«Ποτέ Ξανά»: Το διαχρονικό μήνυμα 79 χρόνια μετά το πρώτο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Άουσβιτς

Η σιωπηλή διαμαρτυρία στην Θεσσαλονίκη δίνει κάθε χρόνο το στίγμα της ιστορικής μνήμης για την αποτροπή παρόμοιων ενεργειών που ευτελίζουν τον άνθρωπο.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Δημόκας

propoli

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η πορεία μνήμης για την πρώτη αμαξοστοιχία που αναχώρησε από την πόλη της Θεσσαλονίκης προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου με 2.800 εβραϊκής καταγωγής συμπατριώτες μας, στοιβαγμένους σε σφραγισμένα εμπορικά βαγόνια.

Οι «πύλες της κολάσεως» άνοιξαν για τον εβραϊκό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης στις 15 Μαρτίου του 1943 από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Εβδομήντα εννέα χρόνια μετά, δεκάδες πολιτών στέκονται ευλαβικοί προσκυνητές της μνήμης των αδικοχαμένων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, νιώθοντας να κυκλοφορούν ανάμεσά τους οι σκιές τους.

Ιστορική αναδρομή Προανάκρουσμα της μαζικής εξόντωσής τους υπήρξε το «μαύρο Σάββατο» της 11ης Ιουλίου 1942, στην πλατεία Ελευθερίας, με τον δημόσιο εξευτελισμό των υποψήφιων προς καταναγκαστική εργασία στο Ράιχ. Μέσα σε 2,5 μόλις μήνες, η θνησιμότητα των αρρένων μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας, ηλικίας 18 έως 45 ετών, έφτασε στο 12%, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, του υποσιτισμού και των ασθενειών.

Το παρών στην πορεία δίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της Ισραηλινής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης καθώς και πλήθος του πολιτικού κόσμου της πόλης.

Δείτε επίσης: Το Twitter έχει πάρει φωτιά: Από Green Screen βγαίνει ο Ζελένσκι – Αυγερινός: «Έχει φυγαδευτεί στην Πολωνία»

Loading