INTIME

Χαλκιδική: Τα πιο συνηθισμένα απορρίμματα που αφήνουν τουρίστες στην παραλία

Αποτσίγαρα, πλαστικά καλαμάκια και μωρομάντηλα είναι μόνο μερικά από τα απορρίμματα που αφήνουν οι τουρίστες στο πέρασμά τους από τις ακτές της Χαλκιδικής και τα οποία επιχειρούν να εξεφανίσουν οι εθελοντές της περιβαλλοντικής οργάνωσης «iSea».

propoli

Συγκεκριμένα, περίπου 2,8 τόνοι απορριμμάτων μαζεύτηκαν από 550 εθελοντές που έσπευσαν στις παραλίες προκειμένου να τις καθαρίσουν. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον Νίκο Δούμπα που αποτελεί μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη, με στόχο την παρουσίαση του προγράμματος MARLITER «Κοινές δράσεις για την αύξηση της προσβασιμότητας των πολιτών σε βάσεις περιβαλλοντικών δεδομένων και εργαλεία παρακολούθησης για τον περιορισμό των θαλάσσιων απορριμμάτων στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας».

«Στους καθαρισμούς που κάναμε σε παραλίες της Χαλκιδικής βρήκαμε απορρίμματα που αφήνουν πίσω τους κυρίως οι τουρίστες, όπως πολλά αποτσίγαρα θαμμένα στην άμμο, μπουκάλια και μωρομάντηλα που περιέχουν μικροπλαστικά» τόνισε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Δούμπας. Ενώ σ’ ότι αφορά τους ψαράδες πρόσθεσε πως «βρήκαμε κυρίως δίχτυα και πλαστικά σχοινάκια που χρησιμοποιούνται για τα μύδια».

Τέλος σημείωσε πως «αυτά τα μεγάλα κουτιά από φελιζόλ, παρασύρονται εύκολα από τον αέρα και θρυμματίζονται» και κατέληξε πως όλες οι δράσεις καθαρισμού γίνονται σε συνεννόηση πρώτα με τους εκάστοτε δήμους, προκειμένου να τους προμηθεύσουν κάδους όπου γίνεται διαχωρισμός για τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα.

Loading