Πώς να αντιμετωπίσετε τις ακούσιες συσπάσεις μυών και να τις ανακόψετε

Ακούσιες μυϊκές συστροφές: Όταν ο μυς συστολείται χωρίς επιδικτυόμενη εντολή

Οι μυϊκές ίνες ελέγχονται από τα νεύρα. Όταν ένα νεύρο διεγείρεται ή υποστεί βλάβη, προκαλείται η συστολή των μυϊκών ινών, η οποία οδηγεί σε σύσπαση. Συνήθως, μπορούμε να παρατηρήσουμε ή να αισθανθούμε αυτές τις συσπάσεις κάτω από το δέρμα.

propoli

Σύσπαση μυών: Κοινές αιτίες

Οι συσπάσεις των μυών έχουν πολλές κοινές αιτίες. Αυτά περιλαμβάνουν:

Υπερβολική άσκηση

Ερευνητικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μυϊκή συστολή μετά την άσκηση μπορεί να εξηγηθεί με δύο τρόπους:

  • Καταρχάς, η άσκηση μπορεί να προκαλέσει μυϊκή κόπωση, η οποία οδηγεί σε συσπάσεις και κράμπες στις κουρασμένες μυϊκές ίνες.
  • Δεύτερον, η άσκηση μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπία στα επίπεδα ηλεκτρολυτών λόγω της εφίδρωσης. Οι ηλεκτρολύτες έχουν σημαντικό ρόλο στη μυϊκή σύσπαση. Η απώλεια ηλεκτρολύτη εντός των μυών μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις.

Οι περιοχές των χεριών και των ποδιών είναι συνήθως οι πιο κοινές περιοχές όπου μπορείτε να αισθανθείτε μυϊκές συσπάσεις από υπερβολική άσκηση.

Ανεπαρκής ύπνος

Οι νευροδιαβιβαστές, που είναι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, έχουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση πληροφοριών από τον εγκέφαλο στα νεύρα, τα οποία ελέγχουν τη σύσπαση των μυών.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών στους υποδοχείς τους. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι νευροδιαβιβαστές μπορεί να συσσωρευτούν στον εγκέφαλο.

Η επίδραση της έλλειψης ύπνου στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές συσπάσεις. Ένα συνήθες σημείο για να αισθανθείτε μυϊκές συσπάσεις από κόπωση είναι στο βλέφαρο.

Καφεΐνη

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ, τσαγιού ή ενεργειακών ποτών που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις των μυών. Η καφεΐνη είναι διεγερτικό. Όταν ένα άτομο έχει πάρα πολύ καφεΐνη στον οργανισμό του, αυτή μπορεί να διεγείρει μυϊκές συσπάσεις οπουδήποτε στο σώμα.

Ανεπάρκεια ασβεστίου

Το σώμα χρειάζεται ασβέστιο για να υποστηρίξει τη σωστή λειτουργία των μυών. Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις των μυών. Η έλλειψη ασβεστίου είναι γνωστή ως υποκαλιαιμία.

Ανεπάρκεια μαγνησίου

Το μαγνήσιο παίζει επίσης ρόλο στη διατήρηση της υγείας των νεύρων και των μυών. Το μαγνήσιο βοηθά στην μεταφορά ασβεστίου στις κυτταρικές μεμβράνες για την υποστήριξη της λειτουργίας των νεύρων και των μυών. Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις των μυών οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου. Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι γνωστή ως υπομαγνησιαιμία.

Οι αιτίες της ανεπάρκειας μαγνησίου περιλαμβάνουν:

-Κακή διατροφή
-Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
-Διάρροια

Εάν δεν αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια μαγνησίου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Τα νεύρα χρειάζονται βιταμίνη D για να μεταφέρουν μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο στους μυς του σώματος. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και συσπάσεις.

Οι αιτίες της ανεπάρκειας της βιταμίνης D περιλαμβάνουν την έλλειψη έκθεσης στον ήλιο και την κακή διατροφή.

Αφυδάτωση

Το σώμα αποτελείται κατά 75% από νερό. Το νερό -μεταξύ άλλων- βοηθά στην μεταφορά θρεπτικών συστατικών και μετάλλων στους μύες για να υποστηρίξει την λειτουργία τους.

Όταν ένα άτομο δεν πίνει αρκετό νερό, μπορεί να πάθει αφυδάτωση. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις των μυών.

Άγχος και στρες

Το ψυχολογικό στρες ,ή τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική ένταση στους μυς. Αυτή η επιπλοκή μπορεί να οδηγήσει σε συσπάσεις των μυών.

Οι μυϊκές συσπάσεις που προκαλούνται από το άγχος μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε ακούσια συσπάσεις των μυών. Αυτή η αντίδραση μπορεί να είναι παρενέργεια ή αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα.

Τι να κάνετε για να σταματήσει να “τρεμοπαίζει” ένας μυς


Οι πιο κοινές αιτίες των μυϊκών συσπάσεων είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν και να αποφευχθούν μέσω απλών αλλαγών στον τρόπο ζωής, ώστε τα νεύρα και οι μύες να είναι υγιή και να λειτουργούν καλά. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν:

-Πιο υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή
-Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για την αντιμετώπιση των ελλείψεων
-Άσκηση με μέτρο, με σωστή προθέρμανση
-Μείωση της πρόσληψης καφεΐνης
-Επαρκής ύπνος
-Αποφυγή ή διαχείριση του άγχους
-Σωστή ενυδάτωση του οργανισμού

Δείτε επίσης: Στρατηγικές για τη διατήρηση υγιών οστών μετά την ηλικία των 50, ανεξάρτητα από την κατανάλωση γαλακτοκομικών

Loading