Κουμμουνισμός και ναζισμός δύο ολοκληρωτικά καθεστώτα με ίδια αποτελέσματα

Χρειάστηκαν 80 χρόνια περίπου, για να καταδικάσει η Ε.Ε και να εξισώσει αυτά τα δύο καθεστώτα τα οποία ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ, το οποίο θεωρήθηκε πως ήταν αυτό που ευθυνότανε για την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συγκεκριμένα το Ευρωκοινοβούλιο το 2019 με αφορμή τα 80 χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πέρασε ψήφισμα σχετικά με τη “σημασία της ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης”.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος φοιτητής Νομικής Α.Π.Θ.

propoli

Το ψήφισμα πέρα από το να καταδικάζει τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, εξισώνει τον ναζισμό με κομμουνισμό. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τις παρατάξεις σχεδόν ολόκληρου του πολιτικού φάσματος (από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Συντηρητικούς Μεταρρυθμιστές και τους Φιλελεύθερους, μέχρι τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες και επικυρώθηκε με 535 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 52 λευκά.

Η Ευρωβουλή επικύρωσε το ψήφισμα και μεταξύ άλλων αναφέρει μέσα πως, “το ναζιστικό και το κομμουνιστικό καθεστώς διέπραξαν μαζικούς φόνους, γενοκτονία και εκτοπίσεις και προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ανθρωπότητας απώλεια ανθρώπινων ζωών και στέρηση ελευθερίας”, καταδικάζει το Ολοκαύτωμα αλλά και “τις επιθετικές πράξεις, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από το ναζιστικό, το κομμουνιστικό και τα λοιπά ολοκληρωτικά καθεστώτα”.

Πρέπει να θυμίσουμε πως το σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ ακολούθησε τη Συνθήκη Ναζί-Σοβιετικών για τα σύνορα και τη φιλία μεταξύ των δύο καθεστώτων, της 28ης Σεπτεμβρίου 1939, η Πολωνική Δημοκρατία ήταν η πρώτη που δέχτηκε εισβολή από τον Χίτλερ και δύο εβδομάδες αργότερα από τον αρχικά σύμμαχό του Στάλιν ,εισβολές που στέρησαν από τη χώρα την ανεξαρτησία της και αποτέλεσαν μια άνευ προηγουμένου τραγωδία για τον πολωνικό λαό– η κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε επιθετικό πόλεμο κατά της Φινλανδίας στις 30 Νοεμβρίου 1939, και τον Ιούνιο του 1940 κατέλαβε και προσάρτησε μέρη της Ρουμανίας –εδάφη που ποτέ δεν επιστράφηκαν– όπως επίσης προσάρτησε τις ανεξάρτητες δημοκρατίες της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

Όλα αυτά τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος αξιολογήθηκαν και τιμωρήθηκαν με τις δίκες της Νυρεμβέργης, εξακολουθεί να υφίσταται επείγουσα ανάγκη για ευαισθητοποίηση, ηθική αξιολόγηση και νομική διερεύνηση των εγκλημάτων του σταλινισμού και άλλων δικτατορικών καθεστώτων. Τα οποία ενώ η Ιστορία τα καταδίκασε με την μαρτυρία της, δεν αξιολογήθηκαν ακόμη από κανένα δικαστήριο. Βεβαία ορισμένα κράτη έχουν δείξει τον ( δρόμο ) για την απαλλαγή από τις δύο αυτές γάγγραινες της ιστορία ( κουμμουνισμό – ναζισμό ) απαγορεύοντας αυτές τις ιδεολογίες δια νόμου, διότι είναι επικίνδυνες για την ίδια την Δημοκρατία. Η Ε.Ε ένιωσε την ανάγκη να προστατεύσει την ίδια την Ευρώπη αλλά και την μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων και η αναγνώριση και συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς των εγκλημάτων που διέπραξαν η σταλινική, η ναζιστική και οι λοιπές δικτατορίες, έχουν ζωτική σημασία για την ενότητα της Ευρώπης και του λαού της και για την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας απέναντι στις σύγχρονες εξωτερικές απειλές.

Αυτή η απόφαση πάρθηκε διότι όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 ΣΕΕ, η Ένωση είναι θεμελιωμένη στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες· υπενθυμίζει ότι εν λόγω αρχές είναι κοινές σε όλα τα κράτη μέλη και υπενθυμίζει ότι το ναζιστικό και το κομμουνιστικό καθεστώς διέπραξαν μαζικούς φόνους, γενοκτονία και εκτοπίσεις, και προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ανθρωπότητας απώλεια ανθρώπινων ζωών και στέρηση ελευθερίας, και υπενθυμίζει το εξαιρετικά ειδεχθές έγκλημα του Ολοκαυτώματος που διέπραξε το ναζιστικό καθεστώς· καταδικάζει απερίφραστα τις επιθετικές πράξεις, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από το ναζιστικό, το κομμουνιστικό και τα λοιπά ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η Ε.Ε προχώρησε μέσα στο ψήφισμα καταδικάζοντας όλες τις εκδηλώσεις και τη διάδοση, μέσα στην ΕΕ, ολοκληρωτικών ιδεολογιών, όπως ο ναζισμός και ο σταλινισμός .

Δείτε επίσης: Διαμαρτυρία ΚΚΕ για την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα της Λιβανέζας Σούχα Μπεχάρα

Loading