INTIME

Πιο Καραμανλικοί και από τον Καραμανλή

Τα χρόνια που ακολούθησαν της παραίτησης του Κώστα Καραμανλή από την αρχηγία της ΝΔ πολλοί «αντάρτες» της γαλάζιας παράταξης χρησιμοποίησαν λίγο ή πολύ το όνομα «Καραμανλής» και ό,τι αυτό για τους ίδιους –κυρίως– σημαίνει.

propoli

Έτσι ακούσαμε συχνά πυκνά από πολιτικούς που ήταν εκτός Νέας Δημοκρατίας να ομιλούν για την «καραμανλική παράδοση» και να θέλουν να την υπερασπιστούν περισσότερο και από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό. Κλασσικό παράδειγμα ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εμφανίστηκε πολλές φορές ως καραμανλικότερος του Καραμανλή την ώρα που αντιμαχόταν σκληρά το κόμμα στο οποίο συμμετείχε ο ίδιος ο Καραμανλής.

Σήμερα, με τον Πάνο Καμμένο στο κανναβάτσο και το κόμμα του να μένει εκτός εκλογικής μάχης, έχουν απομείνει κάποιοι εκφραστές αυτής της προσέγγισης, οι οποίοι μάλιστα δεν διστάζουν –την ώρα που καταδικάζουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για τα πεπραγμένα των τελευταίων 40 ετών– να εκθειάζουν παράλληλα τον Κώστα Καραμανλή και τη διακυβέρνησή του.

Δεν ξέρω αν τους διαφεύγει το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός –όπως και ο συνονόματός του βουλευτής Σερρών– θα δώσει τη μάχη από την πλευρά της ΝΔ, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι το αφήγημα αυτό έχει ξεπεραστεί και στις συγκεκριμένες εκλογές δεν φαίνεται να μπορεί να επηρεάσει και κανέναν.

Αντίθετα εκείνο που χρειάζεται ο κόσμος ο οποίος γνωρίζει τις ευθύνες των τελευταίων 40 ετών και ξέρει πού να τις αποδώσει είναι το όραμα, είναι το μέλλον. Το πάρα πολύ πετυχημένο σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ –στις προηγούμενες εκλογές– «η ελπίδα έρχεται» είναι το μείζον και όχι η λάσπη αδιάκριτα και κατά παντός αντιπάλου. Είναι γεγονός ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όπως γεγονός είναι ότι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, όταν ένας έχει φάει το καταπέτασμα και ο άλλος τα ψίχουλα που πέσανε από το τραπέζι.

Ο Κώστας Καραμανλής παίρνει θέση στις επερχόμενες εκλογές με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της ΝΔ, και ίσως αυτό να είναι και το πλέον εμφανές σημάδι ότι ο δρόμος προς την προεδρία της δημοκρατίας έχει ανοίξει για τα καλά…


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Loading