«Το Βερολίνο πρέπει να χαρακτηρίσει τρομοκρατικό το δίκτυο Γκιουλέν»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Γερμανία, κάλεσε το Βερολίνο να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.

propoli

Σημειώνεται ότι οι τουρκικές αρχές, είχαν κατονομάσει τον Γκιουλέν ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος το οποίο έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2016.

Από την πλευρά της, η ηγεσία της Γερμανίας αρνείται να αναγνωρίσει το δίκτυο του Γκιούλεν ως υπεύθυνο για τα γεγονότα στην Τουρκία, καθώς υποστηρίζει ότι χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις για να συνδέσει το δίκτυο, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει Τρομοκρατική Γκιουλενιστική Οργάνωση (FETO), με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέρει ότι «η Γερμανία οφείλει να αναγνωρίσει ότι η FETO ευθύνεται για την απόπειρα πραξικοπήματος όπως έκανε και η Βρετανία».

Η άρνηση της Γερμανίας να εκδώσει αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος μετά το αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου που κατέθεσαν, εξόργισε την Τουρκία. Το Βερολίνο ανησυχεί για την τύχη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν φυλακιστεί έπειτα από τις επιχειρήσεις καταστολής που ακολούθησαν, ανάμεσά τους και δεκάδες Γερμανούς πολίτες.

«Επιδιώκουμε τον στόχο της αύξησης των εμπορικών και οικονομικών δεσμών. Για λόγους ευημερίας και για το μέλλον και των δύο χωρών μας ας υπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και ας περιορίσουμε τα προβλήματά μας», γράφει ο Ερντογάν.

Loading