Η Δυτική Μακεδονία, η ιστορία και οι άνθρωποί της αναδεικνύονται στο βιβλίο «Επιλογές Καθημερινής Εφημερίας» του Γερ. Δώσσα

Το βιβλίο του Γεράσιμου Δώσσα, δημοσιογράφου, πρώην προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας με τίτλο «Επιλογές Καθημερινής Εφημερίας» -ένα «παράθυρο» στη Δυτική Μακεδονία που αναδεικνύει την ιστορία και τους ανθρώπους της, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα καθώς και ένα μήνυμα συμφιλίωσης και καταλλαγής- παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας στη Θεσσαλονίκη.

propoli

Το βιβλίο είναι ένα σταχυολόγημα από δημοσιεύματα του παρελθόντος στον Τύπο της Θεσσαλονίκης και από επιστολές προς την «Καθημερινή», όταν σταμάτησαν να εκδίδονται εφημερίδες στην πόλη, τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γεράσιμος Δώσσας. Αφορούν κατά προτίμηση την επαρχία Βοΐου και τη Δυτική Μακεδονία, είναι θέματα που είχαν ανακύψει από την επικαιρότητα της εποχής που γράφτηκαν. Έχουν όμως και κάποια διαχρονική σημασία, επειδή τα θέματα με τα οποία ασχολούνται είναι διαχρονικής σπουδαιότητας, υπογράμμισε.

«Είναι πολύ σημαντικό κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι κυριολεκτικά σφράγισαν την πορεία της δημοσιογραφίας στον τόπο μας, το ότι μέχρι σήμερα είναι αειθαλείς στο πνεύμα και συνεχίζουν να δίνουν αυτούς τους καρπούς», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο του δασκάλου του στη δημοσιογραφία.

«Χαίρομαι γιατί υπήρξα μαθητής του Γεράσιμου Δώσσα στον “ Ελληνικό Βορρά”, απ΄ όπου ξεκίνησα τη δημοσιογραφική μου πορεία και για μένα είναι μεγάλη τιμή που σήμερα κλήθηκα να πω δύο λόγια για τον μεγάλο δημοσιογράφο», είπε ο κ. Γκιουλέκας. «Ο Γεράσιμος Δώσσας δεν δίδαξε μόνο με την πένα του, αλλά και με το ήθος του και με τη στάση ζωής. Λιτός και απέριττος μιλούσε μόνον, όταν έπρεπε να μιλήσει και επέλεγε να σιωπά, όταν δεν είχε κάτι περισσότερο να πει, ή όταν διαφωνούσε με διάφορα», σημείωσε.

«Είναι ένας δημοσιογράφος που ταυτόχρονα λάτρεψε τον τόπο του, τη Δυτική Μακεδονία για αυτό είναι παράλληλα και ένας χρονικογράφος και ένας κωδικογράφος και αποκωδικοποιεί τους κώδικες από εκείνη την πολύ δύσκολη περιοχή της πατρίδας μας, από την οποία προέρχεται, και προέρχομαι και εγώ και είμαστε και συμπατριώτες», τόνισε ο δημοσιογράφος και βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Το Σωματείο Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα επαναδραστηριοποιείται μετά από εκδοτική «σιγή» 30 χρόνων με την έκδοση του βιβλίου ενός παλαίμαχου δημοσιογράφου, ο οποίος είναι κάτοικος της περιοχής, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Πλαστήρα – Βαλκάνου, επίκουρη καθηγήτρια Φιλολογίας του ΑΠΘ. Είναι μία έκδοση, η οποία έρχεται να μας θυμίσει ότι υπάρχει και η θαλερή και φωτεινή πλευρά της δημοσιογραφίας, υπάρχει και ο καλοσμιλεμένος, μεστός, συνετός και μετριοπαθής δημόσιος λόγος, σημείωσε.

Η κυρία Πλαστήρα – Βαλκάνου, παρουσιάζοντας τον τόμο στην εκδήλωση εξήγησε ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται πάνω από 200 δημοσιεύματα- 52 επιστολές που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Καθημερινή» από το Μάρτιο του 2017 έως το Σεπτέμβριο του 2018, 14 επιστολές αδημοσίευτες από το Μάιο του 2017 έως τον Σεπτέμβριο του 2018 και επιλογή 150 δημοσιευμάτων που σχετίζονται με το Βόιο από τη σελίδα «Διαχρονικά» της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» και καλύπτουν το χρονικό φάσμα μιας σχεδόν εικοσαετίας(1996-2016). Επιπλέον έχει συμπεριληφθεί παράρτημα με παρουσιάσεις 12 βιβλίων με θέμα το Βόιο καθώς και τρία σημειώματα για τον Πόλεμο του ’40.

«Το υλικό που ιχνηλατούμε στα “Διαχρονικά” ανοίγει διάπλατο ένα παραθύρι στη Δυτική Μακεδονία σε ντόπιους και μη. Αναδεικνύει τη φύση, με το μεγαλοπρεπή ορίζοντα των κορυφογραμμών (Σμόλικας-Γράμμος-Βίτσι) να στέκουν ένα γύρω φρουροί, τον λιμναίο οικισμό και τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, αναδεικνύει την ιστορία και τους ανθρώπους της», ανέφερε η ομιλήτρια τονίζοντας ότι στο βιβλίο προβάλλονται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή, όπως της ερήμωσης, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με δουλειές και υποδομές, ώστε να γυρίσει ο κόσμος πίσω. «Ο Γεράσιμος Δώσσας κάνει τη στήλη του ένα “βήμα προβολής και ισηγορίας” για να χρησιμοποιήσω την ακριβή διατύπωσή του. Ως πολύτιμη κιβωτός μνήμης “φυλάσσει τα παρόντα διά το μέλλον και αναδεικνύει τα παρελθόντα διά το παρόν”», είπε η κυρία Πλαστήρα – Βαλκάνου.

Κάθε δραστηριότητα, ατομική και συλλογική προβάλλεται sine ira et studio (χωρίς οργή και προκατάληψη), δηλαδή με αμεροληψία και αντικειμενικότητα. Στις σελίδες του παρελαύνουν ακάματοι εργάτες του πνεύματος, σκαπανείς της τοπικής ιστορίας, λαογραφίας και δημιουργικοί συγγραφείς, οι περισσότεροι πνευματικά παιδιά του Γυμνασίου Τσοτυλίου, όπως και ο ίδιος, μαθητές, δάσκαλοι ή και τα δύο, επιστήμονες και ευεργέτες, ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια Φιλολογίας του ΑΠΘ σημειώνοντας ότι οι ανθρωποι έχουν αποφοιτήσει από το ιστορικό γυμνάσιο έχουν διακριθεί και στις επιστήμες και έχουν αναπτυγμένο το κοινοτικό αίσθημα, το αίσθημα της ευεργεσίας, της προσφοράς στον τόπο.

Σημαντικό εφόδιο που διαθέτει ο Γεράσιμος Δώσσας, σύμφωνα με την κυρία Πλαστήρα-Βαλκάνου είναι «η έκτη αίσθηση», δηλαδή η «αίσθηση της ιστορίας». «Εμβαθύνει στις μαρτυρίες, παρουσιάζει έντιμα όλες τις πηγές, με στόχο να ενημερώσει εις βάθος τους αναγνώστες του, όχι να καλύψει επιδερμικά ένα θέμα, αλλά να αποκαλύψει την αλήθεια, η οποία βασίζεται άλλοτε στις πηγές και άλλοτε στο προσωπικό βίωμα», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «υψώνει με θάρρος και παρρησία τη φωνή του ενάντια στα διχαστικά πάθη και τη μισαλλοδοξία κοινωνώντας το μήνυμα της «σύνθεσης των αντιθέτων ως τη μόνη εθνική οδό του σήμερα για το αύριο» δηλαδή το μήνυμα της καταλλαγής και της συμφιλίωσης».

Οι επιστολές στην «Καθημερινή» είναι κείμενα πολυθεματικά, θίγουν το μαράζωμα των τόπων και τον «Καλλικράτη» με τα παρελκόμενα (παρακμή και δημογραφική αλλοίωση), το χάσμα των γενεών και τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό, την «ευγονική της οικονομίας» και τη στάση της Πολιτείας απέναντι στους απομάχους της εργασίας, το ιστορικό υπόβαθρο του Εμφυλίου και τη «λευκή τρομοκρατία», αλλά πάντα με νηφαλιότητα, ιστορική συναίσθηση και τεκμηρίωση, υπογράμμισε η εκ των ομιλητών.

«Η πένα του είναι πάρα πολύ δυνατή, η γλώσσα του παρά πολύ σημαντική, οι αναλύσεις του – επειδή διαθέτει την αίσθηση της ιστορίας είναι εμβριθείς και η Μακεδονική Αδελφότητα θεωρεί ότι ήταν χρέος να φέρει στο ευρύ κοινό δημοσιεύματα από εφημερίδες που παύουν να είναι πλέον εφήμερες», σημείωσε επίσης.

Η επαφή με τη γραφίδα του Γεράσιμου Δώσσα είναι πολύ παλιά, από την εποχή που έγραφε στην εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς» και αργότερα στη στήλη «Διαχρονικά» στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», είπε ο προέδρος της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας, Νικόλαος Βαλκάνος, ο οποίος πρόσθεσε ότι τον γνώριζε επίσης από τα βιβλία του που αναφέρονται στο ιστορικό Σωματείο, είτε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Τσοτύλι.

«Συνέχισα την επαφή διαβάζοντας κείμενά του στην στήλη “Γράμματα Αναγνωστών” στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Θαύμαζα τα κείμενά του με την ποικίλη θεματολογία και σκέφτηκα ότι αυτός ο πολύτιμος θησαυρός έπρεπε να διασωθεί και κατέθεσα την πρόταση σε συνεδρίαση του Δ.Σ. η οποία έγινε δεκτή», τόνισε ο κ. Βαλκάνος κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνδρομή του Δήμου Βοΐου και του δημάρχου, Δημήτριου Λαμπρόπουλου, στην έκδοση του βιβλίου.

Ο Γεράσιμος Δώσσας χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή την έκδοση των κειμένων του από τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, ένα από τα αρχαιότερα Σωματεία της χώρας που ιδρύθηκε το 1871 στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1924. «Ήταν ένα προπύργιο του ελληνισμού» τόνισε για το Σωματείο, το οποίο ίδρυσε πέντε σχολεία μεταξύ των οποίων την Ελληνική Σχολή στην κωμόπολη Τσοτυλίου (1871). «… ήταν έργο προσφοράς όχι ενός πλουσίου ανθρώπου, αλλά πολλών – όλων!- των μεροκαματιάρηδων της Πόλης, των μαστόρων και καλφάδων, από τον τότε καζά της Ανασελίτσας (σήμερα η επαρχία Βοΐου), που, ξενιτεμένοι, δούλευαν στην Πόλη, οι οποίοι μαζί με τους πιο πλούσιους, πρόσφεραν από 25 γρόσια ο καθένας τον χρόνο»…», αναφέρει στο βιβλίο του.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Επιλογές Καθημερινής Εφημερίας» (εκδ. Ερωδιός) πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

 

 

Κ.Γιαννίκη

©Πηγή: amna.gr

Loading