Tσιπ από Έλληνα ερευνητή προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς με αλτσχάιμερ και πάρκισον

Το αποκαλούμενο Human Brain-Chip επελέγη ως μία από τις δέκα σημαντικές καινοτομίες για το 2021 από το περιοδικό The Scientist.

Πίσω απ’ αυτή την προσπάθεια βρίσκεται ο Έλληνας ερευνητής από το Ηράκλειο, Δρ. Ιωσήφ Πεδιαδιτάκης.

propoli

Ένα τσιπ, μεγέθους όσο ένα στικ μνήμης ηλεκτρονικού υπολογιστή, που προσομοιώνει την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου, προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς με σοβαρές νευρολογικές διαταραχές, όπως τη νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS), το Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πολλοί Έλληνες καθηγητές και ερευνητές και η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό «Nature Communications» (https://www.nature.com/articles/s41467-021-26066-5), οι επιστήμονες εστίασαν στην κατανόηση της νόσου του Πάρκινσον και την επίδραση της ασθένειας αυτής στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τα όσα είχα την τύχη να κάνω τα τελευταία πέντε χρόνια δημιουργώντας κάτι θεμελιωδώς νέο σε ένα τελικό προϊόν, με την ελπίδα να βοηθήσει ασθενείς με νευροεκφυλιστικά νοσήματα. Η διάκριση αυτή μας γέμισε με χαρά και ικανοποίηση, καθώς αποτέλεσε επιβράβευση των προσπαθειών της ομάδας μας», λέει στο iefimerida.gr o κ. Πεδιαδιτάκης, φανερά ικανοποιημένος από την πρόσφατη αναγνώριση του έργου του οποίου ηγήθηκε.

«Τo μοντέλο ανθρώπινου εγκεφάλου σε τσιπ (Brain-Chip) βασίζεται στην τεχνολογία ”Όργανα σε τσιπ” (Organs-on-Chip) της spinoff εταιρείας Βιοτεχνολογίας Emulate, του Πανεπιστημίου Harvard. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύξαμε τσιπ, μεγέθους ενός στικ μνήμης ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα οποία περιέχουν μικροσκοπικά κανάλια που είναι επενδεδυμένα με ανθρώπινα κύτταρα και τεχνητό ιστό αιμοφόρων αγγείων.

»Το Brain-Chip έχει σχεδιαστεί για να προσομοιώνει την πολυπλοκότητα του ανθρωπίνου αιματοεγκεφαλικού φραγμού, το οποίο περιλαμβάνει νευρώνες, αστροκύτταρα, μικρογλοία, περικύτταρα και μικροαγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα από τον άνθρωπο (Human iPSCs), επιτρέποντας στον ερευνητή να διερευνά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα θεραπειών in vitro, στο εργαστήριο δηλαδή, ενώ περιορίζεται η χρήση πειραματόζωων για τον προκλινικό έλεγχο νέων φαρμάκων», λέει ο Δρ Πεδιαδιτάκης, συστήνοντας τη νέα καινοτομία.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν η Κωνσταντίνα Κοδέλλα, ο Δρ Δημήτρης Μανατάκης, ο Christopher Y. Le, ο Chris D. Hinojosa, ο WilliamTien-Street, ο καθηγητής Δρ Ηλίας Μανωλάκος, ο Δρ Κώστας Βεκρέλλης, η Dr Geraldine A. Hamilton, η Dr Lorna Ewart, ο καθηγητής Dr LeeL. Rubin και η Δρ Κάτια Καραλή.

Δείτε επίσης: «Ταξίδι ελπίδας», εκδήλωση της Ελληνικής πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ


Loading