Μωυσίδης: Πρόταση για ντιμπέιτ των υποψηφίων

Ανοικτή πρόταση για διεξαγωγή ντιμπέιτ κατέθεσε στους συνυποψηφίους του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωυσίδης, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Flash Radio 99,4 και μίλησε στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» και τον Θόδωρο Παπαδόπουλο.

propoli

«Να βρεθούμε όλοι σε ένα τραπέζι και να απαντήσουμε ενώπιον των δημοσιογράφων για τα προβλήματα της πόλης. Μπορεί οι υποψήφιοι να είναι πολλοί, ωστόσο θα πρέπει να ακουστούν οι φωνές όλων. Θα πρέπει να φανούμε χρήσιμοι στους πολίτες, να παραμερίσουμε κάθε κομματική τοποθέτηση και προκατάληψη για το καλό της πόλης», εξήγησε.

Όσον αφορά την παράταξή του, ο ίδιος τόνισε ότι είναι ανεξάρτητη, χωρίς κομματικές προκαταλήψεις και η οποία έχει τη δυνατότητα να εκπονήσει, να παρουσιάσει στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και να υλοποιήσει μία πρόταση 12 σημείων.

Το πρόβλημα της καθαριότητας

Ιεραρχώντας τα προβλήματα της πόλης, ο Βασίλης Μωυσίδης τοποθέτησε στην πρώτη θέση αυτό της καθαριότητας. «Αν ο επόμενος δήμαρχος δώσει την απαραίτητη βαρύτητα και πετύχει, θα εκθειάζεται για πολλά χρόνια. Η εικόνα της Θεσσαλονίκης είναι πολύ κακή στον τομέα της καθαριότητας. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει τόσο η απερχούσα, όσο και οι προηγούμενες διοικήσεις», σχολίασε.

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε ο ασκός του Αιόλου»

Παράλληλα, ο υποψήφιος δήμαρχος σημείωσε ότι «δεν μπορεί να μην απασχολεί τη Θεσσαλονίκη ένα τόσο μεγάλο ζήτημα», όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, και εξήγησε:

«Είναι μία πολύ κακή συμφωνία. Δυστυχώς, πιστεύω ότι θα φέρει τη χώρα σε δύσκολη θέση. Χωρίς να θέλω να γίνω κινδυνολόγος, θεωρώ πως έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Ήδη οι γείτονές μας, παρά τις δεσμεύσεις τους, πράττουν ακριβώς το αντίθετο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μία πρόσφατη εκδήλωση στην Πέλλα, με αλυτρωτικά τραγούδια».

Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια

Ο κ. Μωυσίδης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Θεσσαλονίκη «μπορεί να παίξει στρατηγικό ρόλο στο χώρο των Βαλκανίων», κάτι που δεν έχει καταφέρει έως τώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα μπορούσε να παίξει η αξιοποίηση του λιμανιού, το οποίο τα τελευταία χρόνια «βρίσκεται σε κατάσταση τριτοκοσμική, έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού».

Όπως σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος, «καλό είναι κάποια στιγμή η κεντρική εξουσία να δώσει λύσεις στο θέμα, για να γίνουν οι επενδύσεις που πρέπει και να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στην οικονομία».

«Δεν είναι ασφαλής πόλη»

Ο Βασίλης Μωυσίδης έκανε ειδική μνεία και στο ζήτημα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη «σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλής πόλη» και φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη επίθεση με μολότοφ στη διμοιρία των ΜΑΤ κοντά στο τουρκικό προξενείο.

«Όλοι οι πρωθυπουργοί είχαν υποσχεθεί να δώσουν λύσεις. Ποτέ δεν έγινε κάτι. Το πιο εύκολο είναι να ρίξουμε τις ευθύνες στην ηγεσία της Αστυνομίας. Ωστόσο, είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης», σχολίασε και πρότεινε να προσκληθεί στην πόλη η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που υπάρχουν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα του παρεμπορίου και τις συνέπειες που έχει για τα καταστήματα, όπως και στην καθυστέρηση των έργων του Μετρό.

Έμφαση στον τουρισμό

Ο Βασίλης Μωυσίδης παραδέχτηκε ότι η απερχούσα διοίκηση έδωσε μία ώθηση στον τουρισμό, όχι όμως στο βαθμό που θα μπορούσε. Μάλιστα, εξήγησε ότι το 2017 ταξίδεψαν 1.350.000 Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν μόλις 75.000 Τούρκοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, η νέα διοίκηση του δήμου θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος στο συγκεκριμένο τομέα, να αναδείξει τα μνημεία της πόλης και να τα προβάλει στο εξωτερικό, καθώς και να συνδέσει τον τουρισμό του Αγίου Όρους με αυτόν της Θεσσαλονίκης.

Το θέμα της Πλατείας Ελευθερίας

Ο κ. Μωυσίδης τόνισε επίσης, ότι η Θεσσαλονίκη «είναι μια τσιμεντούπολη, που στερείται πρασίνου», ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας, για την οποία πρότεινε να γίνει «ένα σύγχρονο πάρκινγκ και από την εξωτερική πλευρά να υπάρχει πράσινο». Όπως εξήγησε, «η πόλη δεν στερείται μόνο πρασίνου, αλλά και πάρκινγκ».

Μάλιστα, τόνισε ότι το Thesis «στήθηκε πολύ βιαστικά», επισημαίνοντας ότι «πολλοί καταστηματάρχες στο κέντρο έχουν πρόβλημα, γιατί δεν τους παραχωρούνται θέσεις να εξυπηρετηθούν και αυτοί». «Δεν μας ενδιαφέρει να ανθεί η οικονομία της πόλης;», αναρωτήθηκε με νόημα.

«Λείπουν τα events»

Ο υποψήφιος δήμαρχος σημείωσε, ακόμη, ότι από τη Θεσσαλονίκη απουσιάζουν events που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρίστες και να δώσουν ώθηση στην οικονομία της πόλης και έθεσε ως παράδειγμα τα έθιμα και τις παραδόσεις που υπάρχουν σε άλλες πόλεις της χώρας μετά το άνοιγμα του Τριωδίου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο δήμος δεν εκμεταλλεύτηκε το ΕΣΠΑ και «δεν έχει πάρει ούτε μισό ευρώ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα», ενώ για τη ΔΕΘ υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να φύγει από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, γιατί είναι ένας θεσμός, με χιλιάδες επισκέπτες που αφήνουν χρήματα στην πόλη» και ότι «ενδεχομένως να πρέπει να αυξηθεί, έστω και πιλοτικά, η χρονική διάρκεια της έκθεσης από τη μία εβδομάδα στις δύο, όπως ήταν παλαιότερα».

Αυτό που πρέπει να σταματήσει, ωστόσο, είναι τα «τετράωρα πολιτικά σόου, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ».

Loading