Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, κομμάτων και της Περιφέρειας μίλησαν για το σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη

Το σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη και την ανάπτυξη της βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που οργάνωσαν η εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής” και το www.makthes.gr και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και κομμάτων.
«Η κυβέρνηση έχει σχέδιο, έχει θέσει στόχους και επιτυγχάνει μετρήσιμα αποτελέσματα», τόνισε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. Όπως είπε, το σχέδιο το παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 84η ΔΕΘ και αύριο θα έρθει στη Θεσσαλονίκη για να εποπτεύσει την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.
Επισήμανε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού σε διάστημα δύο μηνών και «αφενός καταδεικνύει το προσωπικό του ενδιαφέρον για τη Μακεδονία και τη Θράκη και αφετέρου αποκαλύπτει την επιμονή της κυβέρνησης στο τρίπτυχο: εγρήγορση, παραγωγική αξιοποίηση του χρόνου, συνέπεια λόγων-έργων».
«Ο προσανατολισμός μας είναι σαφής: Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται στέρεες αναπτυξιακές βάσεις για να μπορέσει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και εξ αρχής στρέψαμε την προσοχή μας στα ζητήματα υποδομών και παραγωγικής ανασυγκρότησης», δήλωσε ο κ. Καράογλου και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε:
– Μέχρι το τέλος του 2019 υπογράφεται το Προεδρικό Διάταγμα και ανοίγει ο δρόμος για να προκηρυχθεί στις αρχές του 2020 η ανάπλαση της ΔΕΘ-Ηelexpo. Είναι ένα σύγχρονο και πρότυπο εκθεσιακό κέντρο, το οποίο θα εκπέμπει καινοτομία και δημιουργικότητα και θα λειτουργήσει αναζωογονητικά για το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό τους ρόλο.
– Τη νέα χρονιά ολοκληρώνονται οι μελέτες για την κατασκευή υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης.
– Στο Διοικητήριο εργάζονται, χωρίς χρονοτριβές, προκειμένου εντός διετίας να υλοποιηθεί το τεχνολογικό πάρκο “Thess Intec” στην έκταση των 760 στρεμμάτων που βρίσκεται στην Περαία και παραχωρεί το ελληνικό Δημόσιο στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Οι νομοθετικές πράξεις προχωρούν και ο στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα να εξελιχθούν σε “μήτρα” της καινοτομίας στη Ν.Α. Ευρώπη, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.
– Εντός του 2020, συστήνεται Ειδική Εταιρεία Ανάπτυξης για τη μετατροπή της Βιομηχανικής Περιοχής Καλοχωρίου σε επιχειρηματικό πάρκο.
– Όσον αφορά στο στρατόπεδο Γκόνου, σε έκταση 670 στρεμμάτων, καθιερώνεται ελεύθερη ζώνη εμπορίου, εντός της οποίας θα εγκατασταθούν επιχειρήσεις οι οποίες θα απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ.
– Επιταχύνονται οι μελέτες για την ολοκλήρωση των κάθετων συνδέσεων της Εγνατίας Οδού, Δράμα-Αμφίπολη-Εγνατία Οδός και Θεσσαλονίκη-Έδεσσα.
«Ό,τι είπαμε, το κάνουμε πράξη. Και αυτή είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο υλοποιούμαι», προσέθσε ο κ. Καράογλου.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράμμισε: «Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής στην ομιλία του στο “Βελλίδειο” συνεδριακό κέντρο στην 84η ΔΕΘ. Το Μετρό θα λειτουργήσει ενιαίο και στο σύνολο του τον Απρίλιο του 2023. Θέλουμε και τα αρχαία να αναδείξουμε και ένα λειτουργικό μετρό να έχουμε. Η απόσπαση, εκσκαφή και επανατοποθέτηση των αρχαίων στο σταθμό της “Βενιζέλου” είναι η ενδεδειγμένη, ταχύτερη και οικονομικότερη λύση για την ολοκλήρωση του έργου, όπως αναφέρεται και στην κοινή δήλωση όλων των φορέων της πόλης. Με σεβασμό σε όσους έχουν αντίθετη άποψη, θέλω να επισημάνω ότι η ευαισθησία για τα αρχαία δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Κανείς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο Θεσσαλονικιός από τον άλλον».
 
«Είναι η ώρα να πάρουμε στα χέρια μας την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη. Είναι η ώρα κι εμείς οι Μακεδόνες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη Θεσσαλονίκη που οραματιζόμαστε», τόνισε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης. «Να χτίσουμε μια πόλη πιο πράσινη, πιο καθαρή, πιο φωτεινή. Μια πόλη που διεκδικεί το μέλλον με διορατικότητα, τόλμη και αισιοδοξία. Μια πόλη που αλλάζει εικόνα δρομολογώντας καταλυτικής σημασίας παρεμβάσεις για περισσότερο πράσινο, νέους χώρους αναψυχής, καλύτερες συνθήκες ζωής».
Ο κ. Καλαφάτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάρτιση, με πρωτοβουλία του ως υπουργός Περιβάλλοντος, του θεσμικού πλαισίου για τα ειδικά χωρικά σχέδια, ένα εργαλείο που ξεμπλοκάρει μεγάλα έργα και ανοίγει δρόμους για παρεμβάσεις που χρειάζονταν από καιρό, όπως η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, η ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου και βέβαια το γήπεδο του ΠΑΟΚ. 
  
 Ο βουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, δεν κατάφερε να παραστεί στην ημερίδα, λόγω έκτακτων πολιτικών υποχρεώσεων, και τον χαιρετισμό του διάβασε ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.
«Είναι ευχάριστο και θετικό ότι η αναζήτηση ενός σχεδίου ξαναμπαίνει στο τραπέζι- και μπαίνει στο τραπέζι επειδή χάρη στη συλλογική προσπάθεια του ελληνικού λαού και την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, καταφέραμε η χώρα να εξέλθει από την μνημονιακή επιτροπεία», αναφέρει στον χαιρετισμό του ο κ. Χαρίτσης. 
Επισημαίνει τα 15 αναπτυξιακά συνέδρια που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα, λέγοντας πως είναι πλέον μια «πολύτιμη παρακαταθήκη» για την Πολιτεία.
Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, τονίζει πως η τελευταία κυβερνητική περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ «χαρακτηρίστηκε από σημαντικές πρωτοβουλίες που συνθέτουν ένα νέο όραμα για την πόλη και την Περιφέρεια» και αναφέρει συγκεκριμένα: 
– Η επιτάχυνση κρίσιμων υποδομών (μετρό)
– Η ολοκλήρωση μεγάλων συγκοινωνιακών υποδομών (ΠΑΘΕ, ηλεκτροκίνηση σιδηροδρόμου), 
– Οι πρωτοβουλίες για το δημόσιο χώρο (πρώην στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα), 
– Οι πρωτοβουλίες για την εξωστρέφεια, την καινοτομία και το διεθνές εμπόριο (ανάπλαση ΔΕΘ, κέντρο Logistics Γκόνου), 
– Οι ενέργειες για την ιστορική μνήμη (Μουσείο Ολοκαυτώματος και ανάπλαση Δυτικής Εισόδου), το περιβάλλον (φορέας Θερμαϊκού κόλπου), τον αθλητισμό (γήπεδο ΠΑΟΚ).
Επίσης, στον στον χαιρετισμό του ο κ. Χαρίτσης κάνει λόγο για τις νέες δυνατότητας για τη Θεσσαλονίκη που συνδέονται ευθέως με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Μια συμφωνία που μας επιτρέπει να σκεφτούμε τη Θεσσαλονίκη ως εφαλτήριο μίας νέας αντίληψης για την πολιτική και κοινωνική γεωγραφία της περιοχής μας. Ως μια πόλη επίκεντρο, ως μία πόλη πόλο έλξης, ως μία πόλη που η εσωτερική της αγορά δεν περιορίζεται εντός των συνόρων, αλλά εκτείνεται προς το βορρά μέσα και από τη βελτίωση των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία», όπως σημειώνει. 
Με αφορμή το “φρένο” στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, που, όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησαν «συνθήκες αποσταθεροποίησης» στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζει: «Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέλειψε τις ακραίες εθνολαϊκιστικές κορώνες τής προηγούμενης περιόδου και άλλαξε άρδην τη στάση της μιλώντας πλέον για πιστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να επιμείνει στην τήρηση της συμφωνίας και να μην ξαναλλάξει θέση για το κρίσιμο αυτό ζήτημα για την εξωτερική μας πολιτική αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Αν θέλουμε μια πόλη πρωταγωνίστρια δεν μπορούμε να δεχτούμε μια πόλη φοβική, μια πόλη που λειτουργεί ανάμεσα σε έναν αμυντικό σκαντζόχοιρο και μια αφελή στρουθοκάμηλο, μια πόλη εσωστρεφή. Η Θεσσαλονίκη είναι de facto η πιο ισχυρή -και ελκυστική θα προσέθετα- πόλη της ευρύτερης Βαλκανικής και την ίδια στιγμή μία πόλη με εξαιρετικές δυνατότητες».
Για την κατάσταση σχετικά με τις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ο κ. Χαρίτσης υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν ήταν δεκάδες, ενώ σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει. Παράλληλα σημειώνει πως «είναι εξαιρετικά ανησυχητικά τα φαινόμενα της συγκεντροποίησης της ενημέρωσης στα χέρια των λίγων και ισχυρών. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις συνέπειες από τη διασπορά των fake news, τις προκατασκευασμένες αλήθειες, τη λογοκρισία και αυτολογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης που οδηγεί στην μονοφωνία ή την αφωνία». 
 
Την ανάγκη να υπάρξει εθνική συμφωνία για το σχέδιο της Θεσσαλονίκης επισήμανε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης. Όπως είπε, υπήρξαν πολλές καλές και πρωτότυπες ιδέες για τη Θεσσαλονίκη, όμως αυτές είτε “ναυάγησαν”, είτε έγιναν ελάχιστα βήματα, κι αυτό γιατί δεν υπήρχε στη Βόρεια Ελλάδα ένας συγκροτημένος, πρότυπος, ισχυρός διοικητικός μηχανισμός για να τις στηρίξει, ενώ όταν η χώρα μπήκε στην οικονομική κρίση οι προτεραιότητες άλλαξαν. 
Σημείωσε πως το ρόλο του συγκροτημένου, πρότυπου διοικητικού μηχανισμού δεν μπορεί να παίξει η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, «διότι, δυστυχώς, δεν έχει τη διοικητική και οικονομική επάρκεια να το καταφέρει», ενώ πρότεινε τη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου αυτοτελούς υπουργείου στη θέση του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. «Αν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης εξακολουθούμε να το διατηρούμε ως ένα υφυπουργείο στο υπουργείο Εσωτερικών, καλύτερα να το καταργήσουμε. Εγώ προτείνω ο πρότυπος διοικητικός μηχανισμός πρέπει να είναι ένα αναβαθμισμένο αυτοτελές υπουργείο, το οποίο συγκεντρώνει το σύνολο όλων των δραστηριοτήτων, το σύνολο των διοικητικών αρμοδιοτήτων και το σύνολο των πόρων που θα στηρίξουν το αναπτυξιακό σχέδιο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Αλλιώς δεν μπορεί να γίνει τίποτε», σημείωσε ο κ. Καστανίδης. 
 
«Λιγότερα υπουργεία, λιγότερη δύναμη στο κεντρικό κράτος και περισσότερη δύναμη στις Περιφέρειες», ήταν το μήνυμα που έστειλε από το βήμα της ημερίδας ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στην ανάγκη μετάβασης της χώρας από την περιφερειακή διοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση.
«Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και προσωπικά, από τα μεγάλα και γενικόλογα οράματα, προτιμώ να επενδύω σε συγκεκριμένα σχέδια- δουλειά, δράση και έργα», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας. 
«Οράματα άκουγε πάντα η Θεσσαλονίκη. Και όσο μεγαλύτερα ήταν τα οράματα, τόσο μεγάλωνε το αναπτυξιακό έλλειμμα και η κρίση ταυτότητας της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας. Εδώ η κρίση δεν ξεκίνησε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, όταν οι επιχειρήσεις άρχισαν να μεταναστεύουν βορειότερα, όταν χάθηκε η ισορροπία στο εμπόριο, με εκτόξευση των εισαγωγών και ραγδαία μείωση των εξαγωγών. Αυτή η υποχώρηση οδήγησε την πόλη στην εσωστρέφεια, γέννησε φοβικά σύνδρομα, κλείστηκε η Θεσσαλονίκη στον εαυτό της» προσέθεσε ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας και τόνισε:
«Σήμερα είναι η ώρα και η ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη τα θεωρητικά και αφηρημένα αφηγήματα και να μιλήσουμε τολμηρά και ρεαλιστικά, με βάση πια τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα τα εκμεταλλευτούμε και θα τα αναπτύξουμε».
Όπως είπε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:
– Αξιοποιεί 130 εκατομμύρια ευρώ για τα επενδυτικά σχέδια των τοπικών επιχειρήσεων, για να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές, ακόμα πιο εξωστρεφείς, για να δημιουργήσουν νέες, πολλές και καλές θέσεις εργασίας.
– Προβάλλει σε περισσότερες από 70 διεθνείς εκθέσεις τα τοπικά προϊόντα και ενισχύει το εμπόριο και τις εξαγωγές.
– Παρέδωσε το μεγαλύτερο και πιο σύνθετο τεχνικά έργο, το νέο ανισόπεδο κόμβο Κ16 στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης και εξασφάλισε 7 εκατομμύρια ευρώ για τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το Σιδηροδρομικό Δίκτυο.
– Χρηματοδοτεί τη σύνδεση των μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας, όπως και των περιαστικών δήμων της Θεσσαλονίκης, με το δίκτυο φυσικού αερίου, μειώνοντας το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις και φυσικά το κόστος θέρμανσης για τις οικογένειες.
– Συνολικά 1.000 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα είτε ολοκληρώθηκαν, είτε υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Περιφέρειά με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη εταιρειών- κολοσσών στο χώρο των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας και παρουσίασε την Κεντρική Μακεδονία, σε ειδική εκδήλωση στο Stanford University, σε στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων. «Χτίζουμε μια νέα γέφυρα συνεργασίας, έχοντας ήδη, μάλιστα, προσκαλέσει τις εταιρείες και τα στελέχη τους στη Θεσσαλονίκη για να συμμετέχουν στην Beyond 4, που θα πραγματοποιηθεί το 2020. Όπως αντίστοιχη γέφυρα χτίσαμε πριν δύο χρόνια υπογράφοντας Σύμφωνο Συνεργασίας με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN, στη Γενεύη», ανέφερε.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τα επενδυτικά σχέδια 152 επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού, αναπτύσσει και προβάλλει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Επενδύει στον πολιτισμό και σε μία ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία, τον κινηματογράφο και τις οπτικοακουστικές παραγωγές. «Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε το πρώτο Film Office στην Ελλάδα, ενώ και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Λος Άντζελες και το Hollywood, όπου συντάθηκα με τις κορυφαίες εταιρίες του κλάδου, συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο της Millennium Films να δημιουργηθεί στούντιο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη», είπε ενδεικτικά.
Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έχει εντάξει 19 μεγάλα έργα και συνολικά 32 δράσεις σε 8 Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ξεκινάει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.
 
Νίκος Ρούμπος
 

propoli
©Πηγή: amna.gr

Loading