eurokinissi

Πρόεδρος ΦΣΘ στην Politic: «Τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα – Η κατάσταση είναι εκρηκτική»

Υπαρκτό και κάτι περισσότερο από εμφανές είναι το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στο σύνολο των φαρμακείων όλης της χώρας, παρότι πριν από έναν μήνα ο Θάνος Πλεύρης είχε ξεκαθαρίσει ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Η πανδημία και εν συνεχεία η εκτόξευση του κόστους στις πρώτες ύλες δημιούργησαν έναν συνδυασμό που πίεσε σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή φαρμάκων, την ίδια ώρα που εδώ και πάνω από έναν χρόνο πραγματοποιούνται εξαγωγές, με αποτέλεσμα πάρα πολλά σκευάσματα να παρουσιάζουν έλλειψη. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατά καιρούς έχει αναδείξει το ζήτημα μέσω κινητοποιήσεων και επίσημων ανακοινώσεων, με το Υπουργείο Υγείας να αδυνατεί να δώσει οριστική λύση.

Πριν από έναν μήνα, ο αρμόδιος υπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε υποστηρίξει ότι το πρόβλημα λύθηκε σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο η σημερινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ήρθε να ανατρέψει τις δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη. Μάλιστα, όπως τόνισε μέσω της Politic ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, οι ελλείψεις είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τα νούμερα που αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ. «Είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα στα φαρμακεία, συγκριτικά με όσα γράφει ο Οργανισμός. Είναι ένα καθημερινό και άλυτο πρόβλημα. Μια συνεχής ταλαιπωρία για εμάς τους φαρμακοποιούς, αλλά πολύ περισσότερο για τους ασθενείς», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΦΣΘ.

«Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε»

Από τις αρχές του νέου έτους παρατηρήθηκε μερική ομαλοποίηση της κατάστασης, ωστόσο τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων ανατρέπουν τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας. «Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε. Οι ελλείψεις οφείλονται στις εξαγωγές, κατά κύριο λόγο. Μπορεί σήμερα να περιοριστούν οι εξαγωγές σε ένα συγκεκριμένο σκεύασμα, αλλά να αυξηθούν σε ένα άλλο. Παράλληλα υπάρχει μειωμένη παραγωγή από το εξωτερικό, την ώρα που τα ελληνικά φάρμακα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Στην αρχή του έτους η εγχώρια παραγωγή έδωσε μια μικρή ανάσα, αλλά μέχρι εκεί», ξεκαθάρισε ο Διονύσης Ευγενίδης.

Τα ελληνικά φάρμακα περιόρισαν τις ελλείψεις σε αντιβιοτικά και παυσίπονα, ωστόσο τα αυξημένα κόστη έχουν μειώσει δραματικά την παραγωγή τους. Μάλιστα, η κατάσταση είναι παρόμοια στο σύνολο των φαρμακείων της χώρας, με τη Θεσσαλονίκη να μην ξεφεύγει από τη ζοφερή πραγματικότητα των τελευταίων μηνών.

Οι ασθενείς πρώτα κάνουν ερώτηση για το φάρμακό τους και μετά μπαίνουν στο φαρμακείο

Ενδεικτικό των όσων βιώνουν οι ασθενείς εδώ και έναν χρόνο είναι το γεγονός ότι πλέον έχουν αρχίσει να συμφιλιώνονται με την έλλειψη φαρμάκων. «Πρώτα μας ρωτούν αν υπάρχει το φάρμακο που θέλουν να αγοράσουν και μετά μπαίνουν μέσα στο φαρμακείο. Κάποιοι προτιμούν να πάρουν ένα άλλο φάρμακο, ενώ άλλοι θέλουν ένα συγκεκριμένο και είναι διατεθειμένοι να περιμένουν έως ότου το φέρουμε. Εμείς ως φαρμακοποιοί προτείνουμε στους ασθενείς να παίρνουν τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα, γιατί είναι εξίσου καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευγενίδης.

Ο ΕΟΦ κάνει λόγο για 235 φάρμακα σε έλλειψη, ωστόσο η λίστα είναι πολύ μεγαλύτερη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ: «Το τελευταίο διάστημα λείπουν ακόμα και σκευάσματα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως οι καραμέλες για τον λαιμό, τα σπρέι για μύτη και τα σιρόπια για τον βήχα. Ο κόσμος τα χρειάστηκε τον χειμώνα για να αντιμετωπίσει τις ιώσεις και πλέον είναι σε έλλειψη. Καλό είναι οι ασθενείς να πηγαίνουν σε φαρμακοποιούς που τους εμπιστεύονται, ώστε να πάρουν ένα φάρμακο που κάνει αντίστοιχη δουλειά με αυτό που είναι σε έλλειψη».

Ελλείψεις και σε φάρμακα για σοβαρά προβλήματα υγείας

Πέραν όλων των άλλων, μακροσκελής είναι η λίστα των σκευασμάτων σε έλλειψη που χορηγούνται σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, με το ζήτημα (και εδώ) να πηγάζει από τις εξαγωγές και τη μειωμένη παραγωγή. «Έχει δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση και η Πολιτεία δεν έχει λύσει το θέμα. Αν σταματήσουν οι εξαγωγές, τα νέα δεδομένα θα είναι σαφώς καλύτερα. Επίσης, η παραγωγή αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, λόγω της αύξησης του κόστους αγοράς των πρώτων υλών, αλλά και του μεγάλου κόστους των μεταφορών», σημείωσε ο κ. Ευγενίδης.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα έχουν κατά καιρούς αναδείξει το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, με τον πρόεδρο του ΦΣΘ να χαρακτηρίζει τα μέτρα του Υπουργείο Υγείας ως «άτολμα». Ο Διονύσης Ευγενίδης κάλεσε την Πολιτεία να κάνει «γενναίες παρεμβάσεις, για να εξομαλυνθεί η κατάσταση», καθώς εδώ και πάνω από έναν χρόνο παρατηρούνται ελλείψεις σε εκατοντάδες σκευάσματα.

Ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσης Ευγενίδης

Δείτε επίσης: Η ναυαρχίδα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Anadolu σε παρθενική εμφάνιση στο Βόσπορο (ΕΙΚΟΝΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ)

Loading