Δώσε και σε μένα, μπάρμπα…

Γράφει ο Θ. Παπαδόπουλος
“Δώσε και σε εμένα, μπάρμπα…”! Εντάξει, το έχουμε καταλάβει ότι οι εκλογές πλησίασαν και είμαστε έτοιμοι να τις υποδεχθούμε αν μη τι άλλο.

propoli

Όμως ότι θα παρακολουθούσαμε μια τέτοια προσπάθεια από όλες τις πλευρές για να πάρει ο πολίτης ανάσα οικονομική, ομολογώ ότι δεν το περίμενα και δεν το είχα φανταστεί.

Τώρα όμως αυτό είναι μια πραγματικότητα· τροπολογία από δω, τροπολογία από εκεί και πλειοδοσία σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με παροχές. Λες και η κρίση δεν υπήρξε ποτέ και αυτός ο λαός δεν έμαθε τίποτα τελικά από όσα έπαθε την τελευταία δεκαετία.

Βέβαια, δεν είμαι και τόσο σίγουρος αν αυτός ο λαός έμαθε τελικά κάτι από την κρίση, έμαθε να συμπεριφέρεται, έμαθε να ξεχωρίζει και να κάνει τις πολιτικές του επιλογές. Τόσες και τόσες αναλύσεις γράφτηκαν τα χρόνια των μνημονίων, τόσο για τα μέτρα που μας επιβλήθηκαν όσο και για τα μέτρα που εμείς μόνοι μας έπρεπε να επιβάλουμε. Σήμερα όλα αυτά μοιάζουν μακρινά στη χώρα που κατάφερε να παραμείνει περισσότερο από κάθε άλλη εντός της κρίσης, στη χώρα που ακόμα και οι αντιδράσεις πήραν κομματικό πρόσημο αν και αφορούσαν όλο τον πληθυσμό, στη χώρα που έχει ακόμα και σήμερα τόσες στρεβλώσεις και προβλήματα που μοιάζει αβέβαιο αν τελικά έγιναν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες και έγινε τόσος λόγος.

Τώρα με το μνημόνιο να αποτελεί παρελθόν και τις εθνικές εκλογές να αποτελούν κοντινό μέλλον, οι παροχές και οι υποσχέσεις δίνουν και παίρνουν. Άλλωστε, με τις υποσχέσεις κερδίζεις εκλογές, λέει ένα γνωμικό της ελληνικής πολιτικής σκηνής, όσο και αν μας προκαλεί οργή μια τέτοια πραγματικότητα, η οποία όμως τελικά είναι η πλέον ρεαλιστική.

Την ίδια ώρα πάντως και παρά την κατάντια μας τόσα χρόνια, ένα σχέδιο για τη χώρα και την οικονομική της ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες δεν έχουμε δει και δεν προβλέπεται να δούμε και στο προσεχές μέλλον. Αντί να μας απασχολεί τελικά αν θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα καλύτερη και ισχυρότερη, μας απασχολεί αν θα πάρουμε ένα πρόσκαιρο επίδομα. Καλά είναι τα επιδόματα βέβαια σε όσους τα έχουν ανάγκη, άλλα ακόμα καλύτερα είναι να έχει ο πολίτης δουλειά με καλές αποδοχές και συνθήκες.

ΥΓ. Πενηνταρίσαμε στην Politik press. Και εις ανώτερα…

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 03 Μαΐου 2019

Loading