(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τυμπανοκρουσίες στην κυβέρνηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού – Παραμένουν ελλιπείς οι παρεμβάσεις για την ακρίβεια

Στην κυβέρνηση υπάρχει κλίμα ευφορίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά η ακρίβεια παραμένει ένας άλυτος γρίφος.

Του Γιώργου Φακή

propoli

Ως το νούμερο ένα πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών χαρακτήρισε για άλλη μια φορά την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ εδώ και πολύ καιρό ο πληθωρισμός… θερίζει.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, καθώς οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ παραμένουν υψηλές, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για παρεμβάσεις, τόσο στην αγορά μέσω των προστίμων, όσο και στην τσέπη του καταναλωτή, με τα επιδόματα και την αύξηση του κατώτατου μισθού που αυτή τη στιγμή είναι στα 780 ευρώ μικτά, με το ποσό που καρπώνονται στους λογαριασμούς τους οι μισθωτοί να είναι λίγο κάτω από τα 667 ευρώ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι από 1η Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η αύξηση του κατώτατου μισθού. «Θα είναι πάνω από 800 ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να δίνει καμία παραπάνω πληροφορία.

Πολλές φορές πίσω από τις λέξεις κρύβονται διάφορες ερμηνείες. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι είναι διαφορετικό ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 810 ευρώ (μικτά) και διαφορετικό να αυξηθεί στα 850 ή 870 ευρώ (μικτά). Σε όλες τις περιπτώσεις, υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το ποσό που θα βλέπει να προστίθεται στον λογαριασμό του ο εκάστοτε μισθωτός, καθότι η συζήτηση γίνεται γύρω από τα μικτά χρήματα, από τα οποία ως γνωστόν υπάρχουν κρατήσεις.

Εν ολίγοις, αν τα 667 καθαρά γίνουν 720, τότε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι πρόκειται για μικρή -αλλά σημαντική- αύξηση του κατώτατου μισθού. Αν, ωστόσο, η αύξηση είναι μικρότερη, τότε δύσκολα θα βελτιωθεί -έστω και λίγο- η καθημερινότητα των καταναλωτών, οι οποίοι καθημερινά παλεύουν με την ακρίβεια.

Εξάλλου, πολύ πιο σημαντική από την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Κατά το πρόσφατο παρελθόν οι αυξήσεις στους μισθούς αποδείχθηκαν πολύ μικρές και έδωσαν «πάτημα» σε όσους ήδη αισχροκερδούσαν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές, με την κυβέρνηση να δείχνει πολύ αργά αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σίγουρα η οικονομία είναι ένας πολύ δύσκολος γρίφος για τη ΝΔ, αλλά καλό θα ήταν να μην υπάρχει πανηγυρικό κλίμα σχετικά με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, εάν προηγουμένως δεν βρεθεί η φόρμουλα για την πάταξη της ακρίβειας, τουλάχιστον στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Εν κατακλείδι, ναι μεν σε κάποια προϊόντα υπάρχει μείωση τιμών σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο το κόστος του καλαθιού στα σούπερ μάρκετ παραμένει πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες χώρες, στις οποίες οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι. Συνεπώς, η οποιαδήποτε (γενναία) αύξηση του κατώτατου μισθού είναι αναγκαίο να συνδυαστεί με μεγάλες παρεμβάσεις στις τιμές των προϊόντων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχει γίνει μια τρύπα στο νερό, αφού το οποιοδήποτε επιπλέον ποσό θα εξανεμίζεται άμεσα.

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεν θα δοθεί επίδομα για το Πάσχα – Η Δικαιοσύνη θα μιλήσει για τα Τέμπη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading