«Ναι» στην εξουσία σημαίνει «ναι» σε όλα σύντροφοι…

Του Θ. Παπαδόπουλου

propoli

Όταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάνη -με ένα «ν»- Βαρουφάκη διεξήγαγαν την περήφανη διαπραγμάτευση ζούσαν –τουλάχιστον ο Τσίπρας κατά δήλωση του- μια αυταπάτη ότι οι δανειστές μπροστά στην ορμή τους και το χαοτικό αποτέλεσμα που θα είχε το «μη σχέδιο» τους , θα υποχωρούσαν και θα άρχιζαν οι αγορές να βαράνε νταούλια και οι «αρκούδες» εντός και εκτός Ελλάδας να χορεύουν.

Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν μπορείς να ζεις με αυταπάτες, όπως δεν μπορείς να ζεις με δανεικά. Οι δανειστές, «τρόικα», θεσμοί ή όπως αλλιώς θέλει να τους πει η κυβέρνηση, επανέφεραν τον Τσίπρα στην πραγματικότητα και πραγματοποίησε την kolotoumpa με την οποία το «όχι» έγινε «ναι» και η χώρα υπέγραψε άλλο ένα μνημόνιο, με κλειστές τράπεζες και πλείστα άλλα προβλήματα εξαιτίας των αυταπατών του Γιάνη και του Αλέξη.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, ο Τσίπρας μπορεί ακόμα να μην φορά γραβάτα άλλα σίγουρα δεν εμπνέεται πια από τα λαχούρια του Βαρουφάκη και έχει κάνει στροφή σε αυτό που λέγεται “real politik” με πρόθεση να έχει μαζί του τους ξένους. Σε αυτό το πλαίσιο ο Τσίπρας κινείται σύμφωνα με τα «θέλω» των ΗΠΑ και της ΕΕ χωρίς να ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τις καταβολές του κόμματός του και για τα όσα ο ίδιος πρέσβευε μέχρι πριν λίγα χρόνια. Η αριστερή φρασεολογία έχει αξία μόνο για εσωτερική κατανάλωση και εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακούς σκοπούς καθώς ο Τσίπρας έχει ενταχθεί πλήρως σε αυτό που οι ίδιοι οι «σύντροφοί» του θα χαρακτήριζαν «σύστημα» και θα το πολεμούσαν τα παλιά καλά χρόνια -όταν στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε και Λαφαζάνης και Ζωή.

“Δεν τους ήξερε ούτε ο θυρωρός τους…”

Η αλήθεια είναι ότι πλέον, μετά τη διάσπαση του 2015 και τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας νιώθει καλύτερα από ποτέ μιας και στη μεγάλη τους πλειοψηφία αυτοί που έμειναν είναι στελέχη και βουλευτές που πληρούν το κριτήριο αναγνωρισιμότητας που είχε θέσει από το 1981 ο Κατσιφάρας -«Δεν μας ήξερε ούτε ο θυρωρός μας». Αυτούς λοιπόν όντως δεν τους ήξερε ούτε ο θυρωρός τους και είναι «εργαλεία» στα χέρια του Τσίπρα που νιώθει βέβαιος πως ό,τι και να φέρει προς ψήφιση, θα το υποστηρίξουν. Για παράδειγμα οι βουλευτές Μακεδονίας -της κανονικής, δηλαδή της ελληνικής- αν τη συμφωνία την έφερνε η ΝΔ, θα έβγαιναν να την απορρίψουν. Τώρα χαριεντίζονται και χειροκροτούν τον Τσίπρα και τον Ζάεφ στις Πρέσπες καθώς το ζητούμενο είναι η παραμονή τους στην εξουσία. Άλλωστε αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στους ΑΝΕΛ οι οποίοι βγήκαν στον «αφρό» με πατριωτική ατζέντα και τώρα, για να μην χάσουν τις καρέκλες, ξεχνούν αυτά που έλεγαν λίγους μήνες πριν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι παραιτήσεις στους ΑΝΕΛ δεν έρχονται από όσους διατηρούν κυβερνητικές θέσεις. Αυτοί που κάθονται σε υπουργεία και απολαμβάνουν κρατικές θέσεις αναμασούν τις θολές απαντήσεις του αρχηγού τους, του Πάνου Καμμένου, που δεν μπορεί να πείσει ούτε τον εαυτό του για το Σκοπιανό…

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Loading