Οικονομία ή εθνικά θέματα κρίνουν τις εκλογές;

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου
Οικονομία ή εθνικά θέματα κρίνουν τις εκλογές; Οι δημοσκοπήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, οι αναλύσεις επίσης, και ο αγώνας ανάμεσα στις δύο μεγάλες παρατάξεις που διεκδικούν την εξουσία με αξιώσεις συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό σε μια χρονιά που ήταν άλλωστε εκ των πραγμάτων «καυτή» σε όλα τα επίπεδα με τόσες εκλογικές αναμετρήσεις να πρόκειται να διεξαχθούν εντός του 2019.

propoli

Στη Βόρεια Ελλάδα οι αντιδράσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν σταματούν και ίσως μόνο ο χρόνος μπορεί να τις αμβλύνει, χωρίς βέβαια να είναι κανείς σίγουρος για αυτό. Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν για το συγκεκριμένο θέμα διαχείριση ζημίας και προσπαθούν να ισορροπήσουν τις κακές εντυπώσεις με οικονομικά αντίμετρα τα οποία θα προκύψουν μέσα από την υλοποίηση και εξέλιξη των διμερών σχέσεων μετά τη συμφωνία. Ακόμα βέβαια και σε αυτό το επίπεδο θα υπάρχουν προβλήματα, και τον τόνο τον έδωσε η πρόσφατη άρνηση του Μιχάλη Ζορπίδη (του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης) να συμμετέχει σε επιχειρηματική αποστολή στη γειτονική χώρα ακόμα και με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτή η κατάσταση όμως δεν είναι η μόνη που θα επηρεάσει τις εκλογές, καθώς τα θέματα της οικονομίας παραμένουν πολύ ψηλά για τους πολίτες είτε στο Βορρά είτε στο Νότο. Όμως στη Νότια Ελλάδα τα οικονομικά είναι πρώτα, σε ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και περιμένουν να χαράξει μια καινούργια ημέρα πιο «φωτεινή» για τη δική τους ζωή.

Εκεί είναι ίσως το κλειδί για τις «αντοχές» που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς και τις διαθέτει. Η καλυτέρευση της ζωής του απλού κόσμου μπορεί να αλλάξει όλη την εικόνα, απλά ακόμα δεν έχει συντελεστεί η «έκρηξη» στον τομέα της ανάπτυξης της οικονομίας η οποία και θα «απογειώσει» τη χώρα.

Όποιος καταφέρει και πετύχει τη μεγάλη ανάπτυξη θα πιστωθεί πολλά, και ίσως και περισσότερα από όσα θα έπρεπε, άλλα έτσι είναι η ζωή. Αυτό τελικά είναι το στοίχημα, και εκεί θα δοθεί η τελική μάχη για τους δύο μονομάχους, καθώς στον δρόμο για τις κάλπες οι «μικροί» θα πιεστούν και κάποιοι θα εξαφανιστούν.

Οι εκλογές ξεκίνησαν…

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Loading