Μελέτη δείχνει αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων με τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών

Διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών συσχετίστηκε με 9% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου συνολικά

Μια μελέτη με πάνω από 100.000 ανθρώπους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ διαπίστωσε ότι η χρήση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

propoli

Η μελέτη, που διεξήχθη από καθηγητές στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξέτασε τις πιθανές συσχετίσεις μεταξύ τεχνητών γλυκαντικών και καρδιαγγειακών παθήσεων σε μια ομάδα 103.388 συμμετεχόντων.

Διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών συσχετίστηκε με 9% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου συνολικά, καθώς και 18% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ημερήσια πρόσληψη ακεσουλφάμης και σουκραλόζης συνδέθηκε με 40% και 31% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αντίστοιχα, ενώ η πρόσληψη ασπαρτάμης συνδέθηκε με 17% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η συχνή κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών, ιδιαίτερα ασπαρτάμης, ακεσουλφάμης και σουκραλόζης, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Δείτε επίσης: Θάνος Πλεύρης: Αυξήσεις θα υπάρξουν μόνο στα «φτηνά» φάρμακα και το βάρος θα το καλύψει ο ΕΟΠΥΥ

Loading