Χ.Μανταρτζίδης/ Η σημασία της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων

Του Χρήστου Μανταρτζίδη

propoli

Η σημασία της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των ΕλλήνωνΠοια είναι η σημασία της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή των Ελλήνων; Είναι τόσο σημαντική για την συνέχεια της διαδικασίας και γιατί;

Το «Μακεδονικό Πρόβλημα» είναι ένα μείζον εθνικό θέμα που διχάζει εδώ και καιρό τους πολίτες και προκαλεί ποικίλα σχόλια και ακραίες αντιδράσεις. Αν και αποτελεί το βασικό προεκλογικό ζήτημα, αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα από τον κυβερνητικό συνασπισμό των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με τις αλλοπρόσαλλες  απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ από την μια και των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου από την άλλη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ   επιμένουν στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο κ. Κοτζιάς πρώην Υπουργός Εξωτερικών  ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί  από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς «η απαραίτητη πλειοψηφία έχει βρεθεί ήδη από το 2017». Παραδέχεται δηλαδή ότι υπήρχε μυστικός σχεδιασμός για ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό εθνικό  θέμα, ερήμην της ελληνικής κοινωνίας, των άλλων κομμάτων και του κοινοβουλίου  (και με την συνδρομή ενδεχομένως ξένου παράγοντα).

Ο κ Πάνος Καμμένος πρόεδρος των ΑΝΕΛ από τη άλλη, διακηρύσσει ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει για κύρωση στη Βουλή και αποχωρήσει από το Κυβερνητικό σχήμα. Προφανώς όμως ο κ Καμμένος δεν γνωρίζει ότι ο ίδιος ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ Στόλτνμπεργκ σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα αλλά και κυρώσεις για όποια πλευρά την αθετήσει. Η συμφωνία των Πρεσπών λοιπόν (και ας το μάθει πλέον και ο κ Καμμένος) δημιούργησε τετελεσμένα  και παράγει ήδη έννομα αποτελέσματα εις βάρος της Ελλάδας: την ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, χωρίς η Ελλάδα να μπορεί να ασκήσει πλέον βέτο.

Επιπλέον η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  αναγνώρισε ότι στους Βόρειους γείτονές μας τα πάντα και για πάντα. Αναγνώρισε ότι υπάρχει χώρα που ονομάζεται Μακεδονία, και κατοικείται από «Μακεδόνες» στην εθνικότητα πολίτες, οι οποίοι μιλάνε την «Μακεδονική» γλώσσα. Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ  Ζόραν Ζάεφ πολλές φορές προχωράει πλέον σε πολιτικές δηλώσεις που προκαλούν αντιδράσεις στην Ελλάδα. «Είμαι Μακεδόνας» υποστηρίζει «και  μιλάω την Μακεδονική γλώσσα. Είναι δικαίωμα μου». Επίσης  εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η Υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ κα  Ρ. Σεκερίνσκα δήλωσε ότι η χώρα της εξασφάλισε μια πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και κέρδισε την υποστήριξη των πολιτικών ηγετών παγκόσμιου κύρους.

H Ελλάδα με την υπογραφή της στην συνθήκη των Πρεσπών απεμπόλησε το πλέον ισχυρό διαπραγματευτικό της όπλο και ταυτόχρονα άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για την ένταξή της FYROM, σε δύο εκ των μεγαλύτερων οργανισμών στον κόσμο, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στους οποίους διακαώς επιθυμούσαν όλες οι κυβερνήσεις της FYROM να εισέλθουν, αλλά «σκόνταφταν» στο βέτο των προηγούμενων Ελληνικών Κυβερνήσεων (ναι, αυτών που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε γερμανοτσολιάδες, πουλημένους κλπ).

Είτε επικυρώσει είτε όχι την συμφωνία των Πρεσπών η Βουλή των Ελλήνων, η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι δεδομένη. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος των γειτόνων μας μέχρι τώρα. Η είσοδος στο ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται έγκριση από τα κοινοβούλια. Η ένταξη στην ΕΕ χρειάζεται έγκριση. Η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί (ακόμη) να μπλοκάρει την ένταξή τους στην ΕΕ.

Το άλλο μεγάλο κέρδος που αποκόμισαν οι γείτονες μας από την Συνθήκη των Πρεσπών, είναι η ίδια η συνθήκη.  Η Ελληνική Κυβέρνηση τους αναγνώρισε με κάθε επισημότητα εθνότητα και γλώσσα και αυτό δημιούργησε τετελεσμένο. Αυτό το κείμενο τούς νομιμοποίησε ως Μακεδόνες, με ότι αυτό σημαίνει. Η συνθήκη είναι νομικά ισχυρή διότι την υπέγραψε η Ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, την οποία εξέλεξε ο Ελληνικός λαός να τον εκπροσωπήσει, και αυτό κάνει (ή νομίζει ότι αυτό κάνει). Οι Έλληνες ψήφισαν με γνώμονα το ατομικό τους συμφέρον και όχι το συμφέρον της πατρίδας. Κοίταξαν την πάρτη τους και τίποτα άλλο. Ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο για να τιμωρήσουν τους προηγούμενους. Εξέλεξαν έναν πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, έναν άεργο, γεμάτο αυταπάτες που τους υποσχέθηκε να τους χαρίσει τα δάνεια και να τους μοιράσει χρήμα. Και ένα κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ κολλημένο στο αριστερό του παρελθόν και την παρωχημένη ιδεολογία του, που δεν έχει  καμία σχέση με την πραγματικότητα και το παρόν.

Όσο για τον κ Καμένο και τους ΑΝΕΛ, δεν έχει πλέον καμία σημασία αν θα καταψηφίσουν τη συνθήκη. Αν πραγματικά ήταν πατριώτες το μόνο που θα έπρεπε να κάνουν ήταν να αποχωρήσουν από την Κυβέρνηση πριν την συμφωνία. Ακολούθησαν όμως την στρατηγική της πίτας  (και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος) και συνέχισαν την καριέρα τους στις καρέκλες της εξουσίας. Όλα τα άλλα που υποστηρίζει ο κ Καμμένος είναι εκ του περισσού.

Η καυτή πατάτα βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης. Αν και η  ΝΔ και ο κ Μητσοτάκης προσωπικά, ακολουθεί μια πιο σκληρή και πατριωτική γραμμή. Αν καταψηφίσει  τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ Μητσοτάκης θα βρεθεί απέναντι στην βούληση των ιστορικών μας συμμάχων.  Αν υπερψηφίσει την συμφωνία θα επωμιστεί πολιτικό κόστος, για το οποίο δεν ευθύνεται ούτε αυτός αλλά ούτε και η παράταξη της ΝΔ.

Το 2019 είναι  εκλογικό έτος. Η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη απωλέσει την διπλωματική της ισχύ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό που θα κληθεί να διαχειριστεί πλέον η νέα Κυβέρνηση είναι να διαπραγματευτεί ¨ανοιχτόμυαλα¨ και να προσπαθήσει να κερδίσει όσο περισσότερα μπορεί από μια χαμένη για την Ελλάδα υπόθεση.  Να διαπραγματευτεί από μια πολύ  πιο δύσκολη θέση και χωρίς να έχει (δυστυχώς) το πλέον ισχυρό μας διαπραγματευτικό όπλο το οποίο παρέδωσε αμαχητί η σημερινή κυβέρνηση. Να κοιτάξει περισσότερο το μέλλον παρά το παρελθόν και να λειτουργήσει με την λογική και όχι με το θυμικό.  Άλλωστε, η πληγή της Μακεδονίας που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, θα συνεχίσει να αιμορραγεί και δεν θα κλείσει ποτέ…

Loading