Στάθης Καϊτετζίδης: «Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι το Ελευθέριο- Κορδελιό πρέπει να αποσχιστεί από τον ενιαίο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου»

Ο Στάθης Καϊτετζίδης, δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και πρώην δήμαρχος Ελευθερίου – Κορδελιού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην politic κρίνει τη σημερινή διοίκηση του δήμου, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο λειτουργεί μεροληπτικά εις βάρος της δημοτικής ενότητας του Κορδελιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, αιτία της συμμετοχής του στις εκλογές του 2019 ήταν πέντε θέματα για τα οποία ήθελε να παλέψει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο: Η λειτουργία του υπόγειου πάρκινγκ, το σχέδιο πόλης της Διαλογής, το στρατόπεδο Ζιάκα, ο πεζόδρομος της Εθνικής Αντίστασης μαζί με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, και το ΘΕΠΑΝ ή παλιά Κοιμητήρια, όπως προτιμά να το αποκαλεί ο ίδιος.

-Πώς είναι να ζει κανείς στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου ως πολίτης και πώς ως δήμαρχος;

propoli

Ο πολίτης αναδεικνύει τα προβλήματα, ο δήμαρχος είναι ο δέκτης των μηνυμάτων που ο πομπός- πολίτης στέλνει. Ο δήμαρχος πρέπει να είναι παρόν για να επιλύει τα προβλήματα.

-Ρίχνοντας μια ματιά πίσω στη δική σας θητεία, τί πιστεύετε ότι θα κάνατε διαφορετικό σήμερα;

Δε χρειαζόμουν περισσότερο από μια τετραετία ακόμη για να συνεχίσω αυτό που είχα ξεκινήσει. Θα είχα παραδώσει ένα δήμο που θα ήταν ζηλευτός. Ο δήμος Ελευθερίου Κορδελιού ήταν ο μόνος δήμος στην Ελλάδα που αντί να σκουπίζει έπλενε τους δρόμους, είχε δημιουργήσει το μεγαλύτερο φυσιοθεραπευτήριο της Ελλάδας, είχε κατασκευάσει το πρώτο οικολογικό δημόσιο κτήριο, όπου στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, είχαμε προχωρήσει στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθώς είχαμε καταργήσει την υπογραφή του δημάρχου σε πάσης φύσεως πιστοποιητικό. Η κοινότητα Ελευθερίου – Κορδελιού είχε το μεγαλύτερο υπόγειο δίκτυο ρεύματος της ΔΕΗ.

Πώς κρίνετε το συνολικό έργο της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Κλεάνθη Μανδαλιανού τα δύο χρόνια διοίκησής του;

Η διοίκηση κρίνεται καθημερινά με μεγάλο παράπονο από από τους δημότες κυρίως του Ελευθερίου Κορδελιού. Αν μιλήσουμε με τους μαθητές θα μας πουν ότι από το Ελευθέριο Κορδελιό  λείπουν τα σχολεία, αν μιλήσουμε με τις μητέρες θα μας πουν ότι λείπουν οι παιδικές χαρές, αν μιλήσουμε με τους αθλητικούς συλλόγους, θα μας πουν ότι δεν υπάρχουν αθλητικοί χώροι για τους αθλητές.

Συνεχίζετε να είστε θιασώτης της άποψης ότι το Κορδελιό πρέπει να αποσχιστεί από τον ενιαίο δήμο; Τι σας κάνει να μιλάτε για “ευοσμοκεντρική” αντίληψη της εξουσίας;

Αυτή την έκφραση την έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και δέχτηκα μήνις. Θα τη διορθώσω σήμερα και θα την πω “ευοσμική”. Αυτό έχει μία δόση αντικειμενικής πραγματικότητας καθώς το Ελευθέριο Κορδελιό αντιπροσωπείται με 11 δημοτικούς συμβούλους ενώ η περιοχή του πρώην δήμου Εύοσμου με 34. Είναι ετεροβαρής η σχέση. Ο γίγαντες στην Ελλάδα δεν ευδοκιμούν. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει άμεση επαφή με τον  πολίτη. Η απρόσωπη επαφή δημιουργεί ένα χάσμα. Ναι, επιμένω σε αυτή την θέση.

Συνεπώς διαφωνείτε με τη θέσπιση της ενιαίας παρέλασης η οποία έγινε από τον κ. Μανδαλιανό;

Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου που άλλαξε είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Συσσωρεύτηκαν πολλά προβλήματα και όταν προστέθηκε και το πρόβλημα της παρέλασης, αυτό εκτίναξε την αγανάκτηση των πολιτών. Ο κόσμος είπε “Επιτέλους δε γίνεται ο Εύοσμος να τα παίρνει όλα!“. Η παρέλαση για μένα είναι μια γιορτή και έχει τοπικό χαρακτήρα.

Το θέμα της κυριότητας του ΘΕΠΑΝ το οποίο φτιάχτηκε με χρήματα των κατοίκων του πρώην δήμου Ελευθερίου Κορδελιού αφέθηκε χωρίς νομική τακτοποίηση από το δήμο με αποτέλεσμα να διεκδικείται από την εκκλησία. Ποιο είναι το στίγμα των τελευταίων εξελίξεων;

Το έργο ονομάστηκε ΘΕΠΑΝ γιατί ήταν θεματικό πάρκο νεολαίας το οποίο δε λειτούργησε ποτέ ως τέτοιο. Πήρε το όνομα αλλά δεν πήρε τη χάρη! Εάν αύριο λυνόταν το θέμα με τα παλιά κοιμητήρια, δεν θα είχα κανένα λόγο να συνεχίσω να είμαι δημοτικός σύμβουλος στο δήμο. Πολλοί έχουν κατηγορήσει και έχουν πει ότι δεν κατοχυρώθηκε νομικά από το δήμο ο χώρος, πριν γίνουν αυτά τα έργα. Είναι μεγάλο λάθος. Σύμφωνα με το νόμο 582 του 1968, το ΘΕΠΑΝ ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το 1994  κλήθηκα να διορθώσω την κατάσταση που υπήρχε εκείνη τη στιγμή στα κοιμητήρια. Ξαφνικά εμφανίστηκε η εκκλησία και είπε “αυτό είναι δικό μας”. Ο εκπρόσωπος της εκκλησίας κ. Βαρνάβας ήθελε να κατασκευάσει εκεί ένα εκκλησιαστικό λύκειο κάτι το οποίο δε το δεχόμουν ως δήμαρχος, γιατί θεωρούσα πως αν έπρεπε να χτιστεί λύκειο, αυτό έπρεπε να είναι για τα παιδιά του Ελευθερίου Κορδελιού.

Στις 17 Ιουλίου 1997 με τη σύμφωνη γνώμη του Μητροπολίτη Διονυσίου Α’ ξεκινήσαμε το έργο, το οποίο διήρκησε τέσσερα χρόνια και ξεκίνησαν να λειτουργούν τα πάντα στο χώρο. Το 2004 ο Μητροπολίτης Διονύσιος απεβίωσε και ανέλαβε ο κ. Βαρνάβας και από τότε ξεκίνησαν οι γκρίνιες και οι ενοχλήσεις. Οι διοικήσεις που ακολούθησαν ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Ο Μητροπολίτης έφτασε στο σημείο να πει ότι “και τόσα χρόνια που το είχατε πρέπει να μας πληρώσετε αναδρομικά ενοίκια“.

-Όπως καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις η δυσοσμία που συνδέεται με την παρουσία των ΕΛΠΕ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου. Σύμφωνα με τον την διοίκηση, τα ΕΛΠΕ ανταποκρίθηκαν στο αίτημά της και έδειξαν σημάδια συνεργασίας. Ο δήμος μπορεί να ασκήσει περισσότερη πίεση ή έχει εξαντλήσει τα περιθώρια;

Περισσότερη πίεση σίγουρα μπορεί να ασκήσει λαμβάνοντας υπόψιν ότι σήμερα δεν ασκεί καθόλου. Αν έχουν γίνει βελτιώσεις, αυτό πρέπει να το λέει ο κόσμος. Ωστόσο, κανείς δε λέει ότι κάτι πήγε καλύτερα. Ο δήμαρχος κ. Μανδαλιανός στη ΔΕΘ παρευρέθηκε και εγκαινίασε το περίπτερο της elpedison.

Το ΑΠΘ μετά από μελέτες εντόπισε τον ένοχο που προκαλεί τη δυσοσμία και ο ένοχος πλέον έχει ονοματεπώνυμο, λέγεται ΕΛΠΕ. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είμαστε σε μετωπική ρήξη μαζί τους, και δε δεχόμαστε καμία χορηγία από αυτούς. Η σημερινή διοίκηση  το Δεκέμβριο του 2020 πήρε κρυφά χορηγία από την elpedison, χωρίς να κάνει αποδοχή το ΔΣ παραβιάζοντας τις αρχές του ΔΣ. Θα πρέπει να δρομολογηθεί η σταδιακή απομάκρυνση της βιομηχανίας από την περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης.

-Αρνητική κριτική ασκήθηκε στο δήμο σχετικά με την περίπτωση της έξωσης που προχώρησε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται το ΚΕΠ Ευόσμου. Το γεγονός οφείλεται σε ολιγωρία της διοίκησης;

Αυτό ήταν άκρως προσβλητικό, ήρθε ο δικαστικός επιμελητής και είπε στους υπαλλήλους πάρτε τα προσωπικά σας αντικείμενα και βγείτε. Άλλαξαν τις κλειδαριές, κάτι που συμβαίνει σε κάποιους κακοπληρωτές, απατεωνίσκους ή σε κάποιους ανήμπορους. Τί από τα τρία είναι ο Δήμος; Υπήρξε μεγάλη απραγία από την πλευρά της διοίκησης σε αυτό το θέμα.

-Πώς τοποθετείστε στο ζήτημα της χρηματοδότησης που έχει λάβει ο δήμος για την κατασκευή του 25ου Δημοτικού Σχολείου η οποία θα λήξει στις 31/12 και παραμένει αχρησιμοποίητη;

Είναι ειρωνικό να έχεις τη χρηματοδότηση, όταν για να την πετύχεις σου βγαίνει η πίστη και για λόγους διαδικαστικούς, επειδή δεν είναι έτοιμη η μελέτη ή επειδή είναι ελλιπής να χάσεις τα χρήματα. «Μου φαίνεται η Αθήνα μας δουλεύει», ακούστηκε από τη διοίκηση κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, από κάτω από την πλευρά των συμβούλων ακούστηκε «μάλλον εσείς μας δουλεύετε

-Το Σεπτέμβριο του 2020 παρουσιάστηκε από το δήμαρχο το σχέδιο παρεμβάσεων στην οδό Παπανδρέου. Ένας δρόμος που έχει και τη δική σας ιστορία καθώς ως δήμαρχος είχατε μια πολύ συγκεκριμένη θέση σχετικά με τη λειτουργία του συγκεκριμένου δρόμου. Τελικά πώς μπορεί η Παπανδρέου να λειτουργήσει προς όφελος τόσο των κατοίκων αλλά και της τοπικής οικονομίας;

Αυτός ο δρόμος έχει και τη δική μου ιστορία. Όταν ήμουν δήμαρχος τον είχα αναπλάσει και ο στόχος μου ήταν να γίνει πεζόδρομος και το υπερασπίζομαι ακόμη. Είχα καταφέρει να γίνει ημιπεζόδρομος. Αυτό το ξέρω ότι δεν είναι ορθό, την ίδια στιγμή όμως χτιζόταν στις παρυφές του δρόμου το υπόγειο πάρκινγκ και αμέσως μετά θα εφαρμοζόταν αυτό που προβλεπόταν από τους μελετητές. Με το που θα ολοκληρωνόταν το υπόγειο πάρκινγκ, ο δρόμος θα γινόταν πεζόδρομος. Ήταν ξεκάθαρο.

Έρχεται σήμερα ο δήμαρχος και λέει “εγώ θα διευθετήσω αυτό το χώρο“. Τραγική ειρωνεία…Προσέλαβε έναν πολύ καταρτισμένο μελετητή, που είχα προσλάβει εγώ τότε για το συγκεκριμένο δρόμο. Με αυτόν είχα κάνει εγώ τότε την μελέτη. Ο μελετητής παραιτήθηκε, σύμφωνα με το δήμαρχο ήταν προσωπικοί λόγοι, εγώ το ερμηνεύω αλλιώς…ότι δεν εισακουγόταν.

-Γιατί η αντιπολίτευση δε ψηφίζει τη δημοπράτηση του πάρκινγκ;

Δεν είναι δημοπράτηση. Είναι ανάθεση. Το υπόγειο πάρκινγκ είναι μια υπόθεση που ξεκίνησα και τελείωσα εγώ. Ξέρω ποια ήταν η ανάγκη να κατασκευαστεί. Ήρθε μία πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο που έλεγε ότι το πάρκινγκ θα το αναθέσουμε, δε θα το δημοπρατήσουμε, σε έναν ιδιώτη, έναντι 4.500 ευρώ το χρόνο. Το περίπτερο που είναι κάτω από το παλιό δημαρχείο πληρώνει 414 ευρώ το μήνα στο δήμο. 

Ο ιδιώτης έχει να πληρώσει το ενοίκιο, δημοτικά τέλη, ΦΠΑ, φόρο και να βγάλει και κέρδος. Παρόλο το χαμηλό ποσό, ο προηγούμενος ιδιώτης που ανέλαβε το πάρκινγκ δεν άντεξε, δεν έβγαινε.

Δείτε επίσης: Καϊτετζιδης: «Το πάρκο Κατσαντώνη ανήκει στον Δήμο Κορδελιού – Εύοσμού – Θα το πάμε δικαστικά»

Loading