Οικιακά προϊόντα ελκύουν εκατοντάδες επικίνδυνες χημικές ουσίες

Μελέτη που έγινε από επιστήμονες της αμερικανικής ΜΚΟ «Enviromental Working Group» και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Chemosphere» έδειξε ότι τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού ενδέχεται να ελκύουν αμέτρητες επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν 30 προϊόντα καθαρισμού, όπως καθαριστικά πολλαπλών χρήσεων, καθαριστικά για τζάμια και αποσμητικά χώρου, και προέκυψε ότι αυτά απελευθερώνουν εκατοντάδες επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις, γνωστές ως VOC.

propoli

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις στα προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως φαίνεται όμως, επηρεάζουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων μολύνοντάς τον δύο έως πέντε φορές περισσότερο από τον εξωτερικό αέρα ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις οι οποίες μιλούν για μόλυνση δέκα φορές μεγαλύτερη. Υπάρχουν προϊόντα τα οποία εκπέμπουν πτητικές οργανικές ενώσεις για ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Σε εξέταση που έγινε σε συμβατικά αλλά και σε «πράσινα» προϊόντα καθαρισμού εντοπίστηκαν συνολικά 530 μοναδικές VOC.

Οι 193 από αυτές ήταν επικίνδυνες. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα προϊόντα με την ένδειξη «πράσινα» εκλύουν λιγότερες πτητικές οργανικές ενώσεις, περίπου τις μισές κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τα συμβατικά προϊόντα.

Τα πράσινα προϊόντα τα οποία έχουν κατηγοριοποιηθεί και ως «χωρίς άρωμα» είχαν περίπου οκτώ φορές λιγότερες VOC από τα συμβατικά, και τέσσερις φορές λιγότερες από τα πράσινα προϊόντα τα οποία περιείχαν άρωμα στην ετικέτα τους.

Το μοτίβο αυτό ίσχυε και για τον αριθμό των επικίνδυνων VOC.

Να αναφερθεί πως τα πράσινα προϊόντα ελκύουν περίπου τέσσερις χημικές ουσίες οι οποίες είναι επικίνδυνες, σε σύγκριση με περίπου 15 στα πράσινα προϊόντα με άρωμα και 22 στα συμβατικά προϊόντα.

«Αυτή η μελέτη είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τους καταναλωτές, τους ερευνητές και τις ρυθμιστικές αρχές, ώστε να γνωρίζουν καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τις πολυάριθμες χημικές ουσίες που εισέρχονται στον αέρα εσωτερικών χώρων», δηλώνει η Αλέξις Τέμκιν, ανώτερη τοξικολόγος στο «Environmental Working Group».

Όπως προσθέτει η ίδια, «τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν έναν τρόπο για να μειωθεί η έκθεση σε επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις, επιλέγοντας προϊόντα που είναι “πράσινα”, ειδικά εκείνα που είναι “πράσινα” και “χωρίς άρωμα”».

Δείτε επίσης: Κακοκαιρία Daniel: Φέρνει «τσουνάμι» αυξήσεων σε βασικά προϊόντα διατροφής

Loading