ΙΝΤΙΜΕ

Υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ ο Μπουτάρης

Υπέρ της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για την ονομασία της πΓΔΜ τάχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο σήμερα το απόγευμα.

propoli

Συγκεκριμένα, ο πρώτος πολίτης της συμπρωτεύουσας τόνισε ότι «η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της» προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι ένα «θετικό βήμα που κλείνει μια διαφωνία 200 ετών».

Επίσης σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για ένα πράγμα. Όταν κάνεις μια συμφωνία που λειτουργεί τόσα πολλά χρόνια ως «πληγή» είναι αναπόφευκτο πως αλλού θα κερδίσεις και αλλού θα χάσεις».

«Μόνο στον πόλεμο κερδίζεις μόνος σου. Με αυτή τη λογική, ήρθε η ώρα να δούμε το ζήτημα όσο πιο ψύχραιμα γίνεται, να αφήσουμε τους λαϊκισμούς και να κάνουμε ένα «χάιδεμα» της συμφωνίας» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, απευθύνθηκε και στον Σταύρο Καλαφάτη στον οποίο τόνισε ότι «όταν ήταν στην εξουσία η ΝΔ το κόμμα που κι εγώ έχω ψηφίσει κάποτε, δεν ντρέπομαι να το πω, είχε μια πολιτική για το θέμα. Σύνθετη ονομασία. Και ξαφνικά βλέπουμε αμηχανία. Γιατί ο πολιτικός σας αντίπαλος προχώρησε με τόλμη το θέμα;».

«Αγωνία και θλίψη» από τον Στ. Καλαφάτη

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης, εξέφρασε την θλίψη και την αγωνία του, γιατί όπως ανέφερε «η συμφωνία των Πρεσπών δεν περιορίζει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας. Τον απελευθερώνει περισσότερο. Είναι λάθος αυτή η συμφωνία. Θα την πληρώσουν τα εγγόνια μας».

Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο Στ. Καλαφάτης κατέθεσε και σχέδιο ψηφίσματος προς έγκριση για το θέμα της συμφωνίας τονίζοντας ότι «πρέπει να μιλήσουμε γνήσια, ως εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης και να βγάλουμε ένα ψήφισμα που να ανταποκρίνεται στο αίσθημα των Ελλήνων, των Θεσσαλονικέων, των Μακεδόνων», ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει και κριτική για στη στάση που τηρεί η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Η διοίκηση του Δήμου,  έχει δυσανεξία σχετικά με το Σκοπιανό. Υπάρχει μια διάθεση υποβάθμισης του ζητήματος» τόνισε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως «η χθεσινή ήταν μια μαύρη μέρα για όλους τους Έλληνες. Μια αποφράδα ημέρα για όλους εμάς του Μακεδόνες. Είναι μια κακή συμφωνία που υπέγραψε για λογαριασμό της χώρας μια θλιβερή κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που παρέδωσε όνομα, γλώσσα, ταυτότητα στους γείτονες, κάτι το οποίο καμιά κυβέρνηση δεν έχει διανοηθεί ποτέ να κάνει».

Καλφακάκου κατά της ΝΔ

Από την άλλη πλευρά η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας και επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζοντας ότι «μονίμως παραπληροφορεί τον κόσμο γιατί δεν έχει πει τίποτα στην ελληνική κοινωνία», ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Δελλής, σημείωσε πως «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν είναι παράγοντες ειρήνης».

Loading