Κορονoϊός: Πόσες μέρες μετά την επαφή με κρούσμα πρέπει να κάνουμε τεστ;

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους πολίτες μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, όπου κάθε μέρα το ένα ρεκόρ σπάει το άλλο.

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες πριν ακόμα κοπάσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού έρχεται το 5ο της μετάλλαξης Όμικρον χωρίς κανείς να προβλέψει ακόμα το αποτύπωμά του στο ΕΣΥ.

propoli

Με περισσότερα από 35.000 κρούσματα σε μια μόλις ημέρα και πάνω από 86.000 κρούσματα σε τρεις μόλις μέρες, είναι λογικό όλοι να έχουμε στο περιβάλλον μας ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί και με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή πρόσφατα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι να ανησυχούν και να κάνουν συνέχεια τεστ για να δουν εάν μολύνθηκαν από τον ιό.

Μόνο εφόσον το τεστ βγει αρνητικό, τότε το άτομο μπορεί να βγει από το σπίτι

«Ο χρόνος επώασης με την παραλλαγή Όμικρον, ο χρόνος που μεσολαβεί από την ώρα που θα εκτεθούμε μέχρι την ώρα που θα εμφανίσουμε τα πρώτα συμπτώματα είναι σημαντικά βραχύτερος» είπε η κ. Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι πλήρως εμβολιασμένοι που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού θα πρέπει να φορούν μάσκα προστασίας, να προσέχουν τις επαφές τους -ιδιαιτέρως με τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες-, ενώ πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο την 5η μέρα μετά την επαφή τους με το κρούσμα.

Όσον αφορά στους μη πλήρως εμβολιασμένους που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσματα η οδηγία λέει καραντίνα για πέντε ημέρες και στη συνέχεια εργαστηριακό έλεγχο την 5η μέρα μετά την έκθεση.

Μόνο εφόσον το τεστ βγει αρνητικό, τότε το άτομο μπορεί να βγει από το σπίτι, με μεγάλη προσοχή και μάσκα υψηλής προστασίας, για τουλάχιστον ακόμα πέντε μέρες.

Δείτε επίσης: Για τέλος της πανδημίας εντός του 2022 μιλούν οι επιστήμονες

Loading