Νίκος Καραγιαννακίδης / Έτσι… ακυρώνεται η Συμφωνία των Πρεσπών

Του Νίκου Καραγιαννακίδη
Όταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για “Μακεδονική Μειονότητα” -εδώ και καιρό- τι να σου κάνει και το ΒΒC; Το ερώτημα είναι σοβαρό κε πρωθυπουργέ κι εσείς συνεχίζετε να απαντάτε στα δύσκολα με “κύκλους” και από υπόγεια και όχι θεσμικά και φανερά, μήπως και χάσετε το Νόμπελ. Ίσως και το “Όσκαρ ερμηνείας” για όσα υποδύεστε κατά καιρούς, με δικούς σας “σκηνοθέτες”, με δικούς σας “κομπάρσους”, δικά σας “σκηνικά” και δικές σας “ομπρέλες”…
Το αυτονόητο θα ήταν να ζητούσε το Μαξίμου από το BBC να… ακυρώσει και να επανορθώσει για το “ρεπορτάζ” του γιατί είναι αντίθετο στη “Συμφωνία των Πρεσπών” και γιατί προσβάλλει αυτοδικαίως και τα… δύο συμβαλλόμενα μέρη. Επίσης, θα ανέμενα από τους δύο διεκδικητές του βραβείου ειρήνης να προέβαιναν σε κοινές δηλώσεις που θα απαντούσαν στο σχετικό “ρεπορτάζ” και θα έλεγαν νέτα σκέτα ότι η “Συμφωνία των Πρεσπών” δεν επιτρέπει τέτοιες ενέργειες.
Στο άρθρο 3 παρ. 4 ρητά ορίζεται ότι «τα μέρη δεσμεύονται να μην επιχειρούν, υποκινούν, υποστηρίζουν ή ανέχονται πράξεις η δραστηριότητες μη φιλικού χαρακτήρα κατά του άλλου Μέρους». Στο άρθρο 4 παρ. 2 ρητά ορίζεται ότι: «Έκαστο Μέρος δεσμεύεται να μην προβαίνει σε ή επιτρέπει οιεσδήποτε αλυτρωτικές δηλώσεις και δεν θα υιοθετεί οιεσδήποτε παρόμοιες δηλώσει από εκείνους που φέρονται να δρουν για λογαριασμό ή για το συμφέρον του Μέρους».
Στο δε άρθρο 6 παρ. 2 ρητά ορίζεται ότι «Έκαστο Μέρος θα λάβει αμελλητί αποτελεσματικά μέτρα για να αποθαρρύνει και να αποτρέπει την εκδήλωση πράξεων από ιδιωτικούς φορείς που πιθανόν υποδαυλίζουν την βία, το μίσος ή την εχθρότητα εναντίον του άλλου μέρους. Εάν ένας ιδιωτικός φορέας στο έδαφος ενός Μέρους εμπλακεί σε τέτοιου είδους δραστηριότητες χωρίς να το γνωρίζει αυτό το Μέρος, αυτό το Μέρος, μόλις λάβει γνώση αυτών των ενεργειών, θα λάβει αμελλητί όλα τα απαραίτητα μέτρα που του παρέχει ο νόμος».
Στο άρθρο 6 παρ. 3 ρητά ορίζεται ότι: «Έκαστο Μέρος θα αποτρέπει και θα αποθαρρύνει ενέργειες, περιλαμβανομένων των προπαγανδιστικών, από ιδιωτικούς φορείς που πιθανόν υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό ενάντια στο άλλο Μέρος».
Μετά από αυτά, το να υβρίζει ο θλιβερός πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ την αντιπολίτευση συνιστά ευθεία παραβίαση της… Συνθήκης των Πρεσπών. Επίσης, το να αδρανεί ο κ. Ζάεφ στο να καταγγείλλει το «ρεπορτάζ» του BBC -ενώ θέλει και Νόμπελ Ειρήνης- καταδεικνύει ότι στη σχετική συμφωνία δεν υπάρχει καλή πίστη. Επίσης το δεύτερο Μέρος (τα Σκόπια δηλαδή) προσήλθαν κι υπέγραψαν τη συμφωνία… κακόπιστα κι αυτό αποτελεί μία καλή βάση για τη νομική ακύρωση της συμφωνίας μέσω καταγγελίας…
Ο κ. Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος της Θεσσαλονίκης 

Loading

propoli