που ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι, νομίζω, μια σημαντική στιγμή. Αλλά είναι μια σημαντική στιγμή και για τη ΔΕΘ και για τη Θεσσαλονίκη, που ανοίγει τα φτερά της και πλέον μπορεί να γίνει η οικονομική, εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Αυτός είναι ο στόχος και πιστεύω ότι κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς αυτόν τον στόχο», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Επίσκεψη στη ΔΕΘ

Ξεκινώντας από νωρίς την περιοδεία του στη ΔΕΘ, όπως όριζε το πρόγραμμα του και με τη συνοδεία υπουργών και στελεχών, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε πολλά από τα περίπτερα της Έκθεσης και παραβρέθηκε στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ, που φέτος είναι η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ.

Η πρώτη στάση του κ. Τσίπρα ήταν στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου τον υποδέχθηκε ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Έπειτα, θέλησε μάλλον να δείξει τις αθλητικές του επιδόσεις στο γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται στο εκθεσιακό κέντρο.  Εκεί έριξε δύο βολές και πέτυχε έναν πόντο.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το περίπτερο του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπου είχε μία σύντομη συνομιλία με τον Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, και στη συνέχεια στα περίπτερα της ΕΥΑΘ και του Υπουργείου Πολιτισμού. Έπειτα επισκέφθηκε το περίπτερο του Υπουργείου καθημερινότητας του πολιτη και μετά το περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε προς το περίπτερο του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης όπου τον υποδέχτηκε η Κατερίνα Νοτοπουλου . Μίλησε με κύριες μέλη συνεταιρισμων τοπικών προϊόντων.

Στο περίπτερο βρέθηκε και ο Αλέξης Χαρίτσης, που πρώην αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. ” Είπα ότι θα σας τον φέρω” είπε χαριτολογώντας ο πρώην Υπουργός.

Παρόν και η Πρόεδρος αγροτικού βιοτεχνικού συνεταιρισμού Αγίου Γεωργίου Γρεβενών,  ο οποίος του μίλησε για τα προϊόντα που παράγει ο συνεταιρισμός και ειδικά για τον τραχανά. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι γνωρίζει γιατί τραχανά ξινό έκανε και η γιαγιά του στην Ήπειρο.

Ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ

Στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ, φετινής τιμώμενης χώρας της ΔΕΘ παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός, μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορείου, Γουίλμπουρ Ρος, υπουργούς της κυβέρνησης και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας περιηγήθηκε στα αμερικανικά περίπτερα. Αρχικά, επισκέφθηκε το περίπτερο της ΤΕΧΑΝ, με δραστηριότητα στον τομέα της ανακύκλωσης.

Σε συνεργασία με την αμερικανική Envipco, επενδύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας στην Ελλάδα την πρώτη μονάδα παραγωγής μηχανημάτων ανακύκλωσης.

Ο κ. Τσίπρας εισήγαγε στο αυτόματο μηχάνημα ανακύκλωσης ένα πλαστικό μπουκάλι και έλαβε ως αντίτιμο 3 λεπτά.

Στο περίπτερο, προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Έλληνα σταρ του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο σχετικά με την ανακύκλωση.

Οι οικοδεσπότες έδωσαν στον κ. Τσίπρα ως δώρο υπογεγραμμένη φανέλα του μπασκετμπολίστα.

Στο σταντ της Lockheed Martin ο εκπρόσωπος της εταιρείας έδειξε στον πρωθυπουργό τα ομοιώματα των πολεμικών αεροσκαφών. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στα περίπτερα του Facebook, της Microsoft και της IBM ενώ δεν έκρυψε τον εντυπωσιασμό του από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Μάλιστα μέσα στο περίπτερο πετούσε drone καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης.

Ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε από το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου τον υποδέχθηκαν οι κ. Γεροβασίλη και Παπακώστα.

Πέρασμα -αστραπή του Αλέξη Τσίπρα και από το περίπτερο του ΕΟΤ.

Εκείνη τη στιγμή η Έλενα Κουντουρά βρισκόταν μέσα στο περίπτερο, καθώς συνόδευε τον Τζέφρι Πάιατ και έσπευσε να υποδεχτεί τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε περάσει ενα λεπτό νωρίτερα απο μπροστά και την είχε… προσπεράσει, για να δει τις επιδείξεις κατάβασης στον πύργο του ΟΤΕ.

Τέλος ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το περίπτερο 12, όπου φιλοξενείται το θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα» με 130 ελληνικές startups, και συνομίλησε με νέους επιχειρηματίες.

Τα επίσημα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν απόψε, στις 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Loading