Σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ασφάλεια του πόσιμου νερού η ΠΚΜ

    Σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ασφάλεια του πόσιμου νερού και τη “γαλάζια οικονομία” που πρεσβεύει την ανάπτυξη σε περιοχές με υδάτινα αποθέματα συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την αποδοχή εκτέλεσης των σχετικών ευρωπαϊκών έργων, στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020 και του “Ευρωπαϊκού  Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG MED 2014-2020”, αντίστοιχα. 
    Συγκεκριμένα, μετά από συνεργασία με την ΕΥΑΘ, η Περιφέρεια συμμετέχει στο έργο “aqua3S” μέσω του οποίου θα εφαρμοστούν συστήματα ασφάλειας και έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση που οι αναλύσεις του πόσιμου νερού δείξουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ειδικότερα θα μελετηθούν δίκτυα αισθητήρων που αναπτύσσονται σε δίκτυα ύδρευσης και στις πηγές αυτών, υποστηριζόμενα από υψηλής τεχνολογίας αισθητήρες, βίντεο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφορικές εικόνες και παρατηρήσεις πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
    Ο ρόλος της Περιφέρειας στο έργο είναι -σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ που είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου- να διαμορφωθούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και αντιμετώπισης κρίσεων.
    Οι εταίροι εκπροσωπούν δημόσιους φορείς και ερευνητικά κέντρα που προέρχονται από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία την Κύπρο, την Τσεχία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, και την Ιρλανδία. 
    Σε ό,τι αφορά την “γαλάζια οικονομία”, αντικείμενο του προγράμματος “Blue Crowdfunding”, αυτή περιλαμβάνει τη θαλάσσια ενέργεια, τη δύναμη των κυμάτων για να παράγουν ενέργεια, τα αιολικά πάρκα που βρίσκονται μέσα σε νησίδες στον ωκεανό, τις υδατοκαλλιέργειες και τον θαλάσσιο παράκτιο τουρισμό και τον τουρισμό με κρουαζιερόπλοια αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης και αξιοποίησης της γαλάζιας θαλάσσιας βιοτεχνολογίας μέσω της παρατήρησης των θαλάσσιων οργανισμών.
    Με άλλα λόγια, η “γαλάζια ανάπτυξη” απευθύνεται ως εγχείρημα σε περιοχές με απόθεμα ανάπτυξης στον θαλάσσιο χώρο ενώ επιχειρείται, παράλληλα, η σύνδεσή της με το crowdfunding, έναν συμμετοχικό τρόπο χρηματοδότησης επιχειρήσεων. Έτσι, το έργο στοχεύει να βελτιώσει τις δεξιότητες των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης/οικονομίας στην περιοχή της Μεσογείου, ενισχύοντας την καινοτομία μέσω της χρήσης της συμμετοχικής χρηματοδότησης. Ειδικότερα, επιδιώκει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της γαλάζιας οικονομίας μέσω της συμμετοχικής χρηματοδότησης και να αναπτύξει την επιχειρησιακή ικανότητα των Περιφερειών στη χρήση της συμμετοχικής χρηματοδότησης. 
Π.Γ.
 

propoli
©Πηγή: amna.gr

Loading