Νότης Μηταράκης / Απομυζούν την παραγωγική Ελλάδα

Γράφει ο Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου της ΝΔ και αν. τομεάρχη Εργασίας
“Για πρώτη φορά, μια κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια – προφανώς για να μπορέσει να διαχειριστεί το θέμα της περικοπής των συντάξεων.

propoli

Πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών από το Μεσοπρόθεσμο του περασμένου Μαΐου. «Εξαφανίζει» τα περίφημα «αντίμετρα» που η ίδια είχε ψηφίσει πριν έξι μήνες, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει ούτε σταθερή κοινωνική πολιτική, ούτε κάποια κοινωνική ευαισθησία. Αντίθετα πρόκειται για καιροσκοπική τακτική για να διαχειριστεί την επερχόμενη εκλογική ήττα.

Το να μη γίνουν οι περικοπές των συντάξεων από 1.1.2019 – τις οποίες πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε, είναι καλοδεχούμενο. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι όλα αυτά ήταν αχρείαστα το 2014. Αν δεν υπήρχε το καταστροφικό 2015, κανείς σήμερα δεν θα συζητούσε για τις συντάξεις. Και φυσικά επισημαίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει συστηματικά να αναφερθεί στους νέους συνταξιούχους, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν τις μειωμένες συντάξεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ακόμα και οι εξαγγελίες για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών είναι προσχηματικές: Γιατί από 1.1.2019 θα εφαρμοστεί η αλλαγή της εισοδηματικής βάσης υπολογισμού των εισφορών (και αυτό μέτρο ΣΥΡΙΖΑ), άρα όλοι θα είχαν μια σημαντική επιβάρυνση στις εισφορές τους – τώρα απλά αυτό θα μετριαστεί. Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε αναπτυξιακή, ούτε προσφέρει σημαντική ελάφρυνση. Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ μίλησε για μείωση εισφορών για όλους, που θα οδηγήσει σε μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους εργαζόμενους και τόνωση της απασχόλησης.

Η κυβέρνηση φτιάχνει ένα αφήγημα πλεονασμάτων, στερώντας πόρους από την οικονομία, απομυζώντας την παραγωγική Ελλάδα και τελικά υπονομεύοντας τις μελλοντικές προοπτικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο «σπάσιμο» του ΑΚΑΓΕ, του «κουμπαρά» των μελλοντικών γενεών με μεταφορά 400 εκατομμυρίων στον ΕΦΚΑ. Ναι μεν ήταν ποσό προϋπολογισμένο, εφόσον όμως η κυβέρνηση διατείνεται ότι ο ΕΦΚΑ έχει σημαντικά πλεονάσματα, ήταν παντελώς αχρείαστο.

Μοιράζει εξάλλου υποσχέσεις για παροχές που όμως δεν τις περιλαμβάνει στον Προϋπολογισμό, δείχνοντας έτσι ότι δεν έχει πρόθεση να τις κάνει. Το νησιωτικό ΦΠΑ το κατήργησε για όλα τα νησιά, ακόμα και για τα μικρότερα και ακριτικά. Σήμερα το νησιωτικό ΦΠΑ ισχύει μόνο για 5 νησιά που μαστίζονται από τη μεταναστευτική κρίση. Τώρα διαδίδει ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, δεν θα εφαρμοστεί η πλήρης κατάργηση, αλλά κανένα ποσό δεν έχει προϋπολογιστεί.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καταθέτει φέτος τον τελευταίο της προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό «σεναρίων» – «ήξεις αφήξεις». Αποδεικνύοντας ότι για αυτή, οι θεσμοί και τα κείμενα υπάρχουν μόνο για να εξυπηρετούν τις μικροκομματικές τους επιδιώξεις. Αλλά η καταστροφική πορεία τους σταματά με τις εκλογές, οι οποίες όσο πιο γρήγορα έρθουν, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα”.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Loading