Λ. Αυγενάκης / Ψευδεπίγραφες οι αλλαγές στο Σκοπιανό Σύνταγμα

Γράφει ο Λ. Αυγενάκης *
Ψευδεπίγραφες οι αλλαγές στο Σκοπιανό Σύνταγμα! Ο θλιβερός κυβερνητικός θίασος του ΣΥΡΙΖΑ, η ιδεοληπτική παρέα που ανήλθε στην εξουσία από το περιθώριο της πολιτικής σκηνής με ψέματα, κενές υποσχέσεις και ακατάσχετη λασπολογία ακόμη και τώρα, στις τελευταίες της στιγμές, περιποιεί τιμή στο… ένδοξο παρελθόν της και την παράδοση στην εξαπάτηση και την παραπλάνηση του ελληνικού λαού.

propoli

Πέρα από τις τακτικές συγκάλυψης των πραγματικών δεδομένων στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη των προθύμων και τη σιωπηρή συνέργεια των ΑΝΕΛ κατήργησε την εθνική στρατηγική, τις απαραβίαστες «κόκκινες γραμμές», που καμία κυβέρνηση και κανείς πρωθυπουργός δεν είχαν παραβεί.

Με τη συμφωνία των Πρεσπών τα Σκόπια εξασφαλίζουν:

α. Την αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας ότι οι πολίτες τους θα ονομάζονται «Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

β. Χρήση του όρου nationality (που μεταφράζεται και ως ιθαγένεια και ως εθνικότητα) αντί αυτής του όρου citizenship (που αποδίδει καλύτερα την έννοια της σχέσης του πολίτη με το κράτος).

γ. Αναγνώριση της γλώσσας ως «μακεδονικής».

δ. Αναγνώριση από την Ελλάδα και ελευθερία χρήσης των ακρωνύμιων MK και MKD («Makedonija») αντί ΝΜ ή ΝΜΚ (North Macedonia).

ε. Αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας μέσω της επαναλαμβανόμενης αναφοράς αυτής στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

στ. Δεν υπάρχει πουθενά μια ξεκάθαρη αναφορά στην Ελληνική Μακεδονία (Η Συμφωνία αναφέρεται “σε βόρεια περιοχή του Α Μέρους”).

ζ.  Αναγνώριση και ενίσχυση του αφηγήματος περί εθνικής «μακεδονικής» ταυτότητας (με εξαίρεση μόνο της ελληνικής αρχαίας ιστορίας).

η. Έναρξη διαδικασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, άσχετα από το εάν κυρωθεί η συμφωνία ή όχι.

θ. Δέσμευση  της Ελλάδας να μην αντιταχθεί,  όχι μόνο στην υποψηφιότητα, αλλά και στην ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» σε διεθνείς οργανισμούς χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση. Δηλαδή ακόμα και αν τα Σκόπια δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

ι. Συζήτηση για χρήση εμπορικών ονομασιών, σημάτων και επωνυμιών. Οι επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους.

ια. Σύσταση διεπιστημονικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας και των δύο χωρών ώστε να αρθούν οι αλυτρωτικές αναφορές. Πρόκειται δηλαδή, για έμμεση, αλλά σαφή παραδοχή, ότι και η Ελλάδα τρέφει και εκείνη αλυτρωτικές βλέψεις εναντίον των Σκοπίων!

Όλες αυτές οι παραχωρήσεις από μια κατ’ ουσίαν απονομιμοποιημένη κυβέρνηση δημιουργούν ένα θερμοκήπιο εκρηκτικού αλυτρωτισμού και βέβαια επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα για τη δήθεν «μακεδονική» μειονότητα στη Βόρεια Ελλάδα.

  • Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Loading