Novartis: Ανοίγουν στόματα και λογαριασμοί

Του Θ. Παπαδόπουλου

propoli

Υπό άκρα μυστικότητα συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση Novartis από την εισαγγελία Διαφθοράς μετά την επιστροφή της δικογραφίας από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη.

Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών βρίσκονται τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά και περιουσιακά στοιχεία εμπλεκομένων προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν διαδρομές «μαύρου» χρήματος.

Ήδη πριν από λίγες ημέρες η εισαγγελία Διαφθοράς ζήτησε από  τις τράπεζες το άνοιγμα όλων των λογαριασμών της Novartis Hellas από τον Ιανουάριο του 2006 μέχρι και σήμερα. Μέσω της παραγγελίας η δικαστική λειτουργός ζητούσε μέσα σε δύο ημέρες ενημέρωση για «το περιεχόμενο και τις κινήσεις των πάσης φύσεως λογαριασμών, σε ευρώ και συνάλλαγμα, τηρουμένων στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς καθώς και στα υποκαταστήματα αυτών στο εξωτερικό ή στα υποκαταστήματα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων ή χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην Ελλάδα, καθώς και οποιασδήποτε φύσεως πληροφορία σχετιζόμενη με τα προαναφερόμενα, εφόσον προκύπτουν από βιβλία και στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων για το διάστημα από 1.1.2006 μέχρι σήμερα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εισαγγελία Διαφθοράς προβαίνει στην έρευνα τραπεζικών λογαριασμών αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση. Στις αρχές Απριλίου η επικεφαλής της Εισαγγελίας, Ελένη Τουλουπάκη, διέταξε έρευνα σε καταθέσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες και γενικά περιουσιακά στοιχεία των δέκα πολιτικών προσώπων για τα οποία εστάλη η δικογραφία στη Βουλή.

Η έρευνα ξεκίνησε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εισαγγελικής διερεύνησης για το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και η εντολή της εισαγγελέως απεστάλη τόσο στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας όσο και στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Εκτός από τους λογαριασμούς των 10 πολιτικών προσώπων η έρευνα αφορά και στα περιουσιακά στοιχεία, τους λογαριασμούς, τυχόν καταθέσεις και τραπεζικές θυρίδες των συζύγων, όσο και των ενήλικων παιδιών τους, που υπολογίζονται σε 38 πρόσωπα. Να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες του FBI αναφορικά με τη Novartis. Ήδη από τον Αύγουστο του 2016 τρεις Έλληνες μετέβησαν στις ΗΠΑ μαζί με το δικηγόρο τους Παύλο Σαράκη και κατέθεσαν στοιχεία στις αμερικανικές αρχές. Επαφές με το FBI και την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται όμως ότι έχουν κάνει και ορισμένοι από τους Έλληνες προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι φέρονται επίσης να έχουν προμηθεύσει τις αμερικανικές αρχές με ότι στοιχείο βρισκόταν στη διάθεσή τους, τα οποία αξιολογούνται και διασταυρώνονται με άλλων μαρτύρων.

Οι συνεργάτες πολιτικών προσώπων

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις μέχρι τώρα έρευνες συνεργάτης πολιτικού προσώπου φέρεται να έχει λάβει χρήματα από υπεράκτια εταιρεία η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συνδέεται με τη Novartis. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν είναι ο μόνος συνεργάτης πολιτικού προσώπου που ερευνάται, καθώς  υπάρχει ακόμη ένα πρόσωπο με ανάλογη δράση. Ο εν λόγω εμφανίζεται να ήταν… απρόσεκτος κατά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και άλλες χώρες.  Ένα από τα ακίνητα που απέκτησε φέρεται να βρίσκεται σε ευρωπαϊκή πόλη, ενώ στο στόχαστρο των αρχών μπαίνει και ένα ακόμη ακίνητο στις ΗΠΑ το οποίο έχει εντοπιστεί από τις αμερικανικές αρχές. Μάλιστα δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη περίπτωση να συγκαλύπτει προσπάθεια νομιμοποίησης «μαύρου» χρήματος, αν και στην προκειμένη περίπτωση κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Το μόνο που απομένει είναι να το αποδείξει η εισαγγελική έρευνα.

Επιπλέον στο στόχαστρο των ερευνών τίθενται εκ νέου οι λίστες φοροδιαφυγής που έχουν φτάσει στη χώρα μας από το εξωτερικό και έχουν απασχολήσει τόσο την ελληνική πολιτική σκηνή όσο και τα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα η Λίστα Λαγκάρντ και τα Panama Papers, καθώς σε αυτές είναι πολύ πιθανό να περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες και ίχνη από πρόσωπα που με κάποιο τρόπο συνδέονται με την υπόθεση.

Τα σεμινάρια στελεχών της Novartis

Στο περιθώριο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις εισαγγελικές και αμερικανικές αρχές, η Novartis προετοιμάζει την υπερασπιστική της γραμμή. Εδώ και βδομάδες τα στελέχη της εταιρείας ενημερώνονται για το πως θα πρέπει να ανταποκριθούν σε περίπτωση που κληθούν να καταθέσουν για την υπόθεση από τις αρμόδιες αρχές. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει το νομικό επιτελείο μεγάλης δικηγορικής εταιρείας που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της εταιρείας. Τα σεμινάρια αφορούν τόσο τα υψηλόβαθμα όσο και τα μεσαία στην ιεραρχία στελέχη της Novartis. Ορισμένα από τα σεμινάρια μάλιστα φέρεται να πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν σε ξενοδοχείο της Κηφισιάς.

Παρόμοιες «ενημερωτικές συναντήσεις» πραγματοποιούνται όμως και στο εξωτερικό από μεγάλη αμερικανική δικηγορική εταιρεία με διεθνή παρουσία η οποία κατά το παρελθόν έχει συνεργαστεί με τη Novartis για μία σειρά από ζητήματα. Ο συγκεκριμένος κύκλος ενημέρωσης φημολογείται πως πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ενώ δεν αποκλείεται όσο προχωρούν οι έρευνες και ανάλογα με τα ευρήματα να υπάρξουν και άλλα σεμινάρια. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η Novartis Hellas πραγματοποίησε εσωτερική έρευνα αναφορικά με την υπόθεση. Από αυτή, σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις, τα όσα ανέκυψαν μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνουν τα περί χρηματισμού πολιτικών προσώπων. Η έρευνα φέρεται να περιστράφηκε γύρω από τρεις τομείς. Τον χρηματισμό πολιτικών προσώπων, την προμήθεια εμβολίων για την πανδημία της γρίπης και το περιβόητο πρόγραμμα Harvard Project.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η πολύκροτη υπόθεση της «Novartis» ήρθε στο προσκήνιο πριν από μερικούς μήνες. Για την ακρίβεια, μια ημέρα μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στο Σύνταγμα. Έκτοτε ξέσπασε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με όσους εμπλέκονται να κατηγορούν το Μέγαρο Μαξίμου για «σκευωρία» και «πολιτικές διώξεις». Αρχικά και έπειτα από ψηφοφορία στη Βουλή συστήθηκε προανακριτική επιτροπή για να ερευνήσει την υπόθεση. Πριν από λίγες εβδομάδες ωστόσο  αποφασίστηκε η δικογραφία να επιστρέψει στην τακτική δικαιοσύνη, καθώς σύμφωνα με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής η Βουλή δήλωσε αναρμόδια για τη δίωξη και εκδίκαση της υπόθεσης. «Το πόρισμά μας ότι η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια αφήνει ανοικτό το δρόμο για απονομή δικαιοσύνης, καταπολέμηση διαφθοράς, οριστική απαλλαγή των αθώων από κάθε ποινή, υπόνοια ή στίγμα, και για καταδίκη όσων θα κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας» είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφορετική άποψη ωστόσο είχαν οι βουλευτές της ΝΔ, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, καθώς όπως ανέφεραν στην πορισματική τους έκθεση: «Η σκευωρία έχει αποκαλυφθεί, ο ελληνικός λαός γνωρίζει, το σχέδιο έχει ήδη καταρρεύσει και αποκαλύψει το απεχθές πρόσωπο της συκοφαντίας, της συνωμοσίας και της σπίλωσης που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής, «κλειδί» για την υπόθεση αποτελούν οι εν εξελίξει έρευνες τόσο από τις ελληνικές, όσο και από τις αμερικανικές αρχές. Εάν δηλαδή θα αποδειχτούν τα όσα έχουν καταγγείλει οι προστατευόμενοι μάρτυρες ή απλά θα αποδειχθούν καταγγελίες δίχως υπόσταση.

Loading