Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο φραπές και τσίπουρο

Το πρώτο σαββατοκύριακο της ΔΕΘ είναι και το πιο έντονο πολιτικά καθώς ο εκάστοτε πρωθυπουργός με την ομιλία του δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει όλo το επόμενο διάστημα.

propoli

Παραδοσιακά μαζί με τον πρωθυπουργό καταφθάνουν στην Θεσσαλονίκη πληθώρα υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης με τους ντόπιους βουλευτές να έχουν την τιμητική τους καθώς «παίζουν» εντός έδρας και ως εκ τούτου διοργανώνουν συναντήσεις, δραστηριότητες και άλλα.

Όμως παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο, δεν είναι και πολλά αυτά που μας υπενθυμίζουν τον ρόλο της ως «πρωτεύουσα των Βαλκανίων». Αν κοιτάξει κανείς τις υποδομές εν έτη 2019 θα δει ένα αεροδρόμιο που τώρα εκσυγχρονίζεται, θα δει ένα μετρό που κανείς δεν ξέρει πότε θα λειτουργήσει και θα δει ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η περιφερειακή οδός καθώς οι κόμβοι -με την παγκόσμια πατέντα των φαναριών μέχρι πριν από λίγα χρόνια- ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Φυσικά ούτε συζήτηση για τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς που είναι το εξής ένα: τα αστικά λεωφορεία, των οποίων η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων προς αποφυγή, τόσο για τα οικονομικά δεδομένα των περασμένων χρόνων, όσο και για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν.

Σε αυτή την ζοφερή εικόνα για την πόλη που έχει τεράστιες δυνατότητες και λόγω του λιμανιού και λόγω της θέσης της σε σχέση με την βαλκανική χερσόνησο, πρέπει να παίξει ρόλο -κάποτε- το πολιτικό προσωπικό της και να μπει μπροστά για να τεθούν τα προβλήματα της πόλης σε πρώτο πλάνο.

Οι πολιτικοί, βουλευτές, υπουργοί και άλλοι που προέρχονται και εκλέγονται στην Θεσσαλονίκη -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν μπορούν να πιπιλάνε την καραμέλα της «κακιάς Αθήνας» που απορροφά όλους τους πόρους. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, γίνεται εδώ και δεκαετίες.

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μάθει να ξεπερνάει αυτή την πραγματικότητα και σίγουρα δεν θα την ξεπεράσει με μοιρολατρία και αποδοχή της υπάρχουσας κατάστασης. Δεν είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης μόνο για «φραπέδες», «χαλαρά» και «τσίπουρα». Αυτή η εικόνα μειώνει την αξία της πόλης και δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί της μεγαλύτερης πόλης του Βορρά να περιφέρονται σαν «γκαρσόνια» για να εξυπηρετήσουν το πολιτικό πανηγύρι που στήνεται αυτές τις ημέρες.

Είναι ώρα όποιος αντέχει να βγει μπροστά για την Θεσσαλονίκη και να ζητήσει αυτά που της αναλογούν. Όχι μόνο να βγάλει τους «Αθηναίους» έξω για φαγητό και για ποτό, άλλα παράλληλα με την φιλοξενία, να θέσει και τα ζητήματα που «καίνε» αυτή την πόλη.

Διαφορετικά πάντα «φραπέ» και «τσίπουρα» θα είναι η Θεσσαλονίκη. Και δεν της αξίζει αυτό…


Loading