Μ. Λαμτζίδης/ “Το νερό κυλάει και βρίσκει το δρόμο του πάντα”!

του Μανόλη Λαμτζίδη*

propoli

Το 2010 –κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μου στο ΔΣΘ- πολυμελής αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης του ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ (το αρχαίο ΔΟΡΥΛΑΙΟ) επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και φιλοξενήθηκε από το Σύλλογό μας.

Ανάμεσά τους ήταν ο SEZER SADIK, ασκούμενος δικηγόρος με καταγωγή από χωριό της Κομοτηνής , ο πατέρας του ΙBRAIM SADIK, που εκτελούσε χρέη διερμηνέα και ένας δικηγόρος, ο ΚΑΖΙΜ ΚURT.

Ο τελευταίος  εκλέχθηκε δύο φορές συνεχόμενα Δήμαρχος ενός Δήμου, που ανήκει στην ευρύτερη περιφέρεια του ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ. Το όνομα του Δήμου είναι ΟΝΤΟΥΝΠΑΖΑΡΙ. Και, όπως φαίνεται, ο ΚΑΖΙΜ KURT ποτέ δεν ξέχασε τη φιλοξενία μας.

«Odunpazarı» στην κυριολεξία στα τουρικά σημαίνει “αγορά καυσόξυλων”. Είναι ο παλαιότερος οικισμός του ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ.

Εκεί συγκέντρωναν  και  πουλούσαν παλαιότερα οι χωρικοί την ξυλεία που έκοβαν από τα δάση των βουνών της περιοχής.

Είναι μια ιστορική περιοχή της επαρχίας ΕΣΚΙ-ΣΕΧΙΡ με πολλές παλιές,  ανακαινισμένες και διατηρημένες κατοικίες από την Οθωμανική περίοδο.

Προστατεύεται από την  UNESCO. Το ιστορικό κέντρο με τα διατηρημένα κτήρια αντιπροσωπευτικά δείγματα παλαιάς Οθωμανικής αρχιτεκτονικής  έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων που ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Ο ΚΑΖΙΜ ΚURT στο πλαίσιο ενός ανοίγματος προς τα δυτικά αποφάσισε να αναπτύξει δεσμούς και να προωθήσει την αδελφοποίηση του Δήμου με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Επέλεξε , προς τιμήν του Συλλόγου μας (“ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ” με αρ. Μητρώου Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ΑΜ 10504/2019 και αρ. διάταξης Ειρηνοδίκη Θεσσαλονίκης 46Σ/18.2.2019), το Σύλλογο και εμένα προσωπικά για να αποστείλει το αίτημα με επιστολή απευθυνόμενη αρχικά στο ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ και στη συνέχεια – μετά από υπόδειξή μας  – στο νέο Δήμαρχο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΖΕΡΒΑ.

Η επιστολή, η οποία ανεπίσημα τέθηκε επανειλημμένα  υπόψη του Δημάρχου, αλλά και συνεργατών του φέρει ημερομηνία σύνταξης 10 Ιουνίου 2019.

Από τότε έγιναν εκ μέρους μας επανειλημμένες κρούσεις για να ασχοληθεί ο Δήμαρχος με την υπόθεση αυτή, ο οποίος είναι αλήθεια είχε μεγάλο φορτίο.

Παράλληλα ενημερώναμε και την άλλη πλευρά.  Οπότε , εφόσον «Ο Μωάμεθ δεν πήγε στο βουνό», το «Βουνό» -εν προκειμένω- ο Δήμαρχος- και συνάδελφος δικηγόρος-  του ΟΝΤΟΥΝΠΑΖΑΡΙ αποφάσισε να «πάει στον Μωάμεθ», δηλαδή να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και να συναντηθεί με το νέο Δήμαρχο!

Έτσι μας γνωστοποιήθηκε ότι το διάστημα από 22 έως 25 Νοεμβρίου μια 6μελής αντιπροσωπεία από το Δήμο επθυμεί να επισκεφθεί την πόλη μας, πράγμα  το οποίο  γνωστοποιήσαμε σε στελέχη της Δημοτικής αρχής  , αλλά και στον ίδιο το Δήμαρχο προσωπικά

Κατόπιν αυτών , στείλαμε μία επίσημη επιστολή-πρόσκληση στον ίδιο και σε ρητά κατονομαζόμενα άτομα της συνοδείας του. Τελικά, σύμφωνα με απάντηση  της Εντεταλμένης Συμβούλου Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του νέου Δημάρχου Θεσσαλονίκης ΚΩΝ/ΝΟΥ ΖΕΡΒΑ, που στάλθηκε ηλεκτρονικά το αντίστοιχο αίτημα  του Δημάρχου ΟΝΤΟΥΝΠΑΖΑΡΙ παραπέμπεται, στην υπεύθυνη του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις αδελφοποιήσεις. Το πρώτο βήμα έγινε!

Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να παρουσιάσουμε την ταυτότητα του Σωματείου.

Στις 8 Ιουλίου 2018 δημιουργήθηκε αρχικά  μία ομάδα στην οποία συμμετείχαν 50 νομικοί , δύο Βούλγαροι , 1 Σέρβος (γυναίκες δικηγόροι), 1 Τούρκος (πρ. Πρόεδρος ΔΣ Ραιδεστού) και συνδικαλιστές δικηγόροι από άλλους συλλόγους της Β. Ελλάδας, όπως Βέροια, Δράμα, Καβάλα και Κομοτηνή, ένας από τους οποίους σήμερα είναι Βουλευτής Δράμας.

Αφορμή ήταν  οι επιθέσεις στο Δήμαρχο της πόλης για τις απόψεις που δημόσια υποστήριζε για το «Μακεδονικό», οι κραυγές που ακούγονταν στους δρόμους της πόλης μας «στα όπλα, στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια» κλπ.

Πρώτες ενέργειές μας ήταν η διοργάνωση συνέντευξης τύπου, επισκέψεις και συναντήσεις γνωριμίας με ΔΣΘ , Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου και Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νοτοπούλου με κύριο ζήτημα την  απελευθέρωση των 2 Ελλήνων Στρατιωτικών.

Παράλληλα στάλθηκε επιστολή συνταγμένη στα Τουρκικά προς το Δικηγορικό Σύλλογο Αδριανούπολης για το λόγο αυτό, ενώ  πραγματοποιηθήκαν άλλες τέσσερις συναντήσεις των μελών της Ομάδας , όπου αποφασίστηκε σε συνεννόηση με το Δικηγορικό Σύλλογο Ορεστιάδας η  πραγματοποίηση  τριεθνούς συνάντησης στην Ορεστιάδα με θέματα «Κράτος Δικαίου και Σύγχρονη Δικηγορία».

Για το σκοπό αυτό έγινε ανταλλαγή επιστολών με Βούλγαρους και Τούρκους Δικηγόρους  στη βουλγαρική και τουρκική γλώσσα.

Ακολούθησε η έκδοση ανακοίνωσης καταδίκης των βανδαλιστικών πράξεων «αγνώστων» στο Εβραϊκό νεκροταφείο , από τη σκοπιά του σεβασμού των αρχών του «κράτους δικαίου».

Η συνάντηση εκείνη αναβλήθηκε  για μετά τις αυτοδιοικητικές και Ευρωπαϊκές εκλογές στην Ελλάδα.

Η ανάγκη αναζήτησης χρηματοδοτικών εργαλείων  των επιμέρους δράσεων και οριοθέτησης των λειτουργιών της ομάδας μας οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας σωματείου αστικού τύπου, όπως και έγινε

Από την Παρασκευή 22 Μαρτίου, το Σωματείο  απόκτησε νομική υπόσταση .

Παράλληλα, το Σωματείο εκπροσωπήθηκε και στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ με τίτλος «Διαβαλκανικές Υποδομές & Δίκτυα Συνανάπτυξης. Μοχλοί προώθησης της επιχειρηματικότητας & καινοτομίας”, που πραγματοποιήθηκε στις στις 5 &  στη Δ.Ε.Θ.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς  του Σωματείου είναι η υπεράσπιση των αρχών του «κράτους δικαίου» και η συμβολή στη διάδοση και εμπέδωσή τους σε όλο το Βαλκανικό χώρο, έχει δηλαδή κατεξοχήν  διαβαλκανικό χαρακτήρα.

Το Σωματείο δεν δρα ανταγωνιστικά προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους, αλλά ενεργεί παράλληλα και ομόρροπα προς αυτούς.

Ως μέσο  για την επίτευξη των στόχων του επιλέχθηκε η διοργάνωση συναντήσεων, ημερίδων  και επισκέψεων και η συγκριτική εξέταση του  επιπέδου ανάπτυξης των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης .

Μέλη του δεν θα είναι μόνο δικηγόροι , αλλά και ασκούμενοι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές και συνταξιούχοι των πιο πάνω κλάδων , ενώ ως επίτιμα μέλη γίνονται δεκτά Έλληνες δικαστικοί ή εισαγγελικοί λειτουργοί “εν ενεργεία” ή  συνταξιούχοι καθώς και νομικοί από τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες που δεν έχουν δικαίωμα να εγγραφούν ως τακτικά μέλη.

Βασικό συστατικό στοιχείο που συγκροτεί την έννοια του «κράτους δικαίου» είναι η «ασφάλεια δικαίου» , η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη κάθε χώρας, αλλά και τη συν-ανάπτυξη των Βαλκανίων.

Αυτή διασφαλίζεται  από  το δικαστικό σύστημα κάθε χώρας.

Η αποτελεσματικότητα, η  ταχύτητα, η αξιοπιστία και η εγκυρότητά των δικαστικών συστημάτων  μπορούν  να δημιουργήσουν ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον «φιλικό» στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όταν η οριστική επίλυση αστικών  και διοικητικών εκκρεμοτήτων (φορολογικές διαφορές, περιβαλλοντικές προσφυγές) απαιτεί υπερβολικά μεγάλο χρόνο,  αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα (βλ. όσον αφορά στην Ελλάδα  την μελέτη της «DIANEOSIS»).

Τα δικαστικά συστήματα στις Βαλκανικές χώρες αναπτύσσουν διαφορετικές «ταχύτητες» ,  και αυτό δυσχεραίνει τη διαβαλκανική επιχειρηματική δράση.

Άλλα αφομοιώνουν τη σύγχρονη τεχνολογία περισσότερο ή λιγότερο με ταχύτερους ή βραδύτερους ρυθμούς.

Το ζητούμενο είναι σήμερα :

  1. Η συγκριτική εξέταση των δικαστικών συστημάτων
  2. Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του κάθε ενός χωριστά σε σχέση με το άλλο.
  3. Η προσπάθεια συντονισμού τους σε ένα ανώτερο ποιοτικό επίπεδο από το σημερινό λειτουργίας τους

Και ειδικότερα για την Ελλάδα δύο είναι τα σημεία αιχμής :

  1. Η εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας
  2. Η υιοθέτηση εναλλακτικών εξωδικαστικών συστημάτων επίλυσης των διαφορών

Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα προς τις δύο πιο πάνω κατευθύνσεις, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε στο σημερινό επίπεδο.

Και στα δύο θέματα καλούμαστε να συγκρίνουμε το δικό μας επίπεδο με αυτό της Βουλγαρίας, της Τουρκίας  και της Σερβίας (πχ. Εφετείο Μπλαγκόεβγκραντ με πρόσβαση μέσω διαδικτύου στις ποινικές δικογραφίες, αυτόματη μετατροπή καταθέσεων μαρτύρων σε ψηφιακό κείμενο,  Πρωτοδικείο Προύσας με ταχεία καταγραφή πρακτικών δικών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με ταυτόχρονη πρόσβαση του περιεχομένου από το δικαστή και τους διαδίκους και λήψη προανακριτικών ή ανακριτικών καταθέσεων μέσω “SKYPE”, Κέντρο Επίλυσης Διαφορών με Διαμεσολάβηση στο Βελιγράδι με ανάπτυξη των συστημάτων επίλυσης διαφορών με φιλικό διακανονισμό)

Το ρόλο αυτό μπορεί να παίξουν οι νομικές κοινότητες των βαλκανικών κρατών και οι δικηγορικοί σύλλογοι . Στην προσπάθεια αυτή δηλώνουμε «παρών» και θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις

Με βάση τις μέχρι σήμερα δράσεις μας αναδειχθήκαμε σε «γέφυρα» φιλίας και συνεργασίας με τους βαλκάνιους γείτονες και όχι μόνο τους νομικούς. Επιβεβαίωση αποτελεί και η απεύθυνση σε εμάς του Δημάρχου ΚΑΖΙΜ ΚΟΥΡΤ προκειμένου να μεσολαβήσουμε για την αδελφοποίηση των δύο Δήμων.

Εκκρεμούν πρωτοβουλίες για συνάντηση με δικηγόρους της Σερβίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας αυτή   με τους δικηγόρους της Βουλγαρίας και Τουρκίας (στην Ορεστιάδα), στόχος ο οποίος δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ.

Είναι βέβαιο είναι ότι η αντιπροσωπεία αυτή θα έρθει οπωσδήποτε στη Θεσσαλονίκη και ότι θα συναντηθεί μαζί μας , καθώς και πολλοί από εμάς είμαστε «ανάμεικτοι» δικηγόροι και αιρετοί αυτοδιοικητικοί.

Έτσι η ανταλλαγή απόψεων για διάφορα ζητήματα που μας απασχολούν από κοινού θα αποβεί  επωφελής και για τις δύο πλευρές, διότι τα βήματα που έχει κάνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο ΚΑΖΙΜ ΚURT, όπως έχουμε πληροφορηθεί ,  είναι εντυπωσιακά.

Η  ιδέα της συνεργασίας και φιλίας των βαλκανικών λαών είναι μια πολύ παλιά ιδέα , που άλλοτε προχωρούσε και άλλοτε την υλοποίησή της διέκοπταν οι διακρατικές συγκρούσεις και οι εθνοφυλετικές αντιθέσεις.

Επειδή όμως, η ιδέα  έχει στέρεες ρίζες και η πραγμάτωσή της  θα είναι προς όφελος των λαών σαν το νερό που κυλάει , βρίσκει τον δρόμο της, τον τελικό προορισμό της που είναι η ειρηνική συνύπαρξη των βαλκανικών λαών

Και όπως λέει μια παλιά ανατολίτικη παροιμία : «Το νερό κυλάει και βρίσκει το δρόμο του πάντα»!

Ο κ. Λαμτζίδης είναι Πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ, Ιδρυτικό μέλος του Σωματείου “ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ”, Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Loading