Συζήτηση για τα εργασιακά και τον συνδικαλισμό σε εκδήλωση παράταξης του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης

Προβληματισμό και «ανησυχία» για τις νέες ρυθμίσεις για τα εργασιακά και τον συνδικαλισμό, εξέφρασαν οι ομιλητές σε εκδήλωση – συζήτηση, που διοργάνωσε απόψε η παράταξη «Δικηγορική Συνεργασία – Ανεξάρτητοι», στο αμφιθέατρο του κτιρίου εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

«Το πιο ενδιαφέρον σημείο στις εργασιακές διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, είναι οι ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις και τη διαιτησία» είπε ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ,  Άρης Καζάκος, τονίζοντας ότι αυτές, εξαιτίας του σημαντικού ρόλου τους, είχαν βρεθεί και στο «κέντρο των μνημονίων»  και ιδίως του δεύτερου μνημονίου.

propoli

«Η ΝΔ, χωρίς τις σκληρές δεσμεύσεις των μνημονίων, δείχνει πάλι την ταυτότητά της. Πρόκειται για μια μνημονιακή πολιτική σε μεταμνημονιακή εποχή» τόνισε ο ομιλητής.
Ο κ. Καζάκος υποστήριξε ότι με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρείται η «αναίρεση» της λειτουργίας των συλλογικών συμβάσεων, κυρίως των κλαδικών, καθώς «με σειρά εξαιρέσεων από το πεδίο εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων, διαλύεται, τόσο η προστατευτική, όσο και η ‘καρτελική’ τους λειτουργία», με συνέπεια και οι εργαζόμενοι να μην προστατεύονται επαρκώς και οι επιχειρήσεις να είναι εκτεθειμένες σε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τόνισε επίσης, ότι με τις επικείμενες ρυθμίσεις, το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, «από κανόνα μετατρέπεται σε εξαίρεση, πολύ περιορισμένη και προβληματική», με αποτέλεσμα την «υπολειτουργία, ή και αναίρεση της διαιτησίας» και με αρνητικές συνέπειες για τα δικαιώματα και τους όρους εργασίας.

«Ο νομικός κόσμος είναι υποχρεωμένος να λάβει θέση για αυτό που πρόκειται να συμβεί στα εργασιακά», τόνισε ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του ΔΣΘ, Μανώλης Λαμτζίδης και πρόσθεσε: «Εκτιμούμε ότι πρόκειται για κατεδάφιση των κατακτήσεων των εργαζομένων, άρα κλονίζεται το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου».

Ειδικότερα, στις προβλέψεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για τον συνδικαλισμό, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γραμματέας του ΕΚΘ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο δικηγόρος και πρώην γενικός γραμματέας του ΔΣΘ, Χάρης Βεργούλης.

«Στοχοποιείται το δικαίωμα στην απεργία» υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Δε φτάνει ο τρόμος της ανεργίας, της απόλυσης και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, τώρα μπαίνει και το μακρύ χέρι του κράτους, μέσα από τη λογική του ελέγχου. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία σε σωματεία που βρίσκονται σε χώρους απλωμένους και πολυδιασπασμένους, δε θα μπορούν καν να ληφθούν αποφάσεις».

«Τις πλειοψηφίες τις δημιουργούν οι εργαζόμενοι» τόνισε ο κ. Βεργούλης αναφερόμενος στο απεργιακό δικαίωμα, και πρόσθεσε: «Τα όργανα των σωματείων είναι αιρετά, είναι εκλεγμένα και λογοδοτούν στα μέλη τους, στους εργαζόμενους».

 

©Πηγή: amna.gr

Loading