IN TIME

Όλα θα κριθούν στην… τσέπη του λαού

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου
Τελικά όλα θα κριθούν στην… τσέπη του λαού! Είναι αλήθεια ότι η συνταγματική αναθεώρηση –δυστυχώς– δεν αφορά πολλούς οι οποίοι αδιαφορούν για τέτοιου είδους θέματα.

propoli

Άλλωστε είναι γενικότερη η απαξίωση της πολιτικής στη χώρα μας και θέματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση δύσκολα συγκινούν ακόμα και το λεγόμενο «πολιτικό» κοινό, το οποίο γοητεύεται κυρίως από ατάκες, τσιτάτα και συνθήματα, μιας και κατά βάση το «πολιτικό» κοινό είναι δυστυχώς οπαδικό.

Έτσι, αν και πρόθεση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να δώσουν ιδεολογικό πρόσημο στην αναθεώρηση του συντάγματος, η ουσία είναι ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται.

Ο κόσμος ενδιαφέρεται να δει τι γίνεται στην τσέπη του, η οποία έχει αδειάσει μετά από τόσα χρόνια κρίσης, και ενδιαφέρεται να μάθει πώς θα κυλήσει από εδώ και πέρα η ζωή του. Άλλωστε ο πολίτης ακούει για την έξοδο από τα μνημόνια, ακούει για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της οικονομίας και περιμένει να το νιώσει αυτό στην τσέπη του, στα εισοδήματά του και στην καθημερινότητά του.

Από πλευράς κυβερνητικών «κύκλων», επίσημα ή ανεπίσημα, πολλές φορές γίνεται αναφορά στα οικονομικά σκάνδαλα των «άλλων», δηλαδή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και αυτό αποτελεί ένα «όπλο» στη μακρά προεκλογική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να είναι σκληρή και ιδιαίτερα πολωτική.

Ακόμα όμως και σε αυτό το επίπεδο, της διαφθοράς, τα πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση δεν μπορούν να εκτιμηθούν αυτήν τη δεδομένη στιγμή και σίγουρα, αν οι υποθέσεις αφορούν σε «τελειωμένα» πολιτικά πρόσωπα όπως ο Γιάννος Παπαντωνίου, όσο και αν μερικοί προσπαθούν δεν μπορεί να αποδώσει εντυπωσιακά. Βέβαια, κάνει τη «δουλειά» που θέλει ο ίδιος ο Τσίπρας να γίνει, δηλαδή να πάρει ψήφους από το ΚΙΝΑΛ, που είναι και ο προνομιακός χώρος για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο μπορεί να «αντλήσει» οφέλη.

Εκεί όμως που θα γίνει η «μάχη» είναι στην καθημερινότητα και στην οικονομία του μέσου πολίτη, ο οποίος περιμένει τις καλύτερες ημέρες που έρχονταν μετά το τέλος των μνημονίων. Σήμερα η κατάσταση δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που θα ήθελε ο Τσίπρας και τα στελέχη του, καθώς η ανάπτυξη σε μια κατεστραμμένη οικονομικά χώρα μοιάζει αναιμική και δεν μπορεί να σηματοδοτήσει την «επόμενη» ημέρα.

Είναι φανερό ότι το προσεχές διάστημα θα ξεδιπλωθεί η κυβερνητική στρατηγική γύρω από τα θέματα της οικονομίας και θα φανεί ποια είναι η στόχευση. Ήδη έγινε φανερό ότι «φίλοι» μας θέλουμε να είναι οι ένστολοι, για τους οποίους ξεκάθαρα η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι θα πάρουν τα αναδρομικά τους, ενώ σύντομα θα δούμε ποιοι άλλοι θα είναι «φίλοι» μας. Οικονομικά και πολιτικά πάντα μιλώντας…

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018

Loading