(φωτό αρχείου)

Το φονικό ηφαίστειο της Ινδονησίας έχασε τα δύο τρίτα του ύψους του

Τεράστια ήταν η αλλαγή της μορφολογίας του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα, το οποίο εξερράγη πριν από μερικές ημέρες στην Ινδονησία, έχοντας ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσοτέρων από 400 ανθρώπων.

propoli

Βάσει οπτικής ανάλυσης, που πραγματοποιήθηκε από την ινδονησιακή Υπηρεσία Ηφαιστειολογίας, το Ανάκ Κρακατόα, έχασε πάνω από τα δύο τρίτα του συνολικού του ύψους, καθώς από τα 338 μέτρα, έχει σήμερα ύψος μόλις 110 μέτρα.

Ένα μέρος του κρατήρα κατέρρευσε στον ωκεανό μετά την έκρηξη, προκαλώντας το τσουνάμι. Η ινδονησιακή Υπηρεσία Ηφαιστειολογίας υπολογίζει πως έπεσαν στη θάλασσα από 150 έως 180 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων και στάχτης.

«Το Ανάκ Κρακατόα είναι τώρα πολύ μικρότερο. Μπορούσε κανείς να παρατηρήσει την κορυφή του από ένα παρατηρητήριο. Τώρα είναι αδύνατον», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Δορυφορικές φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν πριν και μετά την έκρηξη από την ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία, έδειξαν ότι δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα του ηφαιστειογενούς νησιού, στο οποίο βρίσκεται το Ανάκ Κρακατόα, χάθηκαν κάτω από τα κύματα.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή εξαιτίας φόβων για νέο τσουνάμι, καθώς το Ανάκ Κρακατόα συνεχίζει να «βρυχάται».

Loading