Πάνε για Νόμπελ οι εφευρέτες των εμβολίων mRNA

Ίσως είναι και θέμα χρόνου η βράβευσή τους

Μπορεί ο πλανήτης να μην έχει αφήσει ακόμη πίσω του την πανδημία, ωστόσο οι εφευρέτες του mRNA εμβολίου Κάταλιν Κάρικο και Ντου Ουάισμαν θεωρούνται υποψήφιοι για Νόμπελ Ιατρικής.

propoli

Οι ειδικοί μάλιστα λένε πως αν αυτό δε γίνει φέτος, τότε είναι πολύ πιθανό να βραβευτούν τα επόμενα χρόνια με το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας.

«Αργά η γρήγορα η τεχνική θα πάρει το βραβείο» δήλωσε στο Reuters ο Άλι Μιραζάμι, καθηγητής Εργαστηριακής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα που απονέμει τα Νόμπελ.

«Μπορεί πάντως να είναι υπερβολικά νέοι, η επιτροπή [των Νόμπελ] συνήθως περιμένει μέχρι οι ερευνητές να φτάσουν τα 80» πρόσθεσε.

Μέχρι τώρα, έχουν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι αλλά έχουν σωθεί πάρα πολλοί χάρη στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Οι υποψήφιοι των Νόμπελ δεν ανακοινώνονται, ωστόσο αρκετοί επιστήμονες προβλέπουν βράβευση της ουγγρικής καταγωγής βιοχημικού Κάταλιν Κάρικο, σήμερα 66 ετών, και του αμερικανού γιατρού Ντρου Ουάισμαν, 62 ετών.

Αυτοί που έχουν εισηγηθεί τη βράβευσή τους είναι μεταξύ άλλων ο βρετανός εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς και ο Καναδός βιολόγος Ντέρικ Ρόσι ο οποίος ανήκει στους συνιδρυτές της Moderna. Το mRNA, ή αγγελιαφόρο RNA, είναι το μόριο που μεταφέρει τις οδηγίες του DNA σε κυτταρικά εργοστάσια παραγωγής πρωτεϊνών. Ανακαλύφθηκε το 1961, μόλις τώρα όμως αρχίζει να αξιοποιείται στην Ιατρική.

Τα συγκεκριμένα εμβόλια, δίνουν εντολή στα κύτταρα του ανθρώπου να παράγουν μια πρωτεΐνη η οποία σχετίζεται με τον κορονοϊό, και μετά το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω αυτής μπορεί να αρχίσει να παράγει αντισώματα.

Τα παλιάς τεχνολογίας εμβόλια τα οποία βασίζονται σε εξασθενημένους ιούς, τις περισσότερες φορές πρέπει να περάσουν περίπου δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί η φάση παρασκευής τους στο εργαστήριο, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα mRNA εμβόλια αφού αυτό του κορονοϊού δοκιμάστηκε σε ανθρώπους μετά από 63 μέρες.

Πριν από περίπου τριάντα χρόνια, η Κάρικο και ο Ουάσιμαν είχαν συνεργαστεί στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, και κατάφεραν να σταματήσουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούσαν τα mRNA εμβόλια στα πρώτα στάδια των ερευνών. Η τεχνολογία που τελειοποίησαν δοκιμάζεται ήδη για την αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου και αργότερα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε εμβόλια για τον HIV, προβλέπουν ερευνητές.

Δείτε επίσης: Παρέμβαση Πλεύρη για έγγραφο – κόλαφο της Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας(pics)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading