Έρχεται το πρώτο καταφύγιο αδέσποτων στη Θεσσαλονίκη – Ρωτήσαμε και μάθαμε σε τι διαφέρει από τα υπάρχοντα

«Το συγκεκριμένο καταφύγιο 33 στρεμμάτων θα είναι πολυτελέστατο, δηλαδή το καλύτερο στην Ελλάδα που όμοιό του δε θα γίνει τα επόμενα 50 χρόνια» ανέφερε στην politic ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ κ. Αντώνης Ζαβέρκος.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

propoli

Ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ κ. Αντώνης Ζαβέρκος μίλησε στην politic για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων που ετοιμάζεται μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» στο Λάκκωμα Χαλκιδικής το οποίο θα ανήκει στους δήμους Καλαμαριάς, Θερμαϊκού και Θέρμης.

Αρχικά μιλώντας για το σε τι στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του καταφυγίου είπε:

«Το καταφύγιο αυτήν τη στιγμή είναι σε διαδικασία δημοπράτησης. Στο τέλος του μήνα λογικά θα ολοκληρωθεί και από τη μέρα που θα βγει ο ανάδοχος θα είναι έτοιμο μετά από 8-9 μήνες. Θα είναι έτοιμο περίπου στο τέλος της άνοιξης του 2024».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαβέρκο, η διαφορά του συγκεκριμένου καταφυγίου με τα μέρη που ήδη υπάρχουν και πηγαίνουν τα αδέσποτα ζώα, είναι πως αυτό που θα κατασκευαστεί θα έχει τα πάντα δηλαδή εκπαιδευτές, αποτεφρωτήρα κλπ. Όπως τόνισε, μέχρι τώρα δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. «Τώρα είναι μια απλή πανσιόν. Πηγαίνει το ζώο, κάνει την αποθεραπεία του, μπαίνει σε ένα κουτί για μια εβδομάδα και μετά φεύγει».

«Το καταφύγιο θα είναι πολυτελέστατο»

«Τώρα νοικιάζουμε μια ιδιωτική πανσιόν η οποία δεν έχει σχέση με αυτό. Η διαφορά είναι ότι το καταφύγιό μας θα προσφέρει τα πάντα. Το συγκεκριμένο καταφύγιο 33 στρεμμάτων θα είναι πολυτελέστατο, δηλαδή το καλύτερο στην Ελλάδα που όμοιό του δε θα γίνει τα επόμενα 50 χρόνια. Οι προδιαγραφές του θα είναι ευρωπαϊκές και ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 2.200.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο καταφύγιο θα έχει μέσα τα πάντα δηλαδή χειρουργεία, αποτεφρωτήρα, θα έχει δύο κτίρια τα οποία θα είναι θερμαινόμενα box για κουτάβια, ενώ θα υπάρχουν box και για άρρωστα και επιθετικά ζώα».

«Στο καταφύγιο θα γίνονται στειρώσεις, επανεντάξεις, η νοσηλεία των ζώων, ενώ θα υπάρχει και 24 ώρες το 24ωρο προσωπικό 31 ατόμων με γιατρούς, φύλακες και όχι μόνο. Το καταφύγιο θα έχει αποθήκη τροφών, ενώ θα υπάρχει ένα πάντογκ στο οποίο θα έρχονται οικογένειες με παιδιά για να βλέπουν ζωάκια που θέλουν να υιοθετήσουν.

Μέχρι τώρα είναι ξεχωριστά το καταφύγιο, ξεχωριστά είναι η κλινική που συνεργαζόμαστε για τις στειρώσεις, ξεχωριστά είναι τα βανάκια που βγαίνουν έξω και κάνουν όλη τη διαδικασία της επανένταξης. Τώρα πλέον όλα αυτά θα τα έχουμε μέσα στο καταφύγιο. Εκεί θα γίνονται τέσσερα χειρουργεία (τρία για σκυλιά και ένα για γάτες)».

«Τα καταφύγια δε γίνονται για να φυλακίζονται τα ζώα»

Για το ποια ζώα θα μένουν μέσα στο καταφύγιο για κάποιους μήνες, ο κ. Ζαβέρκος είπε ότι θα μένουν τα άρρωστα, τα χτυπημένα, τα ανάπηρα και κάποια που είναι επιθετικά.

«Τα καταφύγια δε γίνονται για να φυλακίζονται τα ζώα. Τα ζώα στην Ελλάδα είναι περίπου 2,5 – 3 εκατομμύρια και το δικό μας καταφύγιο θα παίρνει περίπου μέχρι 260 ζώα. Τα ζώα τα οποία θα μπαίνουν στο καταφύγιο θα είναι τα άρρωστα, τα χτυπημένα, τα ανάπηρα και κάποια τα οποία είναι επιθετικά. Τα υπόλοιπα σύμφωνα με το νόμο επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον και σε συνεργασία με τους δήμους και κάποια σωματεία σιτίζονται, ταΐζονται και γίνονται έλεγχοι κάθε χρόνο».

«Για τα επιθετικά ζώα θα υπάρχουν εκπαιδευτές. Κάποια ζώα τα οποία φοβούνται, είναι επιθετικά κλπ θα μπουν σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ενός ή δύο μηνών, και όταν κρίνει ο εκπαιδευτής και μια πενταμελής επιτροπή ότι είναι σε καλή κατάσταση, τότε θα επανενταχθούν για υιοθεσία» συμπλήρωσε.

Για το πόσο καιρό θα φιλοξενούνται εκεί τα ζώα μέχρι να τα υιοθετήσει κάποιος τόνισε:

«Θα τα φιλοξενούμε για ένα διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών. Σε περίπτωση που δε θέλει να τα υιοθετήσει κάποιος, θα επανεντάσσονται στην κοινωνία ακριβώς από το σημείο που το παραλάβαμε».

Για το αν τα ζώα θα βγαίνουν έξω κάθε μέρα υπογράμμισε:

«Εννοείται ότι θα βγαίνουν έξω. Θα υπάρχουν βοηθοί και συνοδοί οι οποίοι θα τα πηγαίνουν βόλτα καθημερινά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δε μπορούμε να πάρουμε πάρα πολλά ζώα».

Δείτε επίσης: Εύβοια: Αναζητείται ο δράστης που πυροβόλησε το σκυλί «μασκότ» της Κύμης

Loading