Θεσσαλονίκη: Μαθητές ΕΠΑΛ έδωσαν νέα ζωή σε τρόφιμα, που θα κατέληγαν στα απορρίμματα

Εκατοντάδες κιλά τροφίμων που θα κατέληγαν στα απορρίμματα, «κακομούτσουνα» φρούτα και λαχανικά, έγιναν η πρώτη ύλη μόρφωσης, επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης μαθητών της Α’ Λυκείου στο 5ο εσπερινό ΕΠΑΛ στη Θεσσαλονίκη.

Ενήλικες στην πλειονότητα τους -άλλοι σκληρά εργαζόμενοι σε δύσκολες δουλειές, άλλοι με οικογενειακές υποχρεώσεις και οικονομικά βάρη- οι μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» με το έργο «Το 5ο εσπερινό ΕΠΑΛ στηρίζει δημιουργώντας».

propoli

Οι δράσεις του έργου στη σύλληψή τους ήταν απλές, έδωσαν όμως ένα αποτέλεσμα εντυπωσιακό και πολυεπίπεδο, εμπνέοντας τους ίδιους τους συμμετέχοντες και δίνοντάς τους κίνητρο να μην εγκαταλείψουν το σχολείο, αλλά δείχνοντας και τον δρόμο μέσα από τον οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί να συμβάλλει στην κοινωνική αλληλεγγύη και την περιβαλλοντική προστασία.

Από τη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης η εθελοντική ομάδα «Περβολάρηδες» έστελνε κάθε Παρασκευή στο σχολείο τελάρα με ώριμα φρούτα και λαχανικά, τα οποία θα κατέληγαν στους κάδους απορριμμάτων.

Δουλεύοντας μέσα σε τρεις τομείς και έχοντας την υποστήριξη εκπαιδευτικών τους των αντίστοιχων ειδικοτήτων, μεταποίησαν και συσκεύασαν τα τρόφιμα, αξιοποίησαν υπολείμματα όπως φλούδες και καμμένα τηγανέλαια για την παρασκευή καλλυντικών, παρουσίασαν σχέδια κοινωνικής επιχειρηματικότητας και απέσπασαν βραβεία σε διαγωνισμούς, και τελικά διέθεσαν τα προϊόντα που δημιούργησαν για να στηρίξουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Σφοδρό τροχαίο ατύχημα έξω από το Σέδες

Loading