Οι γιατροί του κόσμου κέρδισαν τις εντυπώσεις στην 84η ΔΕΘ

Της Μίνας Αφεντούλη

propoli
Η ευαλωτότητα δεν πηγάζει από την ασθένεια, δεν είναι «ιατρικοποιημένη» σημειώνουν με έμφαση οι «Γιατροί του Κόσμου», που συμμετείχαν στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπως προσθέτουν, είναι η φτώχεια που δημιουργεί την αρρώστια και όχι το αντίθετο.

Και εξηγούν: “Οι ομοιότητες των κρίσεων ανά τον κόσμο έχουν κοινό χαρακτηριστικό και κέντρο τους τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο και την ανάγκη για προστασία και μακροημέρευση. Μόνο που πλέον δεν συμβαίνουν  πια και τόσο μακριά, ούτε είναι υπόθεση άλλων. Για την ακρίβεια χτυπούν την πόρτα μας”.

Στήριξαν περισσότερους από 40.000 ωφελούμενους

Το 2018 οι Γιατροί του Κόσμου κατάφεραν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε περισσότερους από 40.000 ωφελούμενους στο σύνολο των προγραμμάτων τους στην Ελλάδα.

Στην πορεία των 29 ετών, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και στέγασης, μέσω του συνόλου των δράσεων τους.

Παράλληλα, σε δύσκολες και κρίσιμες περιόδους, ανέλαβαν σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα του δικαιώματος όλων για την υγεία, τη στέγαση, την κοινωνική προστασία, την εκπαίδευση και την εργασία.

Οι πόροι τους προέρχονται κυρίως από δωρεές ιδιωτών, διασφαλίζουν την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της δράσης τους. Έτσι διατηρώντας την ανεξαρτησία τους, με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

«Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια»

Η βασική αρχή που διέπει τις δράσεις των «Γιατρών του Κόσμου» είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από την εθνοτική του προέλευση, τη θρησκεία, την ιδεολογία ή τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Ως εκ τούτο, οι «Γιατροί του Κόσμου» καθοδηγούνται από τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Ωστόσο, αυτή η ουδετερότητα δεν τους εμποδίζει από το να μιλήσουν ανοιχτά και να καταγγείλουν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων που διαπιστώνουν.

Καθολική αναγνώριση της προσφοράς τους

Το  εκθεσιακό περίπτερο των Γιατρών του Κόσμου, που στήθηκε με την υποστήριξη της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, έγινε πόλος έλξης πολιτικών προσωπικοτήτων, εκπροσώπων φορέων και οργανισμών.

Τη στήριξή του στο έργο τους εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο περίπτερο – πολυϊατρείο,  όπου αναφέρθηκε και στην εμπειρία που είχε στο υπνωτήριο αστέγων και τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της οργάνωσης.

Την πρόθεσή του να συνεχίσει να στηρίζει τις δράσεις των Γιατρών του Κόσμου εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Παίατ, εν μέσω της αύξησης των προσφυγικών ροών στη χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο  υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, συνομιλώντας με την πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, Χαρά Τζιουβάρα, τη γενική διευθύντρια, Ευγενία Θάνου και τον  Νικήτα Κανάκη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα του έργου των Γιατρών του Κόσμου, υπογραμμίζοντας τα κοινά οφέλη  της συνεργασίας  μεταξύ των δυο φορέων για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων.

Την προσφορά τους  αναγνώρισε ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, η  υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης , η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Μακεδονίας  και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου,  ο γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης  καταπολέμησης της φτώχειας Γιώργος Σταμάτης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναγνώρισε τον έργο και την προσφορά των Γιατρών του Κόσμου στην πόλη, όσον αφορά  στην κοινωνική και ιατρική φροντίδα, τονίζοντας τη διάθεση συνέχισης αυτής της σύμπραξης.

Loading