Εκπρόσωπος του ΟΚΑΝΑ για τη δημιουργία “Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας” για άστεγους χρήστες

Ενήμερος ήταν ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία “Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας” για άστεγους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, στην περιοχή Παναγία Φανερωμένη, διαβεβαιώνει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο κλινικός ψυχολόγος του ΟΚΑΝΑ και επιστημονικά υπεύθυνος της υπηρεσίας, Γιάννης Εμινίδης. 
Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά τις διαμαρτυρίες κατοίκων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολείων της περιοχής, οι οποίοι ανέφεραν ότι το ακίνητο που θα στεγάσει τη δομή, στην οδό Νέστορος, βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από παιδική χαρά, από τρία δημοτικά σχολεία και από αστικό πάρκο.
“ Δεν πρόκειται να γίνει εκεί υπνωτήριο, αλλά ένα ανοιχτό κέντρο ημέρας για χρήστες, άστεγους και μη, το οποίο θα λειτουργεί ως σημείο πληροφόρησης και διασύνδεσης για όλες τις δομές που χρειάζεται ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει απομονωθεί από την κοινωνία λόγω της χρήσης” εξήγησε ο κ.Εμινίδης.
Εξέφρασε μάλιστα την αντίθεσή του για το γεγονός ότι “ εδώ και χρόνια, πάντα προσπαθούμε να απομονώσουμε αυτές τις ομάδες, να τις διώξουμε, να τις πάμε παρακεί και το αποτέλεσμα είναι οι δρόμοι, οι πλατείες, οι είσοδοι των πολυκατοικιών μας να γίνονται καταφύγιο για τους ανθρώπους αυτούς”.
“ Κάποιος λοιπόν, πρέπει να τους δώσει μια δυνατότητα να μπορούν να πάνε να πιουν ένα καφέ, να γιατρέψουν την πληγή τους και να ασχοληθούν με την ατομική τους υγιεινή με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Αυτό δεν έγινε κατανοητό ποτέ από τη Θεσσαλονίκη και με λυπεί” συμπλήρωσε ο κ.Εμινίδης. 
Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, με τον οποίο ο ΟΚΑΝΑ έχει μνημόνιο συνεργασίας, ήταν ενημερωμένος για την ενοικίαση του χώρου, ενώ απαντώντας στην πρόταση που διατυπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο για την εγκατάσταση της μονάδας σε μη οικιστική περιοχή, τόνισε ότι “ το σημείο εκείνο δεν είναι μέσα στην οικιστική ζώνη, είναι πάνω στο δρόμο όπου υπάρχουν κατά σειρά μηχανουργεία και συνεργεία αυτοκινήτων, χωρίς είσοδο σπιτιού σε όλη τη διαδρομή”. 
“ Στόχος μας είναι η κοινωνικοποίηση αυτών των ανθρώπων και η νέα διοίκηση του ΟΚΑΝΑ θα πάρει τις αποφάσεις της αλλά να ξέρετε, ότι αυτό το έργο είναι συνέχεια ενός άλλου, με αρωγό τον δήμο Θεσσαλονίκης, που αγκαλιάστηκε από όλους τους φορείς και κατοίκους γιατί “ καθάρισε” τις πιάτσες και βοήθησε τους χρήστες να βρουν καταφύγιο” είπε ο κ.Εμεινίδης αναφερόμενος στην υπηρεσία “Δουλειά στο Δρόμο” («streetwork»), που λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα, στην οδό Δαναϊδών, από το 2012.

propoli

*Τη συνέντευξη πήρε η Αναστασία Καρυπίδου
 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading