Βρέθηκε γονίδιο που προλαμβάνει νευρολογικές παθήσεις!

Αμερικανοί ερευνητές μετά από πολυετή έρευνα ανακάλυψαν το γονίδιο Ankrd16, το οποίο εμποδίζει την επιβλαβή συσσώρευση πρωτεϊνών σε νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

propoli

Πιο συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σούζαν Ακερμαν, παρατήρησε ότι το γονίδιο Ankrd16 «έσωζε» συγκεκριμένους νευρώνες, τα κύτταρα Purkinje, που πεθαίνουν όταν δεν γίνεται σωστά η επικοινωνία μεταξύ γονιδίου και πρωτεΐνης.

Χωρίς φυσιολογικά επίπεδα της πρωτεΐνης Ankrd16, τα νευρικά αυτά κύτταρα, που εντοπίζονται στην παρεγκεφαλίδα, ενεργοποιούν λανθασμένα το αμινοξύ σερίνη που στη συνέχεια ενσωματώνεται λανθασμένα στις πρωτεΐνες και προκαλεί πρωτεϊνική συσσωμάτωση.

Με απλά λόγια…

Πιο απλά, το Ankrd16 λειτουργεί σαν σφουγγάρι που ρουφάει την λανθασμένα ενεργοποιημένη σερίνη και την εμποδίζει να ενσωματωθεί στις πρωτεΐνες, γεγονός εξαιρετικά επιβοηθητικό όταν η ικανότητα των νευρικών κυττάρων να διορθώσουν λάθη φθίνει, σύμφωνα με τη Δρ Ακερμαν.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες η πρωτεΐνη Ankrd16 είναι χαμηλή στα κύτταρα Purkinje καθιστώντας τους συγκεκριμένους νευρώνες ευάλωτους στα ελλείμματα διόρθωσης.

Από την άλλη, η αύξησή της προστατεύει τα κύτταρα, ενώ η αφαίρεσή της από άλλους νευρώνες διαπιστώθηκε (από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια) προκαλεί διάχυτη συσσώρευση ανώμαλων πρωτεϊνών και τελικά νευρολογικό θάνατο.

Έτσι οι επιστήμονες έχουν κάθε λόγο να περιγράφουν το γονίδιο Ankrd16 ως «ένα νέο μέρος ενός μηχανισμού που είναι σημαντικός για την πρόληψη σοβαρών παθολογικών καταστάσεων που πηγάζουν από ελλείμματα στην διαδικασία της διόρθωσης».

Loading